JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsmedisin styrket

– Det er gledelig at regjeringen styrker arbeidsmedisin med 20 millioner kroner. Dette innebærer en klar oppvurdering av dette fagfeltet, sier LO-sekretær Trine-Lise Sundnes.

Trine-Lise Sundnes, som er ansvarlig for arbeidsmiljøspørsmål i LOs ledelse, understreker at økt innsats på kunnskap om sammenhenger mellom arbeid og helse er av stor betydning for helse-, miljø og sikkerhetsarbeidet og at de 20 millionene med friske kroner vil komme godt med. Midlene skal gå til bedriftshelsetjenesten, Statens Arbeidsmiljøinstitutt og de arbeidsmedisinske avdelingene ved helseforetakene.

Stort behov

– Bevilgningen er gledelig også ut fra at Arbeids- og inkluderingsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet her har samarbeidet om å styrke Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI). Dette viser at regjeringen tar arbeidsmiljøet på alvor, sier avdelingsleder Bjørn Erikson i LOs arbeidsmiljøavdeling.

– Flere parter har samarbeidet om denne satsingen. NHO, legeforeningen, Norsk arbeidsmedisinsk forening og LO har gått sammen om en felles henvendelse til regjeringen om økt innsats for å styrke bederiftshelsetjenesten (BHF) og arbeidsmedisinen. Vi håper nå på ytterligere satsing, blant annet ved at enda flere bransjer kommer inn under den såkalte bransjeforskriften om pliktig bedriftshelsetjeneste. Målet er at Norge skal ratifisere ILO-konvensjon nr. 161 som gjelder BHF, fortsetter Bjørn Erikson, som tilføyer:

– Ytterligere en forskrift er nå til høring. Det gjelder kvalitetskrav til bedriftshelsetjenesten. Det er ikke lenger nok med allmenn helsesjekk. BHF stiller langt større krav, og høyere kvalitet på førstelinjetjenesten, kan utløse nærmere studier av arbeidsmiljøet og slik skape bedre forhold for arbeidstakere.

Helse og arbeidsliv

Arbeidsmedisin er det medisinske fagområdet som har kunnskap om sammenhenger mellom helse og arbeidsliv. Det er etablert arbeidsmedisinske avdelinger ved sykehus i Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø og Skien. Arbeidsmedisinsk kompetanse og virksomheten ved disse avdelingene har en sentral funksjon i arbeidet med et inkluderende arbeidsliv.

Det er i revidert budsjett at det foreslås 20 millioner kroner i tillegg til tidligere bevilgninger. Årsaken er at utdanningskapasiteten ved avdelingene ikke er i samsvar med behovet for arbeidsmedisiner, ikke bare i bedriftshelsetjenesten, men også ved de arbeidsmedisinske avdelingene ved helseforetakene.

I revidert budsjett foreslås det også 10 millioner kroner til økt oppfølging av sykmeldte og 2,5 millioner kroner i statstilskudd til oppfølging av det arbeidsmedisinske feltet i Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI).

Annonse
Annonse