JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stadig flere i jobb

Veksten i sysselsettingen fortsetter selv om veksten i norsk økonomi flater ut. Tallet på sysselsatte har gått opp med 19 000 i løpet av tre måneder.

Justert for sesongvariasjoner viser siste arbeidskraftundersøkelse (AKU) en vekst i sysselsettingen på 19 000 personer eller 0,8 prosent fra desember i fjor til mars i år. Veksten i sysselsettingen fortsetter, dels på grunn av netto innvandring, dels fordi stadig flere går ut i yrkeslivet.

– Etter 2005 har arbeidsledigheten gått markert tilbake i alle fylkene, blant alle aldersgrupper og i alle bransjer, kommenterer arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

– Under den rødgrønne regjeringen har rekordmange mennesker kommet i jobb, påpeker statsråden.

Positiv utvikling

Norge opplever fremdeles stor etterspørsel etter arbeidskraft, og utviklingen på arbeidsmarkedet er positiv. Utviklingen i utbetalingene av dagpenger ved arbeidsledighet så langt i 2008 viser en nedgang sammenliknet med samme periode i 2007, noe som har sammenheng med en mer positiv utvikling på arbeidsmarkedet enn forventa etter behandlinga av statsbudsjettet for 2008. Bevilgningen til dagpenger ble redusert med om lag 680 millioner kroner.

Antall arbeidsledige er konstant. Den utgjorde 2,4 prosent av arbeidsstyrken i mars, det samme som i desember i fjor. Interessant er det at arbeidsledigheten gikk ned i land som Sverige, Danmark, Frankrike og Tyskland, men opp i USA.

Veksten flater ut

Etter nær fem år med sammenhengende sterk vekst i norsk økonomi ser det ut til at veksten flater ut. Både Brutto nasjonalprodukt (BNP) og husholdningenes forbruk viser en klart svakere utvikling enn de foregående kvartalene. Samtidig var det fremdeles god vekst i sysselsettingen, melder Statistisk Sentralbyrå (SSB)

Bruttoproduksjonen i industri og bergverk gikk opp med 0,4 prosent fra fjerde kvartal i fjor til første kvartal i år. Det var svak utvikling i bergverksdrift og mange industrinæringer, men solid vekst blant annet i verkstedindustrien samt bygging av skip og oljeplattformer bidro til samlet vekst i næringen.

Annonse
Annonse