JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Avviser IA-fiasko

Trine Lise Sundnes i LO avviser at det fins noen krise i IA-arbeidet.

stig.christensen@lomedia.no

– Vi kan ikke se oss blinde på tallene over sykemeldte. Økningen i antallet uføre har stagnert og seniorene står lenger i arbeid, sier Sundnes.

På bakgrunn av tallene over sykemeldte og prognosene for i år, skrev Aftenposten nylig at «Inkluderende arbeidsliv» gikk mot fiasko. Avisen viste til at tallene over sykemeldte fra 2001 til 2007 har vært 7,4 prosent, 7,8, 8,2, 7,1, 6,7, 6,9, 6,9 og også anslått til å bli 6,9 prosent i 2008. Målet for 2009 er 5,6 prosent. LO-sekretæren er helt uenig i at «fiasko» er en dekkende betegnelse:

– Det er viktig å følge med på utviklingen, men vi må ikke se oss blinde på tallene. Det er viktigere hvordan samarbeidet om IA-tiltak i praksis fungerer ute i bedriftene. Sundnes mener at det foreløpig har vært små svingninger, og at det er for tidlig å trekke de store konklusjonene. Hun stiller også spørsmål om hvordan situasjonen hadde vært uten prosjektet om inkluderende arbeidsliv.

Suksess LO-sekretær Sundnes mener arbeidet med IA-avtalen har vært en ubetinget sukess, og minner om at prosjektet fortsatt har oppslutning fra alle parter.

– Hvis vi ser oss tilbake, kan vi registrere at arbeidsgiversiden har produsert uførhet, hevder Sundnes og viser til omorganiseringen i Posten.

– At alle parter fortsatt har forpliktet seg til IA-arbeid er en bragd i seg sjøl, mener LO-sekretæren.

Hun minner om at det ikke går an å styre influensaepidemier, med andre ord at man ikke kan vedta om folk skal være friske eller syke:

– Men vi kan tilrettelegge og forebygge, sier Trine Lise Sundnes.

– Veksten av uføretrygdede har flatet ut, og vi har kommet langt i å tilbakeføre yrkeshemmede til arbeidslivet. Sundnes mener IA-avtalen har fungert når det gjelder å beholde funksjonshemmede, men at den har virket dårligere med hensyn til å ta inn nye.

Raskere tilbake

Helsedirektoratet har iverksatt kampanjen «Raskere tilbake». Hensikten er å komme tidligere inn ved sykemelding og få flere folk raskere tilbake i arbeidslivet. De som har behov for det skal henvises til spesialisthelsetjenesten, og siden august har man foretatt 17 000 slike henvendelser. LO-sekretæren regner med at dette vil slå positivt ut også i forhold til uføretrygding.

Når det gjelder unge uføre, gjerne med solid utdanning, mener hun det trengs sikkerhet for at de får arbeid etterpå.

– Mange unge funksjonshemmede har lang utdanning, men de bør få en jobbgaranti, mener Sundnes.

Seniorer står lenger

Seniorene står nå lenger i jobb. Dette kan ha sammenheng med et stramt arbeidsmarked, men Sundnes mener å se at en del arbeidsgivere motiverer sine eldre arbeidstakere til å bli i arbeidslivet.

– Alt fokus har bidratt til at folk står lenger, pluss at vi har fått tiltak for eldre, som at seniorer har redusert arbeidstid, nevner LO-sekretæren.

Annonse

Flere saker

Annonse