JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Plantasjen på teppet

Kirkeminister Trond Giske ga klar beskjed til Plantasjen i dag: Salg av annet enn hageartikler på søndager vil ikke bli akseptert.

Plantasjen var innkalt til møte hos Kirke- og kulturdepartementet i dag. Budskapet var klart.

– Jeg har tatt opp bekymringen Handel og Kontor og flere butikkjeder har i forhold til det de mener er en utglidning av i regelverket, slik at flere butikker holder åpent på søndager, sa Trond Giske etter møtet.

Unntak

Lov om helligdager og helligdagsfred åpner for at utsalg som i det vesentlige selger blomster, planter og andre hageartikler kan hold åpent sju dager i uka. HK og flere butikkjeder som oppfatter seg som konkurrenter til Plantasjen ønsker seg en innstramming i regelverket, og mener Plantasjen selger langt mer enn unntaket gir mulighet til. Det har verken Trond Giske eller flertallet i Stortinget gått inn for, så langt

Bare planter og hageartikler

Kirkeministeren mener at Plantasjen sitter på løsningen.

– Vi unngår en utglidning av regelverket hvis Plantasjen ikke går inn på det samme vareutvalget som for eksempel møbelbutikker og jernvarebutikker har, og ikke blir en ren konkurrent til dem. Plantasjen bør konsentrere oppmerksomheten mot planter og hageartikler, sa Giske.

– Holder Plantasjen fast på det, kan dagens ordning opprettholdes. Jeg oppfatter at HK ikke ønsker å holde helt stengt på søndager, men opprettholde et skille mellom hagesentre og andre vareutsalg, så kirkeministeren.

Trenger fridag

Ifølge Plantasjen består deres omsetning av 62 prosent blomster og planter, 30 prosent hageartikler, og 8 prosent andre artikler. Det mener de er innenfor lovens rammer.

– Det kommer også an på markedsføringen. Hvis Plantasjen markedsfører seg som sommerens Ikea, vil kanskje den originale Ikea ønske å holde åpent på søndager, påpekte Giske.

– Vi trenger søndagen som hviledag, som en annerledes dag, hvor flest mulig kan ha fri. Det er ikke ønskelig med sju like dager i uka, understreket han.

Tar det alvorlig

Handel og Kontor, kristne organisasjoner, forbrukerorganisasjoner og Plantasjens konkurrenter har vært kritiske til Plantasjens vide definisjon av hageartikler.

– Mitt råd er at Plantasjen er lydhør overfor konkurrentene, sa kirkeministeren.

– Vi tar Giskes budskap veldig alvorlig. Vi skal fokusere på å holde oss innefor regelverket. Våre konkurrenter er hagesentre, det er hage vi er gode på, sa Jaan Ivar Semlitsch, konsernsjef i Plantasjen.

Annonse

Flere saker

Annonse