JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjonsstreik i meieriene

708 meieriarbeidere ved 21 Tine-virksomheter er i streik. Striden står om pensjonsrettigheter og råderetten over ei pensjonskasse på 10 milliarder kroner. HK har utsatt sine forhandlinger som skulle startet i dag.

einar.fjellvik@lomedia.no

Gjennom forhandlinger og mekling sto arbeidsgiverne bom fast på kravet om å få fjernet meieriarbeidernes tjenestepensjonsordning fra tariffavtalen. Da meklignsfristen løp ut ved midnatt fredag måtte meklingskvinne Inger Tellefsen bare konstatere at det ikke var grunnlag for å sette fram noe forslag til løsning.

– En arbeidstakerorganisasjon kan ikke gis veto over bedriftens framtidige pensjonsforpliktelser, var forklaringen direktør Trond W. Nygren i Landbrukets Arbeidsgiverforening (LA) ga til Avisenes Nyhetsbyrå da konflikten var et faktum.

Styring over pensjonen

Nå mandag morgen forteller forbundsleder Jan-Egil Pedersen i Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbundet at streiken er iverksatt uten problemer av noe slag.

– Og medlemmene et topp motiverte. Dette er viktig for oss. Så lenge vi har pensjonsordningen i tariffavtalen kan ikke arbeidsgiveren ensidig endre pensjonsvilkårene for de ansatte, sier Pedersen til FriFagbevegelse.no.

Ifølge forbundslederen er det store verdier som står på spill. Pensjonskassa til Tine-meieriene er på 10 milliarder kroner.

HK-forhandlinger utsatt

HK skulle startet forhandlinger med Landbrukets Arbeidsgiverforening for sine medlemmer i meieriene i dag, men disse forhandlingene er nå utsatt på grunn av streiken blannt NNN-medlemmene. HK-leder Sture Arntzen opplyser at også HK har de samme formuleringene om tjenestepensjon i sin tariffavtale som NNN.

LO-støtte

LO-leder Roar Flåthen stiller seg sterkt kritisk til arbeidsgivernes håndtering av denne saken og gir de streikende meieriarbeiderne full støtte:

- De har LOs fulle støtte, skriver Flåthen i en pressemelding.

Rammer ikke forbrukerne

Streiken fører til at osteproduksjonen ved 21 Tine-ysterier stopper fullstendig opp. Ifølge Tine har de så store lagre av ferdig ost at streiken kan pågå i flere uker uten å ramme forbrukerne. Bøndene som leverer melk til ysteriene blir derimot tvunget til å helle ut melken. Ifølge NNN-leder Jan-Egil Pedersen fører streiken til at halvparten av all melk som leveres til meieriene i Norge nå må helles ut.

Noe økonomisk problem er likevel ikke streiken for bøndene. Ifølge LA-direktør Nygren er de uansett sikret en betaling på kr 3,76 for literen - også for melken de ikke får levert. Men indirekte, som eiere av TINE, vil melkeprodusentene tape, påpeker Nygren.

Siden 1996 har tjenestepensjonen for ansatte i Tine vært hjemlet i tariffavtalen for meieribransjen, mellom Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund og Landbrukets Arbeidsgiverforening.

Nå vil arbeidsgiverforeningen ha pensjonsordningen ut av tariffavtalen.

Ordningen sikrer de Tine-ansatte en pensjon på linje med ordningene i offentlig sektor fra de fyller 67 år.

Annonse

Flere saker

Annonse

Nå vil arbeidsgiverforeningen ha pensjonsordningen ut av tariffavtalen.

Ordningen sikrer de Tine-ansatte en pensjon på linje med ordningene i offentlig sektor fra de fyller 67 år.