JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Varsler sympatistreik

I dag eller i morgen varsler HK sympatistreik med de streikende NNN-medlemmene i meieriene.

stig.christensen@lomedia.no

HK-leder Sture Arntzen sier til LO-Aktuelt at de sammen med NNN nå vil be om et møte med Landbrukets Arbeidsgiverforening (LA). Han regner med at møtet blir i dag eller i morgen.

– Da vil vi varsle sympatistreik, sier Arntzen.

– Det er bare en utgang på denne konflikten, og det er at arbeidsgiverne trekker forslaget sitt, sier forbundslederen med tyngde. Han legger til at det er 14 dagers frist for å gå til sympatistreik.

Handel og Kontor har selv en rekke organiserte medarbeidere i Tine og den samme pensjonsformuleringen i sine overenskomster som NNN har. De skulle egentlig startet forhandlingene med Tine i går, men disse er utsatt som følge av streiken i NNN.

Overrasket LO-leder

Meieriarbeiderne og NNN har LOs fulle støtte i den streiken de nå fører. LO-leder Roar Flåthen sier han er overrasket over Tine-ledelsens framstøt mot pensjonsformuleringene i tariffavtalen. Flåthen har tidligere hatt inntrykk av at det har vært ryddige og oversiktlige forhold i Tine. Han mener konflikten ikke nødvendigvis blir lett å løse og understreker at det er arbeidsgiverne som må endre oppfatning.

– Når vi først har dette inne i overenskomsten, vil vi ikke gi slipp på den, sier Roar Flåthen.

Uforståelig

Arve Bakke, leder i Fellesforbundet, mener Tine-ledelsens håndtering av saken er helt uforståelig.

– NNN-arbeiderne har vår fulle støtte og sympati, sier Bakke, som lurer på om eierne, altså melkebøndene, står bak administrasjonen i Tine i denne saken. Han viser til at bøndene nå gjennom staten og skattebetalerne har fått det beste landbruksoppgjøret på lang tid.

– Også på bakgrunn av dette er Tine-ledelsens opptreden helt forkastelig.

– Vil dere kunne tre støttende til hvis NNN ber om det?

– Ja, men foreløpig turnerer NNN denne saken greit selv. Men blir det spørsmål om det, er vi klare til å yte den støtte som trengs, sier Arve Bakke i LOs største forbund i privat sektor, som for øvrig mener at melkebøndene burde be Tine-arbeiderne om unnskyldning.

Hele LO

Også Jan Davidsen i Fagforbundet og andre forbundsledere har uttrykt klar støtte til meieriarbeidernes streik. Hele LO står last og brast med de Tineansatte i denne saken.

NNN har siden 1996 hatt pensjonsrettighetene nedfelt i overenskomsten.

Fra 2004 har man hatt følgende formulering: «Det skal ikke skje endringer i nåværende pensjonsordning og pensjonsplan i løpet av tariffperioden».

Det er denne formuleringen Tine-ledelsen vil ha bort.

Annonse
Annonse

Fra 2004 har man hatt følgende formulering: «Det skal ikke skje endringer i nåværende pensjonsordning og pensjonsplan i løpet av tariffperioden».

Det er denne formuleringen Tine-ledelsen vil ha bort.