JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Positiv Stoltenberg

Statsministeren var svært godt fornøyd med de resultatene regjeringa har levert, men synes at det er et tankekors at meningsmålingene ikke reflekterer de gode resultatene.

torgny.hasaas@lomedia.no

– Vi har levert svært godt i forhold til det vi har lovet, hvorfor er det ikke større oppslutning på meningsmålingene, spurte statsminister Jens Stoltenberg da han oppsummerte våren 2008.

Har innfridd fagbevegelsens krav

Stoltenberg gjenomgikk de politiske resultatene og sammenlignet det med regjeringserklæringen fra Soria Moria. – På noen områder har vi oppnådd det vi lovte, på noen områder har vi oppnådd mer og på noen områder har vi ikke nådd helt i mål, sa han. Blant de områdene han var svært fornøyd med, var arbeidstakeres rettigheter og kampen mot sosial dumping. – Når det gjelder arbeidstakerrettigheter har vi gjort rent bord. Vi har gjort alt som fagbevegelsen har krevd, sa han.

For lite politikk

Han stilte selv det retoriske spørsmålet om hvorfor ikke meningsmålingene er bedre, og svarte med det han selv karakteriserte som et par refleksjoner: – Til tross for at vi har oppnådd svært gode resultater har mye av oppmerksomheten dreid seg om andre saker. Det har vært stort fokus på personspørsmål og det en kan kalle kontrollkomitéspørsmål og lite på politikken. – Det andre er at forventningene til regjeringa har vært større enn det vi har lovt i Soria Moria-erklæringen. Sammenlignet med det som hadde vært alternativet kommer vi svært godt ut. Men sammenlignet med det perfekte så når vi ikke opp, sa Stoltenberg.

Ikke redd for debatt

Han gikk også inn på det borgerlige alternativet. Statsministeren mener det er vanskelig å tenke seg en borgerlig regjering uten Fremskrittspartiet. – Jeg ønsker meg mindre debatt om debatten og mer politisk debatt. Jeg liker å diskutere med Fremskrittspartiet, for vi er uenige, sa Stoltenberg før han ramset opp punktene hvor han er på kollisjonskurs med partiet på høyresida: Frp vil fjerne formueskatten, de er i mot kollektive avtaler i arbeidslivet, de mener at klima ikke er noe stort problem, de vil kutte i støtten til distriktene, Frp vil kutte i bistanden. – Jeg ønsker en debatt om politikken, var Stoltenbergs hovedbudskap.

Håper LO mibiliserer

– For fire år siden var fagbevegelsen høyere på banen for å få valgt en rødgrønn regjering enn det de er nå. Har du noen ønsker fra fagbevegelsen? – Nei, jeg har ingen konkrete ønsker. LO har sagt de skal mobilisere fram til valget, og det regner jeg med at de gjør, svarte statsministeren.

Annonse
Annonse