JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil løse dagpengesaken

Ansatte i butikker på kjøpesentre som blir permittert på grunn av oppussing får ikke utbetalt dagpenger. Arbeids- og inkluderingsdepartement vil se nærmere på saken.

lene.svenning@lo-media.no

Det er to år siden HK-Nytt første gang skrev om et medlem som ble stående uten inntekt da kjøpesenteret hun jobbet i skulle pusse opp. HK-medlemmet ble permittert, i tråd med Hovedavtalens bestemmelser, men fikk ikke dagpenger fra Nav. Dagpenger under permittering gis kun når permitteringen skyldes forhold arbeidsgiveren ikke har kontroll på. Men ledelsen i butikken HK-medlemmet jobbet i, hadde ikke selv innflytelse over oppussingen.

Vanskelig å forstå

Handel og Kontor mener dette er en urettferdig praksis som rammer hardt, og har gjentatte ganger forsøkt å få gehør hos både LO og regjeringen, gjennom Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Nylig gjennomførte LO, HK og Fellesforbundet et møte med departementet.

– Vi er enige om at det er en ulik praksis når folk blir permittert etter Hovedavtalen og dagpenger gis etter loven. Dette kan oppleves som vanskelig å forstå, sier statssekretær Jan-Erik Støstad til HK-Nytt.

Finne løsning

Nå vil departementet i første omgang se på Navs praksis.

– Vi har ikke tatt stilling til hva som kan og bør gjøres, men vi er enige i at det er noen som faller mellom to stoler. Utgangspunktet er at vi sammen med fagbevegelsen bør finne en løsning på dette, sier Støstad.

Han understreker om at eventuelle endringer i lov- og regelverk må ta noe tid.

– I første omgang sjekker vi nå ut Navs praksis, sier han.

Støstad lover å kartlegge praksisen i løpet av noen uker.

Ingen løfter

LO-sekretær Tor-Are Solbakken er sparsom med kommentarene etter møtet med departementet.

– Vi gikk gjennom situasjonen, men det er ikke så enkelt. Nå får vi se hva som skjer videre. Løfter deles ikke ut så tidlig på festen, sier han.

Solbakken har tidligere sagt til HK-Nytt at LO vil forsøke å få til endringer før statsbudsjettet for 2009 blir lagt fram 7. oktober.

– Det er målet deres, det gav de uttrykk for på møtet. Men jeg vil ikke forskuttere det, svarer statssekretær Støstad.

Annonse
Annonse