JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norgesmestre i fagorganisering

Ingen er ivrigere til å fagorganisere seg enn lærere og forskere.

einar.fjellvik@lomedia.no

Hele 82 % av alle ansatte innen undervisning og forskning er fagorganisert. Og dette er attpåtil et av få områder der andelen organiserte har gått opp de siste årene, fra 79 % i 2004.

På motsatt ytterfløy finner vi varehandelen og hotell- og restaurantbransjen med omkring 20 % fagorganiserte. En andel som har vært stabil gjennom flere år.

Innen industri og oljeutvinning er 58 % av lønnstakerne fagorganisert.

Stabil organisasjonsgrad

Tallene stammer fra et ferskt Fafo-notat der forskerne Kristine Nergaard og Torgeir Aarvaag Stokke har gjort opp status for fagorganisering og tariffavtaledekningen i Norge anno 2008.

Ifølge forskernes tall har andelen fagorganiserte holdt seg stabil på 52-53 % siden århundreskiftet.

Arbeidsgiverne blir derimot stadig bedre organisert. I offentlig sektor er alle virksomheter tilknyttet en eller annen arbeidsgiverorganisasjon. I privat sektor er to tredeler av lønnstakerne ansatt i bedrifter tilknyttet en arbeidsgiverorganisasjon.

Sju av ti dekket av tariffavtale

Rundt 70 % av alle lønnstakerne er dekket av tariffavtaler. Også denne andelen har vært noenlunde stabil de siste årene. Men det er store forskjeller mellom de ulike delene av arbeidslivet. I offentlig sektor er alle dekket av tariffavtaler, mens i privat sektor er det bare 6 av 10 som er omfattet av tariffavtale.

LO fortsatt storebror

Undersøkelsen viser også at LO fortsatt er den suverene storebroren blant fagorganisasjonene. Litt avhengig av hvilken statistisk metode som brukes, konkluderer forskerne med at mellom 49 og 52 % av alle fagorganiserte er medlemmer av et LO-forbund.

Nest størst er Unio, med 21 % av de fagorganiserte. Deretter følger YS med 12 % og Akademikerne med 9 %, mens 8 % av de fagorganiserte er med i ulike frittstående forbund og foreninger.

Det er særlig i privat sektor at LO er dominerende. I offentlig sektor er Unio, som blant annet omfatter de organisasjonsvillige lærerne, nå nesten jevnstore med LO. 42 % av de fagorganiserte i offentlig sektor er med i et LO-forbund, mens 36 % er med i et av Unio-forbundene.

En av tre har aldri vært organisert

Forskerne har denne gangen også kartlagt den knappe halvparten av lønnstakerne som er uorganiserte. Resultatet er at 31 % av alle lønnstakere oppgir at de aldri har vært fagorganisert, mens 16 % har vært fagorganisert tidligere, men er uorganiserte nå.

Annonse
Annonse