JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Betinget ja til likelønnsforslaget

Fagforbundet er betinget positivt til likelønnskommisjonens forslag. Det går fram av forbundets høringssvar som ble oversendt LO fredag.

I uttalelsen sier Fagforbundet at de i utgangspunktet er positive til tiltak som har som siktemål å utjevne lønnsforskjeller mellom typiske kvinne- og mannsyrker. Forbundet er sterkt kritisk til likelønnskommisjonens forslag om å heve lønnen bare for offentlig ansatte med 1 - 4 års universitets- og høyskoleutdanning. Forbundet peker på at lavtlønte kvinner dermed ikke er tatt med. Det er også påfallende at kommisjonen begrenser sitt utgangspunkt til enkelte grupper med en nærmere bestemt formalkompetanse, mens man ikke vurderer betydningen av realkompetanse, heter det. Fagforbundet ber om at de midler som eventuelt blir stilt til rådighet må omfatte samtlige kvinnedominerte arbeidstakergrupper, også lavtlønte.

Fagforbundet slutter seg til LOs syn på spørsmålet om likere deling av fødselspermisjonen. LO ønsker en utvidelse av den totale retten til permisjon, slik at pappas rettigheter styrkes, uten at mors rettigheter svekkes i forhold til dagens ordning.

I uttalelsen peker Fagforbundet på at en viktig årsak til lønnsforskjeller mellom kvinner og menn er deltidsproblematikken. Vi vil ikke oppnå likelønn før vi kommer den ufrivillige deltiden til livs. Det er få områder som har et mer åpenbart og innlysende kjønnsperspektiv enn kvinners omfattende deltidsbruk, og deltid er et hinder for likestilling, heter det. .

Fagforbundet er også overrasket over at likestilling av skift og turnusarbeid ikke var del av kommisjonens mandat, og mener at dette er et spørsmål som kommisjonen burde ha drøftet.

Annonse

Flere saker

Annonse