JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

YS går for likelønnspott

Likelønnspresset på regjeringen øker. YS varsler nå at de vil støtte en likelønnspott på tre milliarder, men krever å få sin del av potten.

Regjeringen kan komme til å møte et samstemt krav fra norske arbeidstakere om en likelønnspott på minst tre milliarder kroner. Det kan de rødgrønne vanskelig stå imot i et valgår.

Før helga økte Fagforbundets støtte sannsynligheten for at LO vil gå inn for en likelønnspott. Unio og Akademikerne har hele tida vært positive.

Nå forteller YS-leder Tore Eugen Kvalheim til Dagsavisen at også Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund vil ha statlige likelønnsmilliarder til kvinner i offentlig sektor.

Advarer sykepleierne

– Slik det ser ut nå vil sentralstyret i YS på sitt møte 3. september gå inn for at det blir avsatt tre milliarder kroner til en likelønnspott, røper Kvalheim.

Men YS-lederen er rask til å kreve at hans medlemmer får sin del av potten, og synes det er synd hvis denne kvinnekampen skal bli en kamp kvinner imellom.

– Jeg vil advare sykepleiere og lærere mot å se på likelønnspotten som «sin». Likelønnskommisjonens forslag om at den bare skal være for grupper med høyere utdanning er for snevert. Store grupper lavlønte kvinner i omsorgsyrker må helt klart være med i ordningen, mener Kvalheim.

Dette er et viktig krav også for Fagforbundet.

– Fagarbeidere innenfor helse- og omsorg henger etter typiske mannlige håndverkeryrker, både i privat og offentlig sektor, påpeker Kvalheim.

Drastiske grep

YS stilte seg avventende til forslagene Likelønnskommisjonens la fram i februar, men både organisasjonen og lederen har etter en lang prosess landet på å støtte det mest omfattende forslaget.

– Det er ikke uproblematisk for lønnsdannelsen å sprøyte tre milliarder inn i offentlig sektor, og inngå en avtale med privat sektor om ikke å kreve kompensasjon. Men vi kan ikke bare se problemene, og jeg tror det er mulig å få til. Vi har prøvd alt mulig, men ikke klart å ta bort lønnsdiskrimineringen. Da kreves det slike drastiske grep, mener han.

YS vil gå imot spesielle lavlønns- og kvinnepotter i privat sektor, fordi organisasjonen har mange lavlønte menn de frykter vil bli tapere, som bussjåfører. (ANB)

Annonse
Annonse