JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Onsdag er det D-dag

Avgjørelsen om det blir en firepartiregjering eller ikke, kan allerede være tatt.

helge.birkelund@anb.no

Uansett utfall av sonderingene har det vært planen å sitte rundt bordet i andre etasje på Radisson Blu i Nydalen fram til onsdag formiddag for de fire borgerlige partiene. Senere på dagen møtes partiorganisasjonene til Venstre og Kristelig Folkeparti for å stake ut veien videre.

Da kan det komme et brudd i sonderingene om regjeringssamarbeid, samtidig som man vil starte samtalene om hvordan en blå-blå regjering skal samarbeide med de to sentrumspartiene i Stortinget. Eller man gå videre med de sonderingene man har hatt en ukes tid.

- Det er vanskelige saker vi ikke har funnet noen løsning på. Og vi er ikke i havn. Men overraskende nok har vi også funnet opp litt ny politikk på enkelte områder, sa Erna Solberg på mandagens pressebrief.

Samtidig la hun til:

– Vi er samlet her for å forvalte et mandat vi har fått fra velgerne. Torsdag samles vi for å snakke om hvordan samarbeidet skal være de neste fire årene. begynte Erna Solberg da hun åpnet mandagens pressebrief.

Som et lite signal om hva som er i ferd med å skje, var vår kommende statsminister opptatt av å presisere at uansett utfall av sonderingene skal de fire partiene oppfylle det mandatet de har fått, nemlig å forvalte et flertall i Stortinget.

– Vi begynner å nærme oss slutten av drøftingene om de politiske spørsmålene, men helheten er vi ikke i land med. Jeg har fått svar på viktige spørsmål som jeg kan ta med meg videre til partigruppa, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

– Les også: – Alle disse synsingene

For første gang var det en mer trykket stemning blant de fire borgerlige delegasjonslederne på den daglige pressebriefen i baren på Radisson Blu i Nydalen. Latteren kom først – og litt spontant – da en NRK-journalist spurte om det har snørt seg til.

Samtidig er man uansett nærmere en avklaring på spørsmålet. Klokka 14.00 onsdag trer Venstres nye stortingsgruppe sammen. Ifølge Venstre-leder Trine Skei Grande er det de som skal avgjøre partiets regjeringsskjebne. Da er sonderingene avsluttet. Klokka 17.00 er landsstyret innkalt, til en orientering. Og Kristelig Folkeparti innkalt sine til et møte på Gardermoen torsdag morgen.

– Les også: Her er NHOs krav til Erna

Mandag var dag sju i sonderingene gjennomført. For en gangs skyld var det lite å se til delegasjonene i løpet av dagen. Det betyr sannsynligvis at samtalene er intense og kanskje at nettopp D-dagen nærmer seg.

Når først noen viser seg, blir de omringet av journalister. Og det er først og fremst de som røyker som dukker opp. Uten at de er noe mer åpne av den grunn.

Mandagens pressebrief var kortere enn noen gang. Det ble orientert om at det ikke blir noen flere pressekonferanser før Venstre og Kristelig Folkeparti har partibehandlet spørsmålet om regjeringsdeltakelse.

Onsdag får vi svaret. (ANB)

Annonse
Annonse