JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rekordmange fagorganiserte

Både LO, YS og Unio melder om rekordvekst, men Fafo-forsker tviler på om medlemsveksten holder tritt med sysselsettingsveksten.

einar.fjellvik@lomedia.no

– Det er helt eksepsjonelt for oss med en vekst på bortimot 2.600 aktive medlemmer på et halvt år, sier leder i Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) Tore Eugen Kvalheim til NTB . YS er nå oppe i 213 288 medlemmer.

Fra Unio er meldingen den samme: 2 502 nye medlemmer i første halvår og et medlemstall som nå er oppe i 276 332.

Trenden er den samme hos storebror blant fagorganisasjonene; LO. Bare i andre kvartal i år økte medlemstallet med 7 437. LO har nå 857 332 medlemmer.

– Medlemsveksten ble forsterket etter årets hovedoppgjør og enigheten om Avtalefestet Pensjon (AFP), sa nestleder Geir Mosti til Frifagbevegelse.no da LO-tallene ble presentert for ei drøy uke siden.

Malurt i begeret

Forskningsleder Torgeir Aarvaag Stokke i forskningsstiftelsen Fafo advarer likevel for stor optimisme på bakgrunn av tallene for første halvår:

– Selv om medlemstallene øker, er det ikke usannsynlig at sysselsettingen har økt enda mer, sier Stokke i en kommentar til NTB i dag.

Tallene er ennå ikke klare for å regne ut organisasjonsgraden, men siden tusenårsskiftet har antallet organiserte vært stabilt på rundt 53 prosent av arbeidsstyrken.

– Sannsynligvis er den rundt der nå også. Dermed kan en ikke si at fagorganisasjonene står sterkere, sier Stokke.

Mange utledinger

Dagsavisen kan i dag også fortelle at utenlandske arbeidere i Norge nå i økende grad fagorganiserer seg. I løpet av årets sju første måneder fikk Fellesforbundet over 3 900 nye medlemmer. Minst 1 300 av disse er polakker. I tillegg kommer mange litauere, latviere, bosniere, slovaker og andre nasjonaliteter.

I hotell- og restaurantfagene er nå om lag halvparten av de nye medlemmene fremmedspråklige, ifølge Dagsavisen. Og i Oslo Bygningsarbeiderforening er nå fire av ti av de totalt 2 500 medlemmene utenlandske.

Vil ha sikkerhet

– Det har vært en voldsom pågang på telefon og vi har kveldsåpent hver onsdag for å kunne ta imot alle de utenlandske arbeiderne som ønsker å organisere seg, forteller ombud Odd Magnar Solbakken i Oslo Bygningsarbeiderforening til Dagsavisen.

– Tidligere var det stort sett når de utenlandske arbeiderne fikk problemer, at de oppsøkte oss. Nå organiserer de seg i økende grad selv uten at de har opplevd problemer, forteller Solbakken.

Vil ikke ha fagorganiserte

Men han og kollega Julia Maliszewska kan likevel fortelle at det fortsatt er slik at medlemskap i fagforeningen ikke blir bare positivt mottatt hos arbeidsgiverne.

– Etter at de tidligere arbeiderne hos Harald Langemyhr sto fram med sin historie, har de hatt vanskeligheter med å få seg ny jobb. Arbeidsgiverne vil ikke ha polske arbeidere som organiserer seg og tilegner seg kunnskap om sine rettigheter. Poenget er ofte å ha så lave lønnskostnader som mulig, sier Maliszewska.

Annonse

Flere saker

Annonse