JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kamp om nestledervervet i HK

Nestleder Stein Kristiansen får en utfordrer når Handel og Kontors landsmøte velger ledelse på mandag. Valgkomiteen innstiller enstemmig Bjørn Mietinen som nestleder.

eva.ler.nilsen@lomedia.no

lene.svenning@lo-media.no

Handel og Kontors 32. ordinære landsmøte åpner lørdag 6. september på Folkets Hus i Oslo. To dager senere velger organisasjonen sitt lederskap for de neste fire årene.

Etter det HK-Nytt kjenner til, vil valgkomiteen legge fram en enstemmig innstilling, hvor nestleder Stein Kristiansen foreslås byttet ut med Bjørn Mietinen.

Valgkomiteens leder John Sanden forteller at de er ferdige med sitt arbeid, men vil ikke ut med noe mer enn at innstillingen er enstemmig.

– Jeg synes vi har fått til en så god sammensetning av ledelse og styre, at vi i valgkomiteen vil slåss for å få dem valgt, er Sandens knappe kommentar.

Benkeforslag

Sture Arntzen har ledet forbundet siden 1994. Valgkomiteen innstiller på at han får fornyet tillit. Etter alle solemerker kommer han til å fortsette med det i fire år til, før han sannsynligvis gir seg som forbundsleder i 2012. Da vil han være 63 år.

Peggy Hessen Følsvik er i dag 2. nestleder. Valgkomiteen forslår at hun rykker opp til 1. nestleder.

Stein Kristiansen er i dag 1. nestleder i HK. Han har tidligere sagt til HK-Nytt at han ønsker å fortsette i ledelsen. Det står han fremdeles fast på.

– Jeg vet at det vil bli fremmet et benkeforslag på meg. Jeg stiller meg fortsatt til disposisjon til den valgte ledelsen i HK, sier Kristiansen.

Han er overrasket over at han ikke er foreslått av valgkomiteen.

Heidi Larsen, leder i region Midt-Norge, bekrefter at hun vil forslå Kristiansen som nestleder under landsmøtet.

Vant til valgdrama

Kristiansen har vært involvert i valgdrama før. På landsmøtet i 2004 avanserte han fra 2. til 1. nestleder, etter en kampvotering der han fikk 157 stemmer, mens daværende 1. nestleder Karin Torp fikk 88 stemmer. Den gangen var valgkomiteens innstilling delt, men Kristiansen vant, selv om det var et mindretall i komiteen som gikk inn for ham.

Handelsfunksjonæren fra Kristiansund kom inn i HKs ledelse i 1996, da han ble valgt som 2. nestleder, etter et benkeforslag.

– At det foregår diskusjoner før et valg bør ikke overraske noen. Det har jeg et avslappet forhold til, sier Kristiansen.

Han innrømmer at det er en ekstra utfordring å vinne en kampvotering når valgkomiteens innstilling er enstemmig.

Forberedt på kamp

Utfordreren Bjørn Mietinen har vært ansatt som regionkontorleder i HK region Østlandet Sør siden august i fjor. Da kom han fra stillingen som regionsekretær i HKs Oslo-kontor. Mietinen kommer opprinnelig fra Vadsø, er utdannet typograf, og jobbet som annonsekonsulent i avisa Finnmarken i hjembyen. I seks år var han konserntillitsvalgt i A-pressen.

44-åringen er forberedt på en kampvotering på landsmøtet.

– Det er jeg. Når man sier ja til å stille valg må man være forberedt både på å vinne og tape, sier Mietinen.

Kvinnene sa nei

Mietinen skal ikke være den eneste kandidaten til ledertrioen som har blitt diskutert i valgkomiteen. Flere kvinner skal også ha blitt spurt om de kunne tenke seg å stille til valg. På forrige landsmøte for fire år siden, hevet kritiske røster stemmen mot at to av tre i forbundsledelsen var menn. 75 prosent av HKs medlemmer er kvinner. Etter det HK-Nytt kjenner til, har ingen kvinner sagt ja når valgkomiteen har spurt.

Mange utskiftninger

Mange av forbundsstyrets medlemmer har meddelt valgkomiteen at de vil gi seg nå. Derfor har det vært mange posisjoner å fylle for valgkomiteen. Ifølge Jon Sanden er kravet om femti prosent kvinner og femti prosent menn i forbundsstyret oppfylt i innstillingen.

– De som har ønsket seg ut, har gått ut. Vi har fått inn andre forslag som vi har jobbet med. Vi har fått til en god sammensetning, ut fra både kjønn, bransjer og geografi, sier Sanden til HK-Nytt.

Annonse

Flere saker

Annonse