JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NHO Håndverk mot søndagsåpent

Arbeidsgiverforeningen NHO Håndverk går imot søndagsåpne butikker. Handel og Kontor er glad for å ha fått en ny alliert.

lene.svenning@lo-media.no

Landsforeningen NHO Håndverk organiserer 2.700 bedrifter i over 40 bransjer og fag. Én av dem er blomsterforretninger. De opplever å miste omsetning til søndagsåpne hagesentre. Alternativet for disse butikkene er å holde søndagsåpent. Men det ønsker de ikke.

Seks dager er nok

– 80 prosent av bedriftene som er medlemmer i NHO Håndverk har under fem ansatte. Mange av dem er familiebedrifter, hvor minst to familiemedlemmer jobber sammen. De ønsker ikke å ha åpent sju dager i uka. Vi mener at livene våre kan leves med søndagsstengte butikker, sier Harry Bjerkeng, direktør i NHO Håndverk til HK-Nytt.

Søndagsåpne butikker gir også økte lønnskostnader. Det er også en grunn til at NHO Håndverks medlemsbedrifter heller ikke vil holde åpent på søndager. De frykter at resultatet kan bli nedleggelser og mindre mangfold i faghandelen.

– Tull

Det er ikke bare blomsterbutikkene som protesterer mot søndagsåpne butikker.

Mange av medlemmene i NHO Håndverk er frisører, urmakere og gullsmeder som holder til på kjøpesentre. De pålegger butikkene å holde åpent på søndager i desember.

– Søndagsåpne butikker er dårlig småbedriftspolitikk og noe stort tull, sier Bjerkeng.

Arbeidsgiverforeningen er redd for at søndagsåpne butikker vil være en hemsko i rekrutteringen til faghandelen.

Allianse

NHO Håndverk har vært i kontakt med politikere for å fremme sitt syn. Arbeidsgiverforeningen har også vært i kontakt med Handel og Kontor, som også jobber for å innskrenke butikkenes muligheter til å holde åpent på søndager. HK er glad for å få en ny alliert.

– Det er helt topp! Vi har vært kjent med NHO Håndverks synspunkter, men setter pris på at det blir offentlig kjent, sier Stein Kristiansen, 1. nestleder i Handel og Kontor.

Regjeringen må gripe inn

– Byggvarekjedene, møbelkjedene, ideelle organisasjoner, forbrukerorganisasjoner og resten av fagbevegelsen står på vår side. Nå må regjeringen gripe inn og stramme inn helligdagslovgivningen, sier Kristiansen, som mener at det haster.

– Våre politianmeldelser av butikker som holder søndagsåpent blir henlagt. Det er åpenbart at ingen håndhever dette lovverket. Hvis ikke regjeringen griper inn er helligdagslovgivningen død og begravet, sier han til HK-Nytt.

Annonse
Annonse