JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kvinner fortsatt underrepresentert

Selv om Handel og Kontor har over 74 prosent kvinnelige medlemmer, gjenspeiles det dårlig blant forbundets valgte og ansatte.

eva.ler.nilsen@lomedia.no

I HK er kvinner underrepresentert, viser en ny undersøkelse fra Fafo.

HK dårlig ut

Blant LOs ti forbund med kvinnedominert eller blandet medlemsmasse finner vi to kvinner og åtte menn som forbundsledere. Tolv av LOs forbund har økt sin kvinnerepresentasjon siden forrige gang Fafo hadde en slik telling, i 2003.

To forbund har færre kvinner enn forventet i forbundsstyret og kvinneandelen har heller ikke økt. Det er HK og Postkom, viser Fafo-undersøkelsen.

- Blant de tre kvinnedominerte forbundene Handel og Kontor, FO og Fagforbundet har HK er kvinneandel som er klart lavere enn i medlemsmassen, skriver Fafo i sin rapport.

Ikke representert

Tallene ved årsskiftet viser at HK har 74,6 prosent kvinnelige medlemmer. På siste landsmøte var 63 prosent av delegatene kvinner. I representantskapet er kvinneandelen 51 prosent og i forbundsstyret er den 42.

Også på det regionale og lokale planet i HK er det flere menn i posisjoner emm man kunne forvente ut fra medlemsmassen. Ac de 28 HK-avdelingene som Fafo har sett på, er 18 ledet av kvinner. Det gir en kvinneandel på 64 prosent.

- Selv om tillitsvalgte i HK peker på flere utfordringer når det gjelder å motivere kvinner til å påta seg tillitsvarv, så er det ikke her forbundet synes de har den største likestillingsutfordringen i dag. Det pekes på at det er større utfordringer knyttet til å få flere kvinner inn i faglige og administrative stilinger i forbundet, skriver Fafo i rapporten.

Menn er ansatte sjefer

Det trekkes spesielt fram at samtlige av HKs ansatte regionkontorleder er menn. - Det betyr at forbund som ønsker å øke kvinneandelen må ha en bevist politikk på dette i forbindelse med nyrekrutteringer, skriver Fafo.

Undersøkelsen viser generelt sett at mannsdominerte forbund tenderer til å overrepresentere kvinner og at kvinnedominerte forbund overrepresenterer menn.

Annonse
Annonse