JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen hjelp til søndagsstenging

Tross mange bønner om hjelp til å stoppe søndagshandelen, fikk Handel og Kontors landsmøtedelegater ingen løfter fra statsminister Jens Stoltenberg.

lene.svenning@lo-media.no

Det var et renn av delegater opp til talerstolen i ettermiddag. Alle ville si statsminister Jens Stoltenberg et sannhetens ord. Mange talere tok opp problemet med økende søndagshandel.

- Det er på tide å gjøre noe med søndagshandelen. I mange småbarnsfamilier møtes foreldrene i døra, én på vei hjem fra jobb, én annen på vei til jobb. Dette forplanter seg i hele samfunnet, fra varehandelen til de som produserer, pakker og transporterer varer, og til barnehagene. Vi vil ha tilbake søndagen for å ha fri sammen med resten av familien, sa Tone Lilleng fra region Midt-Norge.

Markedet bestemmer

Nina Hammer fra region Agder og Rogaland ba regjeringen sørge for å gjeninnføre den tidligere åpningstidsloven som ble fjernet på 90-tallet.

- Nå er det markedet som bestemmer åpningstidene, og varehandelen utnytter systemet, hevdet Hammer i sitt innlegg.

Uthuling av lovverket

Ikke alle delegater vil gå så langt som Hammer. Mange vil nøye seg med å få innskjerpet unntaksbestemmelsene i helligdagslovgivningen. I dag kan butikker som i ”det vesentlige” selger blomster, planter og andre hageartikler holde åpent på søndager. Flere byggvarekjeder har hengt seg på for ikke å tape i konkurransen med for eksempel Plantasjen, som de mener har mye av det samme vareutvalget. Det provoserer Handel og Kontor, som mener dette skaper en uthulig av loven. Politianmeldelser av butikker som holder åpent på søndager har uten unntak blitt henlagt.

Unødvendig unntak

Janne Gjerp fra region Midt-Norge er utdannet blomsterdekoratør og har selv jobbet i en hagesenterkjede. Hun bedyret overfor landsmøtet at også planter klarer seg uten tilsyn på søndager. Behov for tilsyn var ett av argumentene for at unntaket ble utformet.

- Vi må klare å planlegge kirkegårdsturene, slik at vi får kjøpt blomster dagen i forveien, mente hun.

Selv valgte hun å skifte jobb da hun fikk barn, slik at hun kunne bruke helger på familien.

- God nok lov

Men Statsministeren ville ikke gi Janne og andre ansatte i varehandelen en håndsrekning for å få slutt på søndagshandelen.

- Jeg hører uroen deres, og jeg kan forsikre dere om at vi deler synspunktet at det som hovedregel skal være stengt på søndager. Vi må gi beskjed til de som bruker unntaket i loven om at vi følger med dem. Hvis loven uthules må vi gjøre noe, men lovens bokstav er god nok. Jeg er ikke enig i å fjerne unntaket, men vil ikke at det skal utvikle seg til en låvedør. Lovverket er til for å håndheves, sa Jens Stoltenberg til landsmøtet.

Annonse

Flere saker

Annonse