JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsdiktat i Dagbladet

De ansatte i Dagbladet mister både en ekstra ferieuke og god overtidsbetaling etter et lønnsdiktat fra ledelsen. HK-medlemmene er oppgitte.

lene.svenning@lo-media.no

HK-klubben i Dagbladet er ferdige med de lokale lønnsforhandlingene, uten å ha kommet til enighet. I stedet har ledelsen kommet med et diktat. Det innebærer at den ekstra ferieuka de tre klubbene i avisa fikk forhandlet fram for noen år siden, forsvinner. Betalingen for overtid blir også redusert fra hundre prosent fra første time, til femti prosent fram til klokka ni om kvelden, og hundre prosent etter det.

Trolig minusoppgjør

Det sentrale og det lokale lønnstillegget utgjør til sammen 10.500 kroner, og betales ut som et flatt tillegg til alle HK-medlemmene, og ikke prosentvis, slik HK-klubben har protestert mot i alle år. Det hjelper imidlertid lite.

– Vi har ikke regnet ferdig på dette, men når de tar fra oss ferieuka og overtidsbetalingen vi har hatt, ender dette trolig opp som et minusoppgjør, sier Nils Petter Vogt, fungerende HK-klubbleder.

Andre taper mer

Vogt påpeker at HK-medlemmene ikke mister like mye som journalistene og grafikerne i avisa, som i tillegg til å miste ferieuka, også mister ulempetillegg for produksjonen av Dagbladets søndagsutgave.

– De taper om lag 33.000 kroner i året. Vi har aldri hatt de samme godene fordi vi ikke er knyttet direkte opp til denne produksjonen, forklarer Vogt.

Ingenting å spare

Klubblederen synes det likevel det er surt å miste ferieuka, og tror ikke Dagbladet vil spare på å inndra den.

– HK-medlemmene har ikke utløst noen vikarbruk i forbindelse med uttak av den ekstra ferieuka, men jobbet desto hardere. Ledelsen har innrømmet i forhandlingene at de ikke vil spare så mye på å frata oss ferieuka, men de vil ikke behandle gruppene ulikt, sier Vogt.

Oppgitte

Dagbladet har satt i gang et spareprogram, kalt P10. Kostnadene skal kuttes med 150 millioner innen 2010.

– Har dere ingen forståelse for at avisa skal spare penger?

– Selvfølgelig. Men vi tjener fortsatt penger, og vi har ikke røde tall, påpeker klubblederen.

– Medlemmene er oppgitt over ledelsens lønndiktat. De hadde tatt stilling til hvordan dette skulle gjøres på forhånd, og ikke i samarbeid med klubbene, sier Vogt.

Til Journalisten.no sier administrerende direktør Tore Stangebye at ledelsen har jobbet for å unngå å kutte i antall stillinger.

Annonse

Flere saker

Annonse