JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sjefen kan sjekke PC-en din

En arbeidsgiver brukte undersøkelser fra en ansatts datamaskin for å dokumentere fravær. Lagmannsretten la avgjørende vekt på undersøkelsen, og arbeidsgiveren vant oppsigelsessaken.

lene.svenning@lo-media.no

Dommen fra lagmannsretten er rettskraftig etter at Høyesterett avviste å behandle anken fra den ansatte. Det skriver digi.no

Arbeidskonflikt

Den tidligere kontorsjefen saksøkte sin overordnede for mobbing og trakassering etter at han hadde fått gjennomført en undersøkelse av datamaskinen hennes for å dokumentere påstander om mye fravær. Arbeidsgiveren mente kontorsjefen hadde tatt ut for mye lønn i forhold til antall dager hun hadde tatt ferie. Hun på sin side benektet forholdet.

Styringsretten

Lagmannsretten godtok arbeidsgiverens dataundersøkelse, som begrenset seg til tidspunkter for på, og av-logging, og ga arbeidsgiveren medhold i saken.

– Det er dermed rettskraftig avgjort at sjefen kan gå inn og sjekke PC-en din for å se når du har vært på jobb, sier advokat Nicolay Skarning, som representerte arbeidsgiveren i denne saken, til digi.no.

– PC-en er et arbeidsverktøy eid av arbeidsgiver. Her begrenset arbeidsgiver seg til bare å se på tilstedeværelse på jobb, og det ligger innenfor arbeidsgivers styringsrett, sier han.

Skummelt

Handel og Kontors 2. nestleder Bjørn Mietinen er ikke glad for utfallet av saken.

– Dette synes jeg ikke mye om. Jeg kjenner ikke det aktuelle saken, men det som er så farlig med slike dommer er at de kan lage en mal for hva arbeidsgivere kan gjøre. Både arbeidsmiljøloven og tariffavtalene slår fast at kontrolltiltak skal drøftes med de tillitsvalgte på forhånd, påpeker Bjørn Mietinen, 2. nestleder i Handel og Kontor.

– Dette er en skummel utvikling, sier han.

Deler bekymring

Datatilsynet er også bekymret: – Det kan ikke bli sånn at den som har den største mengden elektroniske beviser vinner saken, sier Leif T. Aanensen, avdelingsdirektør i tilsynet til Dagens Næringsliv.

Annonse
Annonse