JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nytt lønnssystem i arbeiderbevegelsen

Handel og Kontor og Arbeiderbevegelsens arbeidsgiverforening er enige om et nytt lønnssystem. De ansattes representanter er også svært godt fornøyd med årets tariffoppgjør.

lene.svenning@lo-media.no

De ansatte på lønnstrinn 28 – 50 fikk 18.000 kroner i lønnstillegg i år. Det er 2.000 kroner mer enn de statsansatte fikk, et oppgjør arbeiderbevegelsen fram til nå har fulgt. Det tilsvarer en lønnsvekst på 6,86 prosent for de på lønnstrinn 28, mens de som går på lønnstrinn 51-79 får en lønnsvekst på 4,85 prosent. I Staten var oppgjøret på 4,65 prosent.

Godt oppgjør

De ansattes representanter svært fornøyd.

– Økonomisk er dette et akseptabelt oppgjør for folk i arbeiderbevegelsens foretak, sier Karin Solum, faglig sekretær i HK og delegasjonsleder i forhandlingsutvalget.

– Vi er fornøyd med både kronebeløpet og den innretningen oppgjøret gir. Prosentmessig kommer de lavest lønte best ut, sier Odd Erik Kokkin, leder i HK-klubben i LO.

– Alle har fått et godt oppgjør, understreker Grethe Sørensen, klubbleder i Fagforbundet.

Garantiordning

Etter flere års arbeid med å få til et nytt lønnssystem har partene endelig kommet til enighet. Nå er lønnssystemet frigjort fra Statens lønnsregulativ, og det er innført ti lønnsgrupper. Innenfor hver lønnsgruppe er det en ansiennitetsstige, og fem lønnsalternativer. Stillingsutvalget i hvert foretak får en sterkere stilling, de har fått forhandlingsrett på innplassering i lønnsgruppene 1-9. Dessuten har de ansatte fått en garanti for at lønnsoppgjørene aldri skal være dårligere enn innenfor Staten.

Spennende lønnssystem

Det er Karin Solum spesielt godt fornøyd med.

– Det viktigste for oss var garantiordningen og forhandlingsretten på trinnene 1-9. Det er innfridd, sier hun.

– Stillingsutvalgene har blitt kjempeviktige. Derfor er det nå viktig at disse rustes opp på hvert foretak, sier Solum.

– Dette er et spennende lønnssystem som gir mange muligheter, mener Odd Erik Kokkin.

Annonse

Flere saker

Annonse