JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsopplysninger i retten

Har de tillitsvalgte rett til innsyn i uorganisertes lønn? Det er det store spørsmålet som Arbeidsretten til uka skal ta stilling til.

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Tillitsvalgte i Handel og Kontor har i årevis kjempet for å få innsyn i hva alle ansatte i bedriften tjener. Dette er viktige opplysninger når de skal gjennomføre lokale forhandlinger i bedriftene.

– Nå håper jeg at Arbeidsretten slår fast at overenskomsten vår gir rett til innsyn i lønn. Dette er en rettighet vi har hatt nedfelt i avtalen siden vi fikk et stillingsvurdert lønnssystem i 1974, slår faglig sekretær i HK, Karin Solum, fast.

Fram og tilbake

Det er Standardoverenskomsten mellom LO og NHO som gir de tillitsvalgte adgang til lønnopplysninger også for uorganiserte ansatte. HK ser på dette som et viktig verktøy i arbeidet med lokale lønnsforhandlinger. Ifølge Karin Solum er også NHO enige i avtalens formuleringer på dette punktet.

Problemet er at de tillitsvalgte i praksis stoppes av bedriftsledere med personopplysningsloven i hånd. De mener at denne loven, som trådte i kraft i 2001, hindrer dem fra å utgi lønnsopplysninger. I 2001 hadde også Datatilsynet problemstillingen til vurdering. De konkluderte med at lønnsopplysningene må være anonymiserte dersom de skal utleveres. Slik står saken når partene møtes i Arbeidsretten på tirsdag.

Umulige å bruke

Karin Solum gleder seg til å få en avklaring. Hun har vært rådgiver for mang en oppgitt tillitsvalgt som ikke klarer å gjøre en skikkelig jobb fordi lønnsopplysningene holdes skjult.

– Jeg har sett listene som de tillitsvalgte på for eksempel Tollpost har fått de siste årene. De er helt umulige å bruke. De inneholder kun opplysninger om kjønn, lønn og stilling. Det er mange i samme kategori i en stor bedrift. De tillitsvalgte kan derfor ikke finne ut hvem som ligger for lavt i forhold til jobben de gjør – og som følgelig må løftes i forhandlingene. Dette er uholdbart, sier Solum til HK-Nytt.

Underlig holding

Karin Solum forstår ikke at arbeidsgiverne velger å skape problemer i arbeidet med lokale lønnsforhandlinger. Hun minner om at Standardoverenskomsten er basert på at lokale lønnsforhandlinger fungerer som de skal. Dette er i tråd med NHOs grunnholdning om at lønn skal avtales i den enkelte bedrift.

– Det er derfor helt utrolig at de hindrer de tillitsvalgte i å bruke de verktøyene som finnes. Det står i avtalen at lønnsopplysningene kun er til eget bruk. At arbeidsgiverne ikke stoler på de tillitsvalgte finner jeg bemerkelsesverdig, sier hun.

Solum synes det er paradoksalt at de må kjempe en slik kamp samtidig som skattelistene ligger tilgjengelige. – Personopplysningsloven gjelder åpenbart ikke i det offentlige, sier hun.

Annonse

Flere saker

Annonse