JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Enige om at renta må ned

Statsminister Jens Stoltenberg sa etter møtet med organisasjonene i nærings- og arbeidslivet i dag at det var full enighet om at renta må ned. Om formuesskatt og arveavgift var derimot ikke enigheten like stor.

stig.christensen@lomedia.no

Statsministeren pekte etter møtet på at mange tiltak er vedtatt gjennom statsbudsjettet og pakken for banknæringen, som snart skal begynne å virke.

– Dessuten har Norges Bank vedtatt to rentenedsettelser, påpekte Stoltenberg, som presiserte at det nå gjelder å få bankvesenet til å fungere.

– Det er viktig at lavere rente slår ut for kundene også, la LO-leder Roar Flåthen til.

Finansminister Kristin Halvorsen mente møtet i dag ga full støtte til regjeringens hovedbudskap om at renta må ned.

Stoltenberg ga uttrykk for at konkurransen mellom bankene må fungere igjen, og han mente det ville skje ved at de andre følger etter når en bank setter ned renten.

Utvide tiltakene

LO-lederen ga uttrykk for at det kan bli behov for å framskynde tiltak i statsbudsjettet og utvide rammene for tiltakene.

– Budsjettopplegget har gitt grunnlag for to rentenedsettelser. Det er viktig at dette fortsetter og grunnlaget for det er god styring, sa Flåthen. Han la til at grunnlaget for rentenedsettelser til kundene nå er lagt.

– Vi forventer at bankene følger opp, og at de ikke stiller urimelige stramme lånekrav som gjør at vanlige kunder ikke får lån.

LO-lederen rettet også en pekefinger til lederne i næringslivet:

– Det er viktig at bedrifter og næringslivsledere ikke reagerer med panikk og starter kortsiktige og unødvendige nedbemanninger.

Offentlig aktivitet

LO vil ha hovedvekt på offentlig aktivitet og bygg.

– Særlig vedlikehold kan økes, men også energieffektivisering og bedre isolasjon av eksisterende bygningsmasse, sa Flåthen. Andre ting som LO vil ha gjennomført er økt vedlikehold av veier og jernbane, samt sikkerhetstiltak og rassikring.

Arbeidsmarkedstiltak

Arbeidsmarkedstiltak er et annet viktig område, og i denne situasjonen særlig opplæring og omskolering.

– Bedriftsintern opplæring og utdanningspermisjon er et godt alternativ til permittering, mener LO-lederen

Uenige om skatt

Finn Bergesen jr. i NHO viste til en undersøkelse blant 2200 bedrifter, der en av konklusjonene var at 51 prosent av bedriftene måtte utsette investeringer.

– Vi må ha full beredskap hele tiden, sa NHO-sjefen, noe ingen var uenig i.

NHOs ankepunkt mot regjeringen er at den vil skatte næringslivet hardere.

Stoltenberg registrerte denne uenigheten, men understreket at det nå gjelder å få pengemarkedet til å fungere, samtidig som han la til at Norge er vesentlig bedre stilt enn USA i den nåværende situasjonen.

Det kom ikke fram nye krav om pakker på møtet, men statsministeren understreket den brede enigheten om at det er nødvendig å følge godt med og ha høy beredskap for å kunne iverksette nye tiltak.

Brustad utvider

I statsbudsjettet for 2009 foreslår regjeringen å utvide rammene til GIEK (Garanti-Instituttet for Eksportkreditt) med ti milliarder kroner. Nå vil regjeringen gjøre dette straks.

– Vi kan ikke vente på budsjettvedtaket i Stortinget i desember. Uroen i finansmarkedene har ført til et akutt behov for å utvide rammen umiddelbart, sier næringsminister Sylvia Brustad.

Annonse
Annonse