JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Omkamp om pensjon

LO Kommune vil ha omkamp om pensjonen for offentlig ansatte, men LO Stat og Unio stritter imot.

einar.fjellvik@lomedia.no

Få dager før den stor pensjonsreformen trådte i kraft ved årsskiftet, blusset debatten om pensjonsordningene for offentlig ansatte opp igjen. I et juleintervju med NTB åpnet statsminister Jens Stoltenberg for nye forhandlinger – hvis fagorganisasjonene ønsker det.

Han fikk raskt positiv respons fra LO Kommune:

– Det bør settes ned et partssammensatt utvalg under vårens mellomoppgjør. Dette utvalget bør jobbe seg igjennom problemstillingene fram til hovedoppgjøret 2012. Da bør det bli nye forhandlinger, sa lederen for LO Kommune, Klemet Rønning-Åby til NTB i romjula.

Hellig bruttogaranti

Han fikk imidlertid raskt motbør fra LO Stat:

– Bruttogarantien er hellig for oss, erklærte LO Stats leder Tone Rønoldtangen.

Også Unio-leder Anders Folkestad var raskt ute og avviste Stoltenberg invitt:

– Vi kan gjerne snakke om enkeltelementer og uklarheter, men det må skje på grunnlag av bruttomodellen, var hans kommentar på organisasjonens eget nettsted.

YS-leder Tore Eugen Kvalheim innrømte i et intervju med NRK at han ikke fullt ut hadde overskuet konsekvensene av den løsningen man det opp med under forhandlingene i 2009. Ifølge Kvalheim vil YS nå vurdere konsekvensene av pensjonsreformen for deres medlemmer på nytt.

Posisjonene uendret

Dermed er posisjonene omtrent som de var under de særdeles langdryge pensjonsforhandlingene i 2009. Også den gangen var det LO Stat, med Tjenestemannslaget i spissen, og Unio som var de ivrigste forsvarerne av «brutto-prinsippet» som sikrer alle med 30 års opptjeningstid en pensjon på 66 % av tidligere lønn.

LO Kommune, med Fagforbundet i spissen, hadde tro p å at deres medlemsgrupper – med mange lavlønte og deltidsansatte – ville komme bedre ut av det med de modellene regjeringen foreslo.

Etter å ha forhandlet i over ei uke på overtid var det likevel ikke mulig å bli enige om noe annet enn å videreføre de gamle brutto-ordningene.

– Et underliggende premiss under forhandlingene var å få til en løsning med bredest mulig oppslutning. Når Unio ikke ville støtte kombinasjonsalternativet, endte vi opp med dagens ordning med innføring av levealdersjustering og indeksering av løpende pensjoner, oppsummerte Fagforbundets leder, Jan Davidsen i et intervju med Fagbladet.no etterpå.

– Kombinasjonsmodellen regjeringen tilbød ble til slutt relativt god. Men det ble for mange usikkerhetsmomenter. Vi vet hva vi har i bruttomodellen, oppsummerte LO Stats daværende leder, Morten Øye i en samtale med Aktuell.no.

Annonse
Annonse