JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Innsyn er ikke krenkende

– Å gi de tillitsvalgte innsyn i kollegenes lønn er ikke i strid med personvernet. Det hevder LO-advokat Sigurd-Øyvind Kambestad. Om et par uker vil han og klubbleder Mariann Andersen få Arbeidsrettens syn på saken.

eva.ler.nilsen@lomedia.no

I går startet Arbeidsretten sin behandling av tvisten mellom HK og NHO om innsyn i uorganisertes lønn. HK viser til at de har rett til innsyn etter tariffavtalen, og mener bedrifter som nekter dette bryter avtalen. NHO hevder personopplysningsloven hindrer dem i å utlevere lønnsopplysningene.

Langvarig sak

Utgangspunktet for tvisten er praktiseringen av HKs standardoverenskomst ved Tollpost Globe. I tariffavtalens paragraf 10.3 står det svart på hvitt at tillitsvalgte skal få utlevert informasjon om lønningene til funksjonærer til eget bruk i forbindelse med de lokale lønnsforhandlingene. Denne bestemmelsen har stått i tariffavtalen siden de fikk et stillingsvurdert lønnssystem i 1974.

Da personopplysningsloven trådte i kraft i 2001, ble det sådd tvil om hvorvidt utlevering av slike lønnsopplysninger er i strid med personvernet til den enkelte ansatte. Datatilsynet, som forvalter denne loven, har hatt problematikken til behandling i flere omganger. De konkluderte til slutt med at lønnslister kan leveres ut til tillitsvalgte – forutsetningen er at listene anonymiseres.

Umulig å bruke

Mariann Andersen, som er HK-klubbleder ved Tollpost, mener anonymiserte lister er verdiløse i forbindelse med de lokale forhandlingene.

– Før fikk jeg lønnslister med navn, men i 2001 var det slutt på innsynet. De listene jeg får i dag, er ikke mulige å bruke. Det gjør at jeg må gå utradisjonelle veier for å skaffe meg lønnsopplysningene. Nå håper jeg at jeg med loven i hånd kan kreve at ledelsen gir meg lister som kan brukes i arbeidet med forhandlingene, sier Andersen til HK-Nytt.

Ikke krenkende

I går var Andersen tilskuer i Arbeidsretten da LO-advokat Sigurd-Øyvind Kambestad holdt sitt innledningsforedrag i saken. Kambestad argumenterte sterkt for at personopplysningsloven ikke kan hindre det interne arbeidet med lønnsdannelse i Tollpost. At klubblederne får disse opplysningene, er ikke krenkende, hevdet han:

– Også de uorganiserte har interesse av at klubben kan praktisere tariffavtalen og sørge for rettferdig lønn. At tillitsvalgte får lønnsopplysninger i forbindelse med lokale forhandlinger er en del av den interne saksbehandlingen i bedriften. Dette er opplysninger som ikke skal spres til andre, men som kun er til internt bruk, sa han.

Er lovhjemlet

Kambestad viste også til at Tollposts generelle arbeidskontrakt slår fast at det er Standardoverenskomsten som regulerer arbeidsforholdet i bedriften. – Arbeidsavtalen sier ingen ting om at noe i avtalen er unntatt, påpekte han.

LO-advokaten mener at lønnslistene som klubblederne skal få må inneholde både navn, stilling, lønn og ansiennitet for at tillitsvalgte kan utføre den jobben de er satt til å gjøre. Han mener det er hjemmel for dette i personopplysningslovens bestemmelser om behandling av personopplysninger.

Avgjørende for klubben

Mariann Andersen, som selv skal vitne i Arbeidsretten dag, er glad for at saken endelig går mot en avklaring. Hun håper de vinner fram med sitt syn i retten.

– Det er avgjørende for at vi som tillitsvalgte kan føre reelle lokale forhandlinger. Først når både vi og bedriftsledelsen sitter på den samme informasjonen, vil vi være likestilt i forhandlingene, sier hun.

Store lønnsforskjeller

Andersen forteller at de fremdeles har en rekke utfordringer når det gjelder likelønn ved Tollpost. For å rette opp i det klubben mener at ubegrunnede lønnsgap, er hun avhengig av å identifisere hvem som tjener hva.

– Vi vet at det er forskjeller mellom kvinner og menn som gjør samme jobb. Vi vet også at det er stor forskjell mellom nyansatte og folk som har jobbet her i flere år. Men vi klarer ikke å få gjort noe med det så lenge listene er ubrukelige, sier Andersen.

Dom om to uker

NHO-advokat Gerd Egede-Nissen mener utlevering av lønnslister er i strid med personopplysningsloven. Dessuten mener NHO-advokaten at listene er verdiløse så lenge de tillitsvalgte ikke har kjennskap til de vurderingene som bedriftsledelsen har lagt til grunn for lønnsplassering av sine ansatte. Egede-Nissen fortsetter sitt foredrag i dag.

Senere i dag og i morgen skal vitnene forklare seg. Dom er ventet om et par uker.

Annonse
Annonse