JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Et ja vil straffe seg

Dersom Arbeiderpartiet overkjører både egne regjeringspartnere og LO i saken om tjenestedirektivet, vil det få konsekvenser for neste års valgkampstøtte fra fagbevegelsen, mener HK-leder Sture Arntzen.

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Før helgen ble det kjent at Arbeiderpartiet ikke vil utsette striden om EUs tjenestedirektiv til etter valget neste høst. Dette har fått mange i fagbevegelsen til å reagere sterkt. Fagforbundets leder Jan Davidsen gikk lørdag ut i Dagsavisen og advarte Arbeiderpartiet mot å presse igjennom et ja til EUs tjenestedirektiv, med all motstand som finnes både fra SV, Senterpartiet og LO. Nå får han følge av HK-leder Sture Arntzen.

– Det er rimelig innlysende at en slik overkjøring vil få konsekvenser for neste års valgkamp og valgkampstøtte, sier Arntzen til HK-Nytt.

Sjeldent engasjement

Både Arntzen og Davidsen minner om at de rødgrønne vant stortingsvalget i 2005 mye takket være mobiliseringen i fagbevegelsen. Motstanden mot EUs tjenestedirektiv står sterkt på grasrota, og et ja til direktivet vil sette sinnene i kok, tror de. – Diskusjonene om innføring av tjenestedirektivet har skapt et sjeldent engasjement og aktivitet i fagbevegelsen. Dersom Arbeiderpartiet nå presser igjennom denne saken før stortingsvalget, er det grunn til å frykte at dette kan få konsekvenser i tiden fram mot valget, sier HK-lederen.

Han viser til de tusenvis av tillitsvalgte som gjorde en stor innsats i valgkampen for tre år siden. – Disse er viktige opinionsbærere. Hvis de føler seg overkjørt i denne viktige saken, er det klart at det vil påvirke deres engasjement fram mot valget, legger Arntzen til.

Klar beskjed fra LO

Han er overrasket over at Arbeiderpartiet velger å kjøre denne saken nå som regjeringen er splittet og hvor et samlet LO er klar i sitt budskap. LO har et enstemmig vedtak på at regjeringen må bruke vetoretten mot tjenestedirektivet dersom det ikke kommer garantier om at direktivet ikke vil svekke norsk arbeidsliv.

– Det har kommet uttalelser fra Arbeiderpartiet om at de vil ha denne saken behandlet i god tid før valget. Mye tyder derfor på at de vil kjøre over sine regjeringspartnere og også LO, sier Arntzen.

Annonse

Flere saker

Annonse