JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spill deg klok i jula

Vet du hvem som ble kalt den siste proletar eller hva arbeidsledig heter på engelsk? Nå har du sjansen til enten å briljere eller skaffe deg ny kunnskap gjennom fagforeningsspillet.

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Det har tatt et par års tid fra de fikk ideen, til spillbrettet nå ligger på bordet. Et strategi- og kunnskapsspill om arbeiderbevegelsen lanseres om en måneds tid. – Og det er ikke bare for nerder, lover forlagsredaktør Arne Bernhardsen i Gyldendal, en av de fem som sammen har produsert spillet.

På hemmelig oppdrag

HK-Nytt er invitert til en liten prøvespilling like før siste finish legges på spørsmålskort, spillebrikker og brett. Arne Bernhardsen er stolt over å vise det som egentlig skulle bli en enkel liten spørrebok – som en motvekt til alt tull han synes får dominere quizer og spill på markedet.

– Ja, vi startet med å lage spørsmål til en bok, men så utviklet det seg til et ganske omfattende strategispill der målet er å skaffe seg organisasjonsmakt, sier han og forklarer videre:

– Utgangspunktet for spillet er at du får utlevert et hemmelig oppdrag. Du skal for eksempel følge opp et landsmøtevedtak, inngå tariffavtaler eller sikre deg dominans i en hel sektor på spillbrettet som er delt inn i service, industri og offentlig sektor. For å få dette til, må du svare på spørsmål og sikre poeng som brukes til å markere deg på brettet.

Kime til diskusjon

Spillet kan ha maks seks spillere, det optimale er å spille med lag, mener Bernhardsen. Spillbrikkene, som er fagforeningsfaner, flyttes rundt etter terningkast. Underveis må det svares på spørsmål fra 500 spørsmålskort. Hvert kort har tre valgfrie spørsmål, gradert etter vanskelighetsgrad. Her blir du spurt om alt fra lover, avtaler, kultur og faguttrykk til yrker og historie. Riktige svar gir viktige poengbrikker.

Brettspillet er vanligvis ferdig på mellom tre og fem kvarter, men kan tilpasses, sier Bernhardsen som lover mye moro og heftige diskusjoner underveis. – Man kan lage egne regler som forlenger eller forkorter spilltiden. Og det kan også spilles som en ren quiz. Det er jo tross alt 1.500 spørsmål å ta av, sier han.

Uvisst utfall

Hvis du velger brettspillvarianten, er det ikke gitt at de med mest kunnskap om fagbevegelsen og arbeiderbevegelsen vil gå av med seieren. Undersveis kan du nemlig havne på felt hvor du må trekke et nyhetskort – der ligger de store overraskelsene.

– Dette er vår form for ”alle dine hus og hoteller brenner”, og et slikt kort kan forrykke hele balansen. Når vi har prøvespilt, har alltid fire-fem spillere vært i nærheten av å vinne samtidig, så det er veldig spennende, sier Arne Bernhardsen.

Han mener spillet derfor egner seg for både erfarne og nybegynnerne og at det kan være nyttig også i kurssammenheng. – Du får repetert kunnskap og kan tilegne deg ny. Etter min mening vil det å spille dette være en super avslutning på et kurs for nye tillitsvalgte. Noen forbund har sagt at de vil ta det inn i studiemateriellet. Det synes vi er spennende, sier han.

HK som spillbrikke

For å finansiere fagforeningsspillet har initiativtakerne invitert LO, forbundene og andre i arbeiderbevegelsen til å kjøpe seg plass. LO, AOF. Fafo og LOfavør eier hvert sitt hjørne på brettet. Mange forbund, blant dem Handel og Kontor, har kjøpt seg en spillbrikke med sin logo på. – Håpet er at mange også ønsker å kjøpe spillet, sier Bernhardsen og gir oss nok en smakebit: – Hvis driftsleder Narvestad i tv-serien Borettslaget var organisert i LO, hvilket forbund ville han vært medlem i?

Annonse

Flere saker

Annonse