JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Blomsteransatte ut i streik

Arbeidsgiver nekter dem tariffavtale. Fra i dag går de fire HK-medlemmene ut i streik, og Fjordn Blomster i Os står helt uten ansatte.

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Streiken er en konsekvens av at arbeidsgiver nekter å skrive under tariffavtale. Dagens meklingsmøte førte heller ikke partene nærmere hverandre. Streik var dermed uunngåelig for de ansatte ved blomsterforretningens filial på Amfisenteret i Os utenfor Bergen.

– Streik er eneste utvei. Situasjonen er helt fastlåst, sier regionsekretær Rigmor Heggdal i HK region Vest. Hun har bistått de fire HK-medlemmene i arbeidet for å få tariffavtale. Heggdal deltok også på meklingsmøtet hos Kretsmeklingsmannen for Vestlandet i går.

– Arbeidsgiver sier at bedriften ikke har økonomi til å bære kostnadene som en tariffavtale fører med seg. Siden denne forretningen er et enkeltmannsforetak, har vi ikke mulighet til innsyn i økonomien. Men han må jo også forstå at en konflikt koster, sier Heggdal til HK-Nytt.

Eneste middel

Kravet om tariffavtale ble sendt i begynnelsen av august etter at alle de ansatte valgte å melde seg inn i HK. Ifølge Rigmor Heggdal hadde de da i tre år forsøkt å få lov til å bidra og ta mer ansvar i bedriften. – Deres ønske om bedriftsdemokrati var hovedgrunnen til at de organiserte seg i HK og ville ha tariffavtale, sier Heggdal til HK-Nytt.

Kravet ble purret på flere ganger uten at avtalen ble signert av arbeidsgiver. Veien til mekling var derfor et siste forsøk på løsning. – Når heller ikke mekling løser saken, er vårt eneste middel å gå til streik for å oppnå målet om en tariffavtale. Vi håper arbeidsgiver tar til fornuft og underskriver, sier Heggdal.

Ved godt mot

– Vi vil bare ha det vi har krav på, en tariffavtale på linje med andre arbeidstakere, sier Iselinn Kollen, tillitsvalgt for de HK-organiserte ved bedriften.

Hun er ved godt mot foran streiken. Kollen sier til HK-Nytt at hun synes det er synd at det måtte gå så langt, men at både hun og de andre ansatte nå vil stå løpet ut for å få en avtale. – Det er egentlig en unødvendig konflikt, men når det først ble som det ble, er vi klare til å streike. Vi kommer jo ingen vei ved å trekke oss, sier Kollen.

Hun vet at en konsekvens av streiken kan være at arbeidsgiver velger å legge ned filialen i Os. – Ja, jeg frykter at det kan skje, men uansett vil jeg ta denne kampen, sier den HK-tillitsvalgte.

Ingen kommentar

Arbeidsgiver og eier av blomsterforretningen Fjordn Blomster, Geir Inge Myrvold, ønsker ikke å kommentere konflikten ovenfor HK-Nytt.

Han nøyer seg med å si at det er økonomiske årsaker til at han ikke ønsker å inngå tariffavtale med de ansatte. – Jeg er rådet til å håndtere saken på denne måten, sier Myrvold til HK-Nytt.

Annonse
Annonse