JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Søker pene ansatte

En dansk jobbank søker etter pene mennesker. HK anmelder bedriften for diskriminering.

lene.svenning@lo-media.no

«Det er muligens et tabu at utseende er en medbestemmende faktor i ansettelsessammenheng – omvendt er det ingen hemmelighet at skjønnhet fanger vårt øye. Også dine kunders», heter det på den danske nettsiden beautifulpeople.dk .

Siden 2003 har bedriften som står bak nettstedet tilbudt en datingtjeneste forbeholdt vakre mennesker. Nå har beautifulpeople.dk etablert en jobbank, utelukkende for pene mennesker.

I strid med loven

Dansk Handel og Kontor reagerer skarpt på forretningsideen, og vil politianmelde bedriften.

– Ved å annonsere etter pene mennesker og sortere ut de stygge handler man i strid med loven om forskjellsbehandling. Man kan simpelthen ikke tillate seg å utelate jobbsøkere på grunn av deres utseende. Det har jo ingenting å gjøre med deres kvalifikasjoner i forhold til jobben, sier Jeanette Hahnemann ved HKs juridiske avdeling.

Utseende viktig

Salgssjef Søren Lindberg i beautifulpeople.dk forstår ikke kritikken.

– De danske virksomhetene vet utmerket godt at utseende betyr uendelig mye for deres profil utad. Vi kan gi dem de pene menneskene de har bruk for, sier han til avisen Urban.

Mulberry, DR, Zentropa, Disney og restaurantkjeden Hooters er blant virksomhetene som annonserer i jobbportalen, skriver Aftenposten.

– Horribelt

Heller ikke norsk Handel og Kontor har noe til overs for beautifulpeoples forretningsidé.

– Det er horribelt at utseende er et kriterium for å få jobb. Jeg har kikket på nettsiden, og det virker ikke som personene bak forholder seg til noen etiske normer, sier rådgiver Stein Kristiansen til Aftenposten.

– Det er for all del på plass at danske HK politianmelder den, for å sette fokus på at det er et problem, sier han til avisen.

Annonse
Annonse