JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

HK i beredskap

Handel og Kontor får mange henvendelser fra tillitsvalgte og medlemmer med spørsmål om oppsigelser og nedbemanninger.

Ifølge en medlemsundersøkelse HSH har gjort vil 10.000 ansatte i varehandelen i disse dager få beskjed om at de mister jobben. Ytterligere 12.000 vil få den samme beskjeden om ikke konjunkturene snur, skriver Aftenposten.

HK-ansatte ved regionkontorene landet rundt melder om at mange medlemmer merker finansuroen på kroppen.

Ikke ras

– Størstedelen av henvendelsene vi får fra medlemmer og tillitsvalgte nå om dagen handler om oppsigelser og nedbemanning. Apparatet vårt står i beredskap, bekrefter 1. nestleder Peggy Hessen Følsvik.

Hun ønsker likevel ikke å hausse opp situasjonen.

–Vi vil være forsiktig med å kalle dette et ras av oppsigelser, men det er ingen tvil om at bransjen tilpasser seg en omsetning som er lavere en den rekordveksten mange hadde regnet med, sier hun.

Siste utvei

Følsvik minner om at nedbemanninger i form av oppsigelser og permitteringer skal være saklig begrunnet, og skal være den siste utveien for bedriftene. Nedbemanning skal drøftes med de tillitsvalgte.

– Det vi frykter mest er at arbeidsgivere innen denne sektoren nå skal benytte anledningen til å redusere stillingsstørrelsene til folk for å skaffe seg enda større fleksibilitet. Det er i så fall fullstendig uakseptabelt, sier Følsvik, som påpeker at bransjen allerede har for mange deltidsstillinger.

Stoler på regjeringen

Handel og Kontor regner med at regjeringen griper inn med tiltak om det skulle bli nødvendig.

– Det kan bli nødvendig med tiltak hvis krisen utvikler seg, men det er for tidlig å si hvilke tiltak som må på plass. Rentenedsettelse og skattefordeling kan være aktuelt, sier Følsvik.

Annonse

Flere saker

Annonse