JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dommen blir stående

Berit Bjerg kan endelig feire den én måned gamle seieren i lagmannsretten. Staten anker nemlig ikke, og det opprinnelige vedtaket om at Bjerg ble lønnsdiskriminert er gyldig.

lene.svenning@lo-media.no

Annonsekonsulent Berit Bjergs likelønnssak har hatt en langdryg ferd gjennom byråkratiet og rettssystemet. Et foreløpig punktum er nå satt, idet staten har bestemt seg for å la være å anke lagmannsrettens dom til Høyesterett. Dermed gjelder Likestillingsombudets vedtak om at Berit Bjerg ble diskriminert da hun mottok om lag 80.000 kroner i året mindre enn en mannlig typograf hun sammenlignet seg med.

Bjerg er svært glad for dette.

– Det begynte å bli en bisarr situasjon. Det som startet med en likelønnssak endte opp med staten som motpart i rettssystemet, sier hun.

Feil sammenligning

Den som skal skjønne noe av gangen i denne saken skal holde hodet kaldt. Allerede i 2005 klaget Berit Bjerg til Likestillingsombudet. Året etter ga ombudet Bjerg medhold. Aftenposten, hennes arbeidsgiver, klaget saken inn til likestillingsnemnda, som ga arbeidsgiveren medhold. Nemnda sammenlignet Bjergs lønn som seniorkonsulent, en jobb hun fikk etter at hun klaget til ombudet, med typografens lønn. Lønnsforskjellen var minimal, og nemnda avgjorde at avlønninga ikke var diskriminerende. Det var ikke dette forholdet Bjerg hadde klaget på framholdt LO, som representerte Bjerg, og stevnet ombudet, ved staten, for Oslo Tingrett.

I 2007 ga tingretten Bjerg medhold. Staten anket. I oktober i år møttes partene igjen, i Borgarting lagmannsrett. Også denne gang gikk Berit Bjerg seirende ut av rettssalen.

Ny anke?

Bjerg utelukker ikke at arbeidsgiveren Aftenposten igjen vil klage ombudets vedtak inn til klageorganet likestillingsnemnda. Denne gangen må i tilfelle nemnda sammenligne Bjergs lønn som annonsekonsulent med typografens lønn, og ikke lønna hennes som seniorkonsulent, som hun senere ble forfremmet til. Det er det som er kjernen i dommen fra Borgarting lagmannsrett.

Aftenposten har ikke tatt stilling til om de igjen skal anke ombudets vedtak inn for nemnda. Det bekrefter assisterende direktør Vidar Bøhn overfor HK-Nytt.

Erstatning

Spørsmålet om Bjerg skal få erstattet det økonomiske tapet hun har lidt, står ubesvart. Annonsekonsulenten og hennes arbeidsgiver har tidligere møttes i forliksrådet for å drøfte saken, men partene ba om en utsettelse til saken var ferdigbehandlet i rettssystemet. Bjerg vet ikke når dette spørsmålet vil bli tatt opp igjen.

Annonse
Annonse