JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Historisk forbud mot klasebomber

Konvensjonen mot klasevåpen blir onsdag undertegnet i Oslo Rådhus.

Avtalen skal signeres av over 100 land, som nå forplikter seg til å forby bruk, produksjon og lagring av klasevåpen. De gir samtidig et løfte om å hjelpe mennesker som er blitt lemlestet av de små bombene som kan ligge skjult og udetonert i terrenget i årevis.

Signeringen var ventet å vare hele onsdagen.

Avtalen beskrives som den viktigste nedrustningsavtalen i dette tiåret, og en rekke utenlandske ministre, ambassadører og ledere for internasjonale organisasjoner vil være til stede under seremonien i Oslo Rådhus.

Blant gjestene er utenriksministrene fra Frankrike, Tyskland, Storbritannia og Japan, samt presidenten i Den internasjonale Røde Kors-komiteen.

Også 250 aktivister fra 75 land og mennesker som er blitt rammet av klasebomber, deltar under den historiske undertegningen.

Landene har brukt halvannet år på forhandlingene, den såkalte Oslo-prosessen, som i mai i år førte til et gjennombrudd i Dublin.

Klasevåpen har siden 1965 drept og såret over 100.000 mennesker, hvorav en tredel er barn, ifølge Cluster Munition Coalition, en paraplyorganisasjon for de mange ikke-statlige organisasjonene som har arbeidet for et forbud.

USA, Kina, Russland, Pakistan, India og Finland, samt mange andre land, har ikke villet slutte seg til avtalen, men mange håper at forbudet vil føre til at disse blir mer tilbakeholdne med bruken av klasevåpen. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse