JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Julefri for skiftarbeidere

Også skiftarbeiderne i luftfartsbransjen har rett til fri på julaften eller nyttårsaften. Det slår Arbeidsretten fast.

lene.svenning@lo-media.no

I tariffoppgjøret i 2006 ble Handel og Kontor og NHO luftfart enige om at de ansatte har rett til fri på enten julaften eller nyttårsaften. Det tok imidlertid ikke lang tid før det oppsto uenighet om tolkningen av bestemmelsen. I fjor la arbeidsgiverne for dagen at de mente bestemmelsen kun gjaldt for dagarbeidere, ikke for skiftarbeidere. Det fant ikke HK og Fagforeningen for luftfart og reiseliv seg i.

Fortjener fri

– De som kun jobber på dagtid er uansett ferdige på jobb klokka 12 på julaften og nyttårsaften. 90 prosent av medlemmene våre jobber skift. Det var først og fremst for dem vi forhandlet fram denne bestemmelsen. De har jobbet både julaften og nyttårsaften i år etter år, sier Trond Smøraas, leder i HKs landsomfattende forening, Fagforeningen for luftfart og reiseliv (FLR) til HK-Nytt.

Han mener medlemmene fortjener fri på minst en av disse dagene.

Ikke overrasket

Tvisten ble behandlet i Arbeidsretten i slutten av oktober. I går falt dommen. Også skiftarbeidere har rett til fri på julaften eller nyttårsaften, slår retten fast. Ikke uventet, mener Trond Smøraas.

– Det hadde vært en større overraskelse om vi hadde tapt saken, sier Smøraas, som er glad for at dommen falt før jul.

Må finne løsning

Men, siden det er så kort tid til jul, foreslår FLR flere mulige løsninger for arbeid i den kommende høytiden. Enten kan de som er satt opp på jobb på både julaften og nyttårsaften få overtidsbetaling for den ene dagen, eller så kan de få en ny fridag på et annet tidspunkt. Den enkelte tillitsvalgte må ta opp spørsmålet i sitt område, mener FLR.

Annonse

Flere saker

Annonse