JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Knapt rødgrønt flertall blant tyske fagorganiserte

Det konservative partiet CDU og Angela Merkel vant det tyske valget. Sosialdemokratene ble størst blant de fagorganiserte – med knapp margin.

frode.ronning@lomedia.no

Som i Norge vant de borgerlige partiene i Tyskland med et valgskred. Det konservative regjeringspartiet CDU gikk fram og fikk 41,5 prosent oppslutning, mens sosialdemokratene fikk 25,7 prosent.

Blant fagorganiserte er tallene bedre for sosialdemokratene, men heller ikke der fikk partiet voldsom støtte. 36 prosent av alle fagorganiserte stemte sosialdemokratisk. 32 prosent stemte på Merkel og de konservative.

Tallene er presentert av fagforbundet IG Metall. Se alle tallene her:

At bare hver tredje fagorganiserte stemmer på sosialdemokratene, illustrerer problemene for Tysklands svar på Arbeiderpartiet.

Sosialistene trekker stemmer

I valget fikk sosialistpartiet De Linke drøye åtte prosent, og De grønne åtte prosent.

Die Linke er blant de nyere partiene i Tyskland, og er en sammeslåing av det det reformerte øst-tyske kommunistpartiet i og avhoppere fra det sosialdemokratiske partiet i Vest-Tyskland. I de vestlige delene av Tyskland har partiet rekruttert bra blant faglige tillitsvalgte. Elleve prosent av fagorganiserte stemte på Die Linke, noe høyere enn i befolkningen for øvrig.

De Grønne fikk stemmene fra åtte prosent av de fagorganiserte – akkurat likt med befolkningen for øvrig.

Flertall for venstresida – blant fagorganiserte

Totalt betyr dette at 55 prosent av tyske fagorganiserte stemte på de tre partiene som ligger lengst til venstre: Sosialdemokratene, Die Linke og De grønne.

Årets nykommer ved valget var Alternativ for Tyskland (Alternative für Deutschland) – et parti som er kritisk til euro’en og store tyske bidrag til en felles EU-økonomi. Partiet fikk 4,5 prosent oppslutning, og nådde derfor ikke opp til sprerregrensa på 4,7 prosent.

Merkels alliansepartner FDP nådde ikke opp til sperregrensa. Det betyr at det bare vil bli fire partier representert i den tyske Forbundsdagen de kommende fire åra: CDU, Sosialdemokratene, Die Linke og De grønne.

Det høyreekstreme partiet NPD fikk 1,5 prosent av stemmene ved valget.

Annonse

Flere saker

Annonse