JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hold fingrene vekk fra arbeidstida

Tirsdag demonstrerer tusenvis av fagorganiserte utenfor Europa-Parlamentet mot forsøk på å endre arbeidstidas lengde i tråd med ønsket blant annet fra den danske arbeidsministeren.

Onsdag skal Europa-Parlamentet ta standpunkt til forslag om endringer i arbeidstidsdirektivet. Den europeiske faglige samorganisasjonen (DEFS) regner med at rundt 10 000 fagorganiserte vil demonstrere i Strasbourg. Demonstranter primært først og fremst fra Frankrike og Tyskland, men også fra Norden, ber parlamentarikerne holde fingrene borte fra arbeidstidsbestemmelsene. Selv om LO i Norge ikke vil være representert med en delegasjon, har LO gitt sin støtte og stiller i toget med distriktssekretær Knut Arne Sanden ved Brusselkontoret. De tre danske faglige hovedorganisasjonene tar sterk avstand fra ønsket til arbeidsministrene i EU-landene om å forlenge arbeidstida, et tema som ikke ligger inne i forslaget til arbeidstidsdirektiv.

Ingen innvirkning i Norge

–Dersom parlamentet likevel skulle støtte forslag fra arbeidsministre i EU-landene, vil det ikke få innvirkning på norske arbeidstidsbestemmelser selv om Norge er tilknyttet EU gjennom EØS-avtalen, forsikrer Karin Beate Theodorsen, leder av LOs internasjonale kontor. Arbeidsminister Claus Hjort Frederiksen oppfordrer de danske medlemmene av parlamentet til å stemme mot en bestemmelse i lovforslaget, som gir lønnstakere en form for beskyttelse mot å arbeide ut over det som er miljømessig forsvarlig. Dette har fått de danske arbeidstakerorganisasjonene til å rase.

Ikke behov for å svekke reglene

– Vi tar sterk avstand fra at arbeidsministeren vil gjøre det mer alminnelig å arbeide mer enn 48 timer i uka uten garanti for at lønnstakerne får skikkelig betaling, sier Harald Børsting, leder i dansk LO. – Det er absolutt ikke behov for å svekke nåværende EU-regler. Arbeidsgiverne i offentlig sektor har ikke fremmet noe ønske om endringer i arbeidstiden, og ensidige ønsker om endret arbeidstid er ikke muklig innenfor nåværende regelverk. Vi forstår ikke hva arbeidsministeren vil oppnå ved å svekke nåværende EU-bestemmelser, som sikrer lønnsmottakerne, sier Bente Sorgenfrey, som er leder for funksjonærorganisasjonen FTF.

DEFS mobiliserer på nytt

Arbeidstidsdirektivet ble først vedtatt i 1993 og åpnet for at Storbritannia skulle få et midlertidig unntak fra regelen om maksimum 48 timers arbeidsuke inkludert overtid. Direktivet skulle vært revidert for lenge siden og unntaket skulle oppheves. Kommisjonens forslag åpnet for at det ikke skulle skje samtidig som man ville at passiv tilstedeværelse på arbeidsplassen ikke skal regnes som arbeidstid. Parlamentet sa i sin første behandling at unntaket skulle fjernes og at all tilstedeværelse på arbeidsstedet er arbeidstid. EUs arbeidsministere mener noe annet. Der har de nye medlemslandene fått gehør for at det britiske unntaket skal gjelde for alle. I tillegg ønsker de en del andre mindre stramme regler bl.a. lengden for gjennomsnittstid skal økes fra fire til 12 måneder. Den europeiske fagbevegelsen (DEFS) mobiliserer derfor på nytt i Strasbourg for å si fra til parlamentarikerne at man ikke finner seg i å få et direktiv som betyr en svekkelse av arbeidstakernes rettigheter.

10 000 faglige demonstranter

Det er varslet over 10 000 deltakere hvorav tyngden kommer fra Tyskland og Frankrike. De nordiske organisasjonene er representert med mindre delegasjoner. Saken er svært viktig og det er behov for et absolutt flertall (mer en halvparten av alle medlemmene dvs. 393) for å få vedtatt parlamentets forslag. Hvis man ikke lykkes med det, vil arbeidsministernes forslag gå igjennom.

Annonse
Annonse