JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

15 000 demonstrerte i Strasbourg

– Vi kan ikke gi etter i striden om arbeidstidsdirektivet, sa den spanske EU-parlamentarikeren Alejandro Cercas under gårsdagens demonstrasjon i Strasbourg.

einar.fjellvik@lomedia.no

Ifølge generalsekretær John Monks i Den europeiske faglige samorganisasjonen (EFS) deltok 15 000 fagforeningsfolk i gårsdagens demonstrasjon utenfor EU-parlamentet. En av hovedtalerne var Alejandro Cercas som har ført i pennen innstillingen fra EU-parlamentets sysselsettingskomité om revisjon av arbeidstidsdirektivet. Stikk i strid med EU-kommisjonens forslag, går flertallet i sysselsettingskomiteen inn for å begrense mulighetene for unntak fra hovedregelen om maksimalt 48 timers arbeidsuke.

– Revisjonen av arbeidstidsdirektivet har uroet millioner av arbeidstakere, og onsdagens avstemning i parlamentet er en mulighet for EU til å gjenopprette båndene til borgerne i medlemslandene, sa Cercas i sin tale i går.

Fører til sosial dumping

Han mener unntaksreglene fører til sosial dumping og gjør det vanskeligere å kombinere arbeid og familieliv. Cercas minnet også om at 48-timersuka ble fastslått som internasjonal norm allerede i den aller første ILO-konvensjonen.

– Ideen som fikk gjennomslag den gangen var å arbeide for livet, ikke å leve for å arbeide. Vi kan ikke gi opp den ideen, sa Cercas.

Britisk press

Arbeidstidsdirektivet ble først vedtatt i 1993. Den gangen presset Storbritannia fram en unntaksregel som gir mulighet for å fravike hovedregelen om 48 timers arbeidsuke. Muligheten for å avtale lengre arbeidstid er ikke knyttet til kollektive avtaler eller nasjonale lover, men reguleres gjennom individuelle avtaler mellom arbeidsgiveren og den enkelte ansatte. De første årene var det stort sett i Storbritannia denne unntaksmuligheten ble brukt.

Direktivet skulle vært revidert for lenge siden og unntaksregelen skulle vært opphevet. Men prosessen kom først i gang etter at EF-domstolen i to saker slo fast at all beredskapstid som leger tilbringer på sykehuset, skal regnes som arbeidstid.

Virkningsfulle dommer

Dommene har ført til en eksplosjon i antall land som har gjort bruk av unntaksreglene. Ifølge EU-kommissær for arbeidsmarkedssaker, Vladimir Spidla, har nå 15 land en eller annen form for unntak fra arbeidstidsdirektivet.

I 2004 la EU-kommisjonen fram et forslag til revisjon av direktivet. Debatten har pågått siden.

Blant annet har danske myndigheter hevdet at det ikke finnes leger nok i Danmark til å dekke behovet dersom EF-domstolens linje skal følges og alle beredskapsvaktene skal gi rett til avspasering.’

Øvre grense på 60 timer i uka

EU-kommisjonen og Ministerrådet går inn for at unntaksreglene videreføres, men at det settes en øvre grense for avtalt arbeidstid på 60 timer i uka (i visse yrker 65 timer). I tillegg går man inn for at beredskapstjenesten til leger og annet helsepersonells deles i to kategorier. Bare det som kalles «aktiv vakt» regnes som arbeidstid.

Den spanske sosialisten Alejandro Cercas har ledet arbeidet med et motforslag, som et flertall i EU-parlamentets sysselsettingskomité har sluttet seg til. Cercas forslag går ut på at unntaksreglene skal avvikles i løpet av tre år og at alle tid som må tilbringes på arbeidsplassen skal regnes som arbeidstid.

Usikkert utfall

I dag skal EU-parlamentet stemme over Cercas-forslaget i plenum. På forhånd er det stor usikkerhet om utfallet. Skulle forslaget oppnå de nødvendige 393 stemmene er det ventet ytterst vanskelig kompromissforhandlinger mellom parlementet og kommisjonen ut over vinteren.

Annonse
Annonse