JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Skremmebilder fra NHO

LO-leder Roar Flåthen mener NHO blåser opp tallene i det de kaller «trygdebølgen».

hanne.kullerud.nielsen@lomedia.no

I dag holder NHO sin store konferanse der fokuset settes på trygdesystemet og det de kaller «trygdebølgen», og de roper varsko om at dette kan sende landet inn i det de kaller «velferdsfella».

Faktafella

Klassekampen har sett nærmere på faktaene i saken og vurderer i dag at NHO selv har gått i faktafella. Andelen utenfor arbeidslivet er slett ikke økende, skriver de:

– Ifølge Nav er en mindre andel av befolkningen på uføretrygd i forhold til 2001.

– Ifølge SSB har sykefraværet minket fra 2001 til i dag.

– Ifølge OECD ligger arbeidsdeltakelsen stabilt over 74 prosent i Norge.

Tallene er hentet fra et notat laget av De Facto på oppdrag av For velferdsstaten.

Skremsel

Ifølge Klassekampen reagerer LO-lederen sterkt på det han oppfatter som skremselspropaganda fra NHO.

- De blåser opp tallene og tegner et skremmebilde av situasjonen. Det som er sant er at vi er i verdenstoppen når det gjelder yrkesdeltakelse, sier Roar Flåthen, men medgir også at det er en utfordring å få enda flere ut i arbeidslivet.

- I motsetning til andre land i Europa har vi svært gode resultater. Gjør vi de riktige politiske valgene, er det ingenting som tilsier at vi ikke skal greie å opprettholde dagens velferdsordninger, sier Roar Flåthen til Klassekampen.

Han advarer også mot å stigmatisere uføre og gjøre trygdede til syndebukker. For å få flere i arbeid må også NHOs medlemsbedrifter ta sin del av ansvaret for det, mener LO-lederen, som blankt avviser å diskutere kutt i trygdeytelsene.

Annonse
Annonse