JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Få ran i butikker med avtale

Ordnede arbeidsforhold gir færre ran. Det mener sikkerhetsrådgiver Thor Martin Bjerke i HSH å kunne dokumentere.

lene.svenning@lo-media.no

En gjennomgang Bjerke har gjort i samarbeid med Handel og Kontor viser at svært få butikker med tariffavtale blir ranet. Men det gir ingen mening i å si at det er avtalen i seg selv som beskytter mot ran, framholder han.

– Ordnede arbeidsforhold gir fornøyde ansatte. Det er en forutsetning for at ledelsen og de ansatte kan samarbeide, for eksempel om sikkerhetstiltak som er med på å forhindre ran, påpeker Bjerke.

Dessuten finnes det langt flere butikker enn det finnes tariffavtaler. Statistisk sett blir derfor færre butikker med ordnede arbeidsforhold ranet.

Lukkede systemer

Sikkerhetsrådgiveren er ikke enig med Handel og Kontor i at flere ansatte på jobb er en løsning for å forebygge ran. Bjerke tror ikke engang det er tryggere å være flere i en ranssituasjon. Flere ansatte betyr flere momenter å ta hensyn til for raneren, og kan gjøre ham mer nervøs og dermed farlig. Ifølge den statistikken HSH selv fører, finnes det ikke belegg for at flere på jobb betyr færre ran, hevder han.

Thor Martin Bjerke mener gode rutiner og lukkede pengesystemer er de beste virkemidlene for å forhindre ran. Mange butikker, i første rekke de store kjedene har innført slike systemer, slik at det ikke er mye utbytte å få med seg fra et ran. Det kan være årsaken til at andre enn butikker, kiosker og bensinstasjoner opplever ran i større grad enn tidligere.

– Busser, taxier, pizzabud og bingolokaler står for 25 prosent av ranstilfellene. Det er en ganske ny trend, forteller Bjerke til HK-Nytt.

Blir oppklart

I høst har flere butikker enn normalt blitt ranet. Flest ran har Oslo, Bergen og Telemarksområdet hatt. I følge Bjerke er vintermånedene store ransmåneder. I år startet imidlertid sesongveksten litt tidligere; i både september og oktober ble det registrert flere ran enn de samme månedene årene før.

– Økningen kan skyldes at politiet har skreket opp om mangler på ressurser, slik at ranerne har trodd at det er fritt fram. Men det er ikke sant, politiet gjør mye, mener Thor Martin Bjerke.

– De fleste ran blir oppklart, det tar bare litt tid, hevder han.

Liten sjanse

Thor Martin Bjerke minner om at sannsynligheten for å bli ranet er svært liten.

– Det foregår bare mellom 170-250 ran i året, men det finnes et titalls tusen kiosker og like mange butikker i Norge, sier han.

Han mener det er to faktorer som øker sannsynligheten for ran: Tilgang til penger og mulighet til å stikke av. Samtidig har butikker som tidligere har blitt ranet større sjanse for å bli ranet igjen.

Det er ikke mulig å sikre seg fullstendig mot ran, mener Bjerke. Han råder alle bedrifter til å gjennomføre ranskurs for sine ansatte, og sørge for et godt ettervern. På dette punktet er han på linje med HK.

– Pengene er ikke viktig. Det viktigste er sikkerheten for de ansatte, og å få dem tilbake på jobb så raskt som mulig, sier han.

Annonse
Annonse