JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skobransjen stinker

Barnearbeid og slavelignende tilstander. Det preger skofabrikantene i Asia, mener Rene Klær-kampanjen, og kritiserer importørene her hjemme for ikke å følge opp sine egne etiske retningslinjer.

lene.svenning@lo-media.no

Rene Klær- kampanjen, som støttes av blant annet Handel og Kontor og Framtiden i våre hender, har lagt fram en rapport som dokumenterer forholdene for skoarbeidere i Asia. På garveriene i India og Pakistan vasser barnearbeidere i tønner med farlige kjemikalier. Andre steder jobber arbeiderne under slavelignende omstendigheter. Det skriver Dagsavisen i sin omtale av rapporten «Hur skor vi oss?», som er laget av den svenske delen av kampanjen.

Avtale med fagbevegelsen

Flere skokjeder her hjemme har vedtatt etiske retningslinjer, som blant annet ikke tillater utnytting av arbeidskraft hos sine fabrikanter. Kjedene gjør imidlertid lite og ingenting for å følge opp retningslinjene, mener Rene Klær-kampanjen.

– Reglene må følges og kontrolleres av frivillige organisasjoner og fagbevegelse. Hadde fagbevegelsen vært på plass ville mange av problemene vært unngått, sier Carin Leffler, nasjonal koordinator for kampanjen til Dagsavisen.

Hun mener at skokjedene må inngå en global rammeavtale med internasjonal fagbevegelse som sikrer de ansatte retten til å organisere seg og en lønn det går an å leve av.

– Da viser kjedene at de er seriøse i å følge opp arbeidernes rettigheter, sier Leffler.

Overrasket

Bjørn Mietinen, 2. nestleder i Handel og Kontor er forundret over at skobransjen følger opp så dårlig.

- Jeg synes det er rart, så lenge fokuset på etisk handel er så stort, sier han.

Mietinen understreker at det først og fremst er skokjedene som har ansvar for at arbeiderne har gode arbeidsforhold. Men både den internasjonale fagbevegelsen og forbrukerne må følge med på om handelen er etisk.

Ikke godt nok

De seks største svenske aktørene i skobransjen har blitt undersøkt. Navngitte kjeder som Eurosko, Ecco, og Nilson sjekker ikke godt nok at skoarbeiderne har tilfredsstillende lønns- og arbeidsvilkår, mener Rene Klær-kampanjen. Ifølge rapporten sjekker ikke Eurosko forholdene i det hele tatt. Nilson foretar egne inspeksjoner, men sjekker ikke arbeidstid og lønn. Ecco foretar ingen uanmeldte inspeksjoner og treffer ikke arbeiderne utenfor arbeidsplassene. De to sistnevnte mener framstillingen i rapporten er feil. Eurosko på sin side lover å skjerpe seg.

– Vi innser at medlemskap i et etisk samarbeid bare er et stykke papir, og at oppfølging er nødvendig, sier Elin Andreassen, ansvarlig for etikk i Eurosko til Dagsavisen.

Verre enn klesbransjen

Rene Klær-kampanjen mener bransjen må skjerpe seg.

– Skobransjen er sannsynligvis verre enn klesbransjen fordi det er en sterk miljøside i produksjonen av sko. For å behandle skinnet brukes kjemikalier i høy grad, og arbeiderne er lite beskyttet mot disse. I tillegg er mange av arbeiderne underbetalt og barnearbeid forekommer også, sier Carin Leffler til avisen.

Annonse
Annonse