JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kvinner jobber deltid

Åtte av ti av de kvinnelige HK-medlemmene i Hedmark og Oppland jobber deltid. To av ti menn gjør det samme.

lene.svenning@lo-media.no

Siden i sommer har Ingrid Nygård og mange andre tillitsvalgte oppsøkt nesten alle HK-medlemmer i Hedmark og Oppland. De har informert om den avtalefestede retten til å kreve mer arbeid når det blir ledig, i stedet for at bedriftene fyller opp vaktlistene med flere deltidsansatte. Alle medlemmer har også blitt bedt om å fylle ut et skjema med opplysninger om stillingen sin. Nå er den oppsøkende virksomheten over. Ingrid Nygård, nestleder i HK avdeling Oppland, er i ferd med å oppsummere prosjektet.

Provosert

– Uten at jeg er helt ferdig med analysen, ser det ut til at hele 80 prosent av kvinnene jobber deltid, mens bare 20 prosent av mennene gjør det. Jeg blir så provosert, sier prosjektlederen.

De fleste mennene som jobber deltid, gjør det frivillig, forteller Nygård.

– Karene finner seg ikke i å jobbe deltid mot sin vilje. Det som er mest provoserende er alle de som ikke har kontraktfestet en eneste time, sier Nygård til HK-Nytt.

Det er som oftest kvinner. Det er ikke noe galt i å jobbe deltid, påpeker Nygård, så lenge det er frivillig. For mer enn halvparten er det ikke det, ifølge de tallene hun har på bordet. Men mange, både ansatte og arbeidsgivere, kjenner ikke til retten til merarbeid, tror hun.

Dagligvare verst

– For alle de som ønsker seg mer arbeid og har bedt om mer uten å få det, er det tragisk, sier hun.

Det er imidlertid store forskjeller mellom bransjene. Mens svært få jobber deltid i avisbransjen og i industrien, utmerker dagligvarebransjen seg ved å ha med flest deltidsansatte.

– Vi har først og fremst oppsøkt medlemmer som jobber på bedrifter med tariffavtale. Der har vi de beste forholdene. Det er grunn til å tro at enda flere arbeider deltid i bedrifter uten tariffavtale, påpeker Nygård.

Kartleggingen av arbeidstiden i de to fylkene har gitt ringvirkninger. Mange har fått informasjon om retten til medarbeid. Nygård har fått mange tilbakemeldinger fra medlemmer som har bedt om mer arbeid, og fått det etter at hun var på besøk. Dessuten har mange meldt seg inn i Handel og Kontor, og flere krav om tariffavtale har blitt sendt ut som en direkte følge av dette prosjektet, forteller Nygård.

Jager vakter

Rundt 150.000 kvinner i Norge ønsker ikke å jobbe deltid, men gjør det likevel. Nina Amble, seniorforsker ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) sier til arbeidsmiljo.no at dette er kvinner som benyttes som erstattere. De «jager» vakter, men fanger ikke nok til å oppnå ønsket inntekt.

– Vi vet at noen velger å redusere stillingen sin for å dempe belastningene, men målinger antyder det motsatte, at redusert tid kan gi mer stressfølelse, og den kan skjule manglende mestring. I tillegg plasseres deltidsansatte på sidelinjen i forhold til faglig utvikling, sier forskeren.

Annonse
Annonse