JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Brutalt nyttårsløfte

Danmarks statsminister lovte å fjerne «efterlønnen» - danskenes tidligpensjon. LO er rasende.

einar.fjellvik@lomedia.no

– Det er dypt uanstendig at regningen for regjeringens økonomiske uansvarlighet i sin helhet sendes til hardt arbeidende lønnsmottakere, tordner den danske LO-lederen, Harald Børsting i en kommentar på dansk LOs eget nettsted.

LO-lederen viser til at den borgerlige regjeringen tidligere har gitt skatteletter i milliardklassen til de rikeste, kuttet i dagpengene og i tilskuddene til etterutdanning. Børsting varsler at LO «med 100 % sikkerhet» vil kjempe mot forslaget om å avvikle «efterlønnen».

Nyttårsløfte

Det var i sin nyttårstale at statsminister Lars Løkke Rasmussen varslet at regjeringen i løpet av januar vil foreslå å fjerne «efterlønnen» helt for alle under 45 år. For de som er mellom 45 og 60 år vil ytelsene bli redusert.

Argumentene er velkjente: Ordningen er kostbar og Danmark trenger at flere eldre fortsetter å jobbe for å finansiere framtidas velferd.

«Efterlønnen koster 16 milliarder kroner hvert år. Det svarer til utgiftene til 240 000 folkeskoleelever eller 40 000 pleieboliger eller mer enn tre nye supersykehus. Om året! Hvert år!», var statsministerens beskjed til danskene nyttårsaften.

LAST NED: Lars Løkke Rasmussens nyttårstale

Mener regjeringen overdriver

LO mener statsministeren overdriver kostnadene ved «efterlønnen». I et faktanotat viser LO til at antall personer på «efterlønn» har gått kraftig ned de siste årene, fra 141 000 i 2007 til under 122 000 i fjor høst. Tar man hensyn til denne trenden, spår LO at antall «efterlønnere» vil være nede i mellom 75 000 og 100 000 i 2018, og at kostnadene vil synke til mellom 10 og 14 milliarder kroner.

På lengre sikt mener LO antall «efterlønnere» vil synke ytterligere ettersom man allerede har avtalt å innføre en form for levealderjustering av «efterlønnen» fra 2018.

LAST NED: Faktanotat om «efterlønn» fra dansk LO

I sitt langtidsprogram «Mot nye mål» anslår regjeringen at omkring 110 000 dansker vil være på «efterlønn» i 2015 og at de offentlige utgiftene vil ligger på omkring 16 milliarder kroner.

Usosialt forslag

I LO er man også opprørt fordi man mener fjerning av «efterlønnen» vil ramme sliterne i arbeidslivet særlig hardt.

– Framtidens murersvenner, rengjøringsassistenter og hjemmehjelpere må innstille seg på å arbeide til de er over 70 år. Det er ikke rimelig overfor hardt arbeidende mennesker som slitt gjennom et langt arbeidsliv, mener LO-leder Harald Børsting.

Beregninger LO har gjort konkluderer med at dagens 25-åringer først kan pensjonere seg når de er 72 1/2 år gamle – når man legger sammen effekten av den allerede avtalte hevingen av pensjonsalderen fra 2018 og forslaget om å fjerne «efterlønnen».

Har startet krigen

LO har allerede startet krigen ved å lage en egen «efterlønnskalkulator» der man kan beregne hvor lenge man må stå i arbeid dersom regjeringens varslede forslag gjennomføres.

I tillegg er man allerede i gang med en annonsekampanje der en av de retoriske tekstene lyder; «Vil du kunne legge 600 mursten om dagen som 71-åring?»

LAST NED: Efterlønnsannonse (murer) ogEfterlønnsannonse (hjemmehjelper)

Tidligpensjonsordning som første gang ble innført i 1979 for å redusere ungdomsarbeidsløsheten og sikre slitne seniorer en verdig avgang.

Gir i dag arbeidstakere mulighet til å pensjonere seg ved fylte 60 år.

Krever at man er medlem av en A-kasse og har betalt «etferlønnsbidrag» i 30 år (kortere tid for de som er født før 1978).

I 3. kvartal 2010 var det 121 700 «efterlønnere». 60 % av dem var kvinner.

Ca 80 % av «efterlønnerne» er ufaglærte eller faglærte arbeidere. Det er særlig mange ufaglærte som går over på «efterlønn» allerede ved fylte 60 år.

(Kilder: Dansk LO og borger.dk)

Annonse

Flere saker

Annonse

Gir i dag arbeidstakere mulighet til å pensjonere seg ved fylte 60 år.

Krever at man er medlem av en A-kasse og har betalt «etferlønnsbidrag» i 30 år (kortere tid for de som er født før 1978).

I 3. kvartal 2010 var det 121 700 «efterlønnere». 60 % av dem var kvinner.

Ca 80 % av «efterlønnerne» er ufaglærte eller faglærte arbeidere. Det er særlig mange ufaglærte som går over på «efterlønn» allerede ved fylte 60 år.

(Kilder: Dansk LO og borger.dk)