JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Nå kan vi fokusere på lavlønn

HK-leder Sture Arntzen ser for seg at de store generelle tilleggene uteblir i årets lønnsoppgjør, men at lønnstilleggene gis til dem som har minst fra før.

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Arntzen mener at krisa i verdensøkonomien vil påvirke forhandlingene til våren om vi vil eller ikke. Arbeidsløsheten øker, det er noe både fagbevegelsen og myndighetene tar inn over seg.

Renta ned

– Men det vil gjøre vondt verre om vi også skal redusere folks kjøpekraft. Det er en grunn til at finansministeren ber folk om å bruke penger, sier han til HK-Nytt.

Derfor mener Arntzen at økt kjøpekraft, kombinert med en enda lavere rente, vil være viktige grep for å demme opp for det største konsekvensene av krisa.

– Norges Bank må sette renta ytterligere ned. I tillegg må bankene gjøre det lettere for folk å få lån, særlig boliglån. Omsetning av eiendommer er en viktig del av vår økonomi, påpeker HK-lederen.

Tid for de lavest lønte

Sture Arntzen, som i årevis har jobbet for en alternativ lavlønnsmodell for tariffoppgjørene, mener at 2009 er året hvor man virkelig kan fokusere på å løfte de lavest lønte.

– Hvis LO går inn for å bruke HKs modell med å legge tilleggene på minstelønnssatser, normallønnssatser og garantisatser, vil de som trenger det få lavlønnstillegg. Årets mellomoppgjør bør brukes til dette. I tillegg mener jeg vi må sette i gang en forsøksordning med egne kvinnepotter for å få gjort noe med ulikelønna, understreker Arntzen.

– Jeg gleder meg til diskusjonene i inntektspolitisk utvalg, legger han til.

Kriseargument

HK-lederen tror det er mulig å komme til enighet rundt forhandlingsbordet til våren, selv om fagbevegelsen vil bli møtt med ett hovedargument fra motparten: Finanskrise.

Annonse

Flere saker

Annonse