JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slutt på Svalbard-monopol

Det er slutt på Arbeidsmandsforbundets monopol på LO-medlemmer på Svalbard. Nå skal avtalegrensene som gjelder resten av landet følges.

stig.christensen@lomedia.no

Det er LOs organisasjonskomité som har bestemt dette, etter initiativ fra Arbeidsmandsforbundet selv. Bakgrunnen er at Svalbardsamfunnet over tid har utviklet et mer allsidig næringsliv, der reiseliv, høyere utdanning og forskning har vokst fram som viktige basisnæringer ved siden av kulldriften og offentlig sektor. Av de rundt 160 foretakene i Longyearbyen, er 140 private selskap.

– LOs arbeid på Svalbard er viktig og arbeidet med ny avtalestruktur og økt rekruttering vil bli fulgt opp fra LOs side, sier nestleder Geir Mosti.

Kull størst

Kullvirksomheten i Svea er fortsatt den dominerende næringen på Svalbard, men reiselivet og servicenæringen har også vesentlig vekst. Norsk Arbeidsmandsforbund har snaue 500 medlemmer på Svalbard. Men selv om forbundet har hatt monopol på avtaleretten, har også andre LO-forbund enkeltmedlemmer.

Andre forbund

NTL er inne med drøye 20 medlemmer, de fleste i Avinor. Andre med et potensiale for å organisere på øya er Fagforbundet, Skolenes Landsforbund, EL & IT, Musikernes Fellesorganisasjon, Fellesforbundet, Post og Kommunikasjonsforbundet, IE (Industri Energi) og HK.

Handel og Kontor

HK har opp gjennom årene hatt sine konflikter med Arbeidsmandsforbundet, blant annet om Coop-ansatte.

– Dette er en helt naturlig utvikling, sier HKs nestleder Peggy Hessen Følsvik som en kommentar til vedtaket i LOs organisasjonskomité. Hun mener Handel og Kontor har et naturlig nedslagsfelt ikke bare innen butikk, men også i service- og turistnæringen og trolig på flyplassen

– De ulike forbundene har ulik kompetanse, så dette er et naturlig skritt i dagens situasjon, sier HKs nestleder.

Annonse
Annonse