JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Veldig bra for fagbevegelsen

Barack Obama blir innsatt som USAs president i dag. Norske fagforeningsledere håper og tror det vil bety et klimaskifte for USAs hardt prøvede fagbevegelse.

stig.christensen@lomedia.no

nina.hanssen@lomedia.no

<img src="http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/02373/Fl_then_100px_2373274a.jpg" border="0" align="left"> – Dette er veldig positivt for amerikansk fagbevegelse. Han har lovt å øke minstelønna og endre lovgivningen slik at det blir lettere å organisere seg, sier LO-leder Roar Flåthen.

LO-lederen minner om hvor vanskelig kår fagbevegelsen har hatt i mange år.

– Arbeidsfolk har stått overfor trakassering når de har forsøkt å organisere seg. Fagforeningsknusing har vært fremtredende, og amerikanske arbeidere har opplevd at egne selskaper har fagforeningsknusing som spesialitet. Barak Obama er tvert imot opptatt av å ha fagforeninger, så på dette området har vi store forventninger, sier Flåthen.

Håp om forbedring

Han har flere forbundsledere med seg når han blinker ut forholdene for fagbevegelsen som et felt med best forbedringspotensiale. Jan Egil Pedersen i NNN trekker fram at Clinton hadde intensjoner om å bedre arbeidsmiljølovgivningen, men at Bush torpederte det hele da han tok over. Nå håper NNN-lederen et nytt løft under Obama.

<img src="http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/02373/Leif_Sande_100px_2373273a.jpg" border="0" align="left">

Lettere å organisere

Leif Sande i Industri Energi (IE) påpeker at Obama har vært på fagforeningskongresser og gitt uttrykk for at han vil endre avstemningsregler, slik at det blir lettere å opprette fagforeninger. Jarle Molde i FLT er betinget optimist:

– Jeg håper han vil strekke ut en hånd og gi fagbevegelsen tilbake den makta de er fratatt, sier han.

Dårlige erfaringer

Leder av Norsk Jernbaneforbund, Kjell Atle Brunborg tror ikke Obama blir noen stor venn av fagbevegelsen.

– Ingen president har vært det, men Obama blir mye bedre enn sine forgjengere, mener NJF-lederen. Heller ikke Geir Bjørkli i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund er overoptimistisk her:

– George Bush var jo ytterst på høyresiden. Obama er en politiker midt imellom høyre og venstre, så jeg har et håp om at han har et bedre forhold til fagbevegelsen. Får arbeider- og fagbevegelsen mer innflytelse, er jo dette et byks framover, sier han.

<img src="http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/02373/Knut_Arne_Sanden_1_2373272a.jpg" border="0" align="left">

Fagbevegelsens president

Knut Arne Sanden fra LOs Brusselkontor mener forventningene til den nye amerikanske presidenten er litt som Jesu` ankomst.

– Det har aldri vært så stort forventningspress til en politisk leder i moderne tid, mener han. Sanden tror fagbevegelsen vil få langt bedre kår under Obama.

– Den nye presidenten snakker mye om verdighet. Han vil at mennesker skal bli sett og føle trygghet. Dette betyr at det vil bli lettere å organisere seg, og det er forventninger om at han skal gjøre noe med lovverket for å styrke arbeidstakernes rettigheter. Konklusjonen er at Obama vil styrke fagbevegelsens rolle i USA, tror Sanden.

Miljø

Roar Flåthen mener det er grunn til å tro at USA blir mer tydelige i miljø og klimapolitikken, og sånn sett vil ta på seg et større ansvar på området. Geir Bjørkli i NFF har også forventninger om at Obama skal ha en helt annen miljøprofil.

– Han har jo sagt at han ønsker å satse på alternativ energi og skape mange arbeidsplasser innen dette feltet. Men Bjørkli peker på dilemmaet at «han på den ene siden pøser inn penger i bilindustrien samtidig som han skal satse på miljøet».

Helsevesenet

– Hva med fattigdomsproblemene og styrkingen av offentlig helsevesen? LO-lederen svarer slik:

– Jeg håper han vil evne å styrke det amerikanske helsesystemet for vanlige folk. Det er ikke snakk om å endre systemet som sådan, men at han vil ha en mer sosial innfallsvinkel. Han har varslet at han vil øke minstelønna, noe som er svært viktig. Hvis han i tillegg klarer å gjøre noe med de sosiale forholdene er det bra. Obama står imidlertid overfor en kjempeoppgave når det gjelder å få hjulene i gang igjen i næringslivet, mener Roar Flåthen, som minner om at det er grunn til å være realistisk oppi alle forventingene.

Knut Arne Sanden tror helsevesenet vil bli styrket, selv med en vanskelig budsjettsituasjon.

– Jeg tror vi vil se et helt annerledes USA enn det vi har sett de siste åtte årene, sier Sanden.

Jarle Molde påpeker at Obama under valgkampen har sagt han vil forbedre helsetilbudet til alle amerikanere.

– USA er inne i den samme finanskrisa som resten av verden, så dette vil ikke skje over natta. Vi får se om det er penger å hente, sier Molde.

Også Leif Sande i IE peker på at Obama er avhengig av den realøkonomiske utviklingen.

– Men Obama har store ambisjoner om større trygderettigheter for folk flest. Så hvis han ikke leverer her, blir fallhøyden stor, mener Sande.

Jan Egil Pedersen peker på at USA har et veldig privatisert system, som er tungt å snu.

– Men økt minstelønn vil bety mye for de aller fattigste, mener han.

Midt-Østen

Den hardeste nøtta blir trolig Midt-Østen. Vi spør LO-lederen om han tror Obama vil klare å spille en positiv rolle for fred i Midt-Østen?

– Barak Obama har påpekt at Bush ikke tok tak i realitetene, så det er grunn til å forvente et mer grunnleggende bidrag fra mannen som i dag blir innsatt som president, men det fins ingen enkle veier, understreker Flåthen, som legger til at Gaza er bombet sønder og sammen.

– På kort sikt må det inn mat og medisiner, men på lang sikt må man få til mer varige løsninger. Her er jeg betinget optimist, samtidig som jeg er realist. Det er grunn til å understreke at han står overfor en veldig tøff jobb både når det gjelder Midt-Østen og generelt, sier Roar Flåthen.

Knut Arne Sanden tror utenrikspolitikken blir mer imøtekommende og at Obama vil satse mer på dialog enn alenegang.

– Han vil være mykere i formen, men fortsatt fast i fisken.. Jeg tror også det politiske klimaet vil bli bedre. Det blir hyggeligere å diskutere politikk med amerikanerne, sier Sanden.

Kjell Atle Brunborg har stort håp om at den nye presidenten vil skape dialog, framfor å starte kriger. Han håper USA vil legge et sterkt press på Israel for å få dem ut av Gaza og tilbake til de opprinnelige grensene.

Leif Sande synes det er vanskelig å spå om Obamas rolle her. Han påpeker at Israel stoppet bombingen før presidentinnsettelsen, men at Israel-lobbyen også er sterk i Obamas kretser.

– Hvis noen skal få til noe må det være Obama, så jeg er forsiktig optimist, sier IE-lederen.

Jarle Molde er også avdempet i forhåpningene.

– USAs Midt-Østen politikk er styrt av sterke fraksjoner. Jeg håper på en mer restriktiv holdning overfor Israels krigføring og drap, men dette sitter langt inne, mener Molde. Jan Egil Pedersen i NNN håper i beste fall på en bedre Midt-Østen dialog under Obama.

Geir Bjørkli har forventninger om at Barack Obama vil åpne for et bedre samarbeid internasjonalt.

– Dessuten må han holde løftet om å trekke seg ut av Irak.

Annonse
Annonse