JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Politikk og butikk

Coop-folk er i Arbeiderpartiet, kjøpmenn i Høyre og bensinforhandlere i Frp. Mytene lever, skriver Handelsbladet FK.

eva.ler.nilsen@lomedia.no

I siste nummer av Handelsbladet presenteres tall hentet fra Maktbasen til NRK Brennpunkt. Denne basen registrerer alle interessene som de folkevalgte har, om de er eiere av et selskap, daglig leder eller har verv i styret. Bladet har summert opp vervene til aktører i handels- og servicebransjen og konklusjonen er klar: Partiene deler den mellom seg.

Har sin forklaring

– Det har en historisk forklaring. Utenfor de urbane strøkene er det jo ofte Ap og LO som har støttet tilblivelsen av samvirkelagene. Dessuten har vi en ideologi i Arbeiderpartiet om at vi skal samarbeide – og kooperasjon, det er jo samarbeid, sier Ola Aursand til Handelsbladet.

Han er styreleder i Coop Frosta og Ap-representant i kommunestyret i Sørfold i Nordland og er en typisk coopist. Tallene fra NRK viser at av alle politikere som eier, driver eller styrer et Coop-lag, kommer nesten halvparten fra Arbeiderpartiet.

Sammensatte grunner

Høyrepolitiker i Trondheim, Christian Lykke, er kjøpmann og toppsjef i dagligvarekjeden Bunnpris. Han sier at det er sammensatte grunner til at han er medlem av Høyre, men at det også er et godt parti for kjøpmenn – kanskje særlig de små og familiedrevne.

– Et viktig poeng er at Høyre er et næringsnøytralt parti; den ene jobben er ikke mer verdt enn den andre, sier Lykke til Handelsbladet.

Høyre er det desidert største partiet blant dagligvarekjøpmennene.

Frp og bensin

Fremskrittspartiet er uten tvil bensinforhandlernes parti. Statoilforhandler og kommunestyrepolitiker Nils Olav Moen i Vanylven i Møre og Romsdal tror det har sammenheng med at Frp er et lov og orden-parti.

– I bensinforhandlerbransjen er man veldig utsatt for ran og kriminalitet. Samtidig ser driverne at ranerne går fri eller slipper billig. Jeg tror det opprører folk som har fått en pistol viftet opp i ansiktet at politiet ikke prioriterer saken, sier Moen til Handelsbladet.

NRK-tallene viser at Frp har fått med seg flere bensinforhandlere enn noen andre, og at Frp-andelen blant bensinforhandlere er nesten dobbelt så stor som Frp-andelen i de norske kommunestyrene.

Annonse
Annonse