JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lavlønte skal få sitt

Årets mellomoppgjør skal ikke bare handle om å sikre de offentlige ansattes pensjon. De lavest lønte skal også prioriteres.

lene.svenning@lo-media.no

Ifølge tall fra det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) fikk enkelte grupper innen privat sektor, blant annet varehandelen, en lavere årslønnsvekst enn gjennomsnittet. Derfor vedtok LOs representantskap i dag at det er «en hovedprioritet å sikre at de lavlønte ikke blir hengende ytterligere etter». Representantskapet vedtok å kreve en generell bedring av kjøpekraften og særskilte tillegg til lavlønte når de møter arbeidsgiverne ved forhandlingsbordet.

Optimist

Det er Handel og Kontor svært fornøyd med.

– Vedtaket er i samsvar med HKs holdninger og program, sier forbundsleder Sture Arntzen.

For HK og LO var det aldri noe alternativet å gå for et nulloppgjør, slik YS har gått inn for.

– Overhodet ikke. Det er viktig at kjøpekraften opprettholdes for de lavest lønte. Det er ikke uten grunn at finansministeren oppfordrer folk til å bruke penger, minner Arntzen om.

Forhandlingene mellom LO og NHO starter den 20. mars. HK-lederen er optimistisk med tanke på resultatet.

Etterslep

Ifølge TBUs tall var den gjennomsnittlige lønnsveksten i varehandelen på 4,3 prosent, 1,7 prosent under gjennomsnittet for alle arbeidstakergrupper. Men HK-leder Sture Arntzen trekker tallet for varehandelen i tvil.

– Statistisk sentralbyrå har lagt om til en helt ny statistikk, hvor vi ikke kjenner igjen den gamle kodingen. Derfor er det vanskelig å sammenligne tallene fra i fjor til i år. Mange tusen flere er med i den nye statistikken, det er med på å dra nivået ned. Det er tidkrevende å finne et riktig sammenligningsgrunnlag, forteller han.

Selv om Arntzen tviler på at tallet stemmer, tror han ikke det kommer opp mot gjennomsnittet på seks prosent årslønnsvekst.

– Det er mye som tyder på at vi har et etterslep, sier han.

Det håper han årets mellomoppgjør kan bidra til å rette opp.

Annonse
Annonse