JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bomtur til Giske

Næringsministeren lyttet interessert, men avviste å bruke statlig eiermakt til å stoppe Hydros nedlegging av pressverket på Karmøy.

einar.fjellvik@lomedia.no

En tallrik delegasjon med fagforeningsfolk og lokale Ap-folk fra Karmøy troppet i går opp på næringsminister Trond Giskes kontor. De var kommet for å forklare statsråden hvorfor det er feil av Hydro å nedlegge pressverket, med 94 arbeidsplasser.

Etter det timelange møtet måtte de imidlertid oppsummere med at statsråden hadde lyttet med interesse til synepunktene, men nok en gang konkludert med at det er umulig for staten å bruke sin eiermakt til å tvinge gjennom en endring av beslutningen.

Vil ha satsing i Norge

Næringsministeren presiserte at han har signalisert tydelig at staten, som storeier i Hydro, ønsker at selskapet skal satse aktivt også i Norge, ikke bare i utlandet.

– Dette gjør vi gjennom å gi klare signaler om dette til styret. Vi arbeider også hardt for å få på plass rammebetingelser slik at Hydro vil satse ytterligere i Norge, blant annet gjennom kraftkontrakter, sa Giske.

Han viste blant annet til de to kraftkontraktene som rett før jul ble inngått med Finnfjord AS og Norske Skog med en varighet på tolv år.

Feil beslutning

Leder av fagforbundet Industri energi, Leif Sande, roste Giske for å ha lagt til rette for at det nå inngås nye og mer langsiktige kraftkontrakter mellom norske industribedrifter og Statkraft, men understreket at nedleggelse av Hydros pressverk på Karmøy er en feil beslutning. Og at ettertiden også vil vise dette.

LES MER: Fyldig referat fra møtet på Industri Energi sitt nettsted

Sviktende salg

Det var i begynnelsen av desember at Hydro vedtok å avvikle pressverket på Karmøy innen utgangen av første kvartal i 2012. Selskapet begrunner vedtaket med sviktende salg av aluminiumsprofiler til blant annet bilindustrien. Produksjonen på Karmøy og 40 av arbeidsplassene skal overføres til selskapets pressverk på Magnor og på Raufoss. Ifølge Hydro ble Karmøy ofret fordi det er der man har de høyeste kostnadene.

Pengemaskin

Fagforeningsfolkene som i går oppsøkte næringsministeren legger i stedet vekt på at verket på Karmøy har den beste lønnsomheten og den mest avanserte produksjonen.

– Dette pressverket er i dag en pengemaskin. De tjener penger som gress, sa en frustrert Leif Sande til Industri Energi sitt eget nettsted etter gårsdagens møte.

Sten Roar Martinsen, leder i Alnor Kjemiske Fagforening, hevdet i går at Hydro i stedet burde redusert virksomheten på Raufoss midlertidig – inntil virkningene av finanskrisa gir seg og markedet for aluminiumsprofiler tar seg opp igjen.

– Jeg er sikker på at etterspørselen etter aluminiumsprofiler vil gå kraftig oppover etter hvert som verdensøkonomien nå er på vei oppover igjen, sa Martinsen.

500 arbeidsplasser borte

For lokalsamfunnet blir nedleggingen av pressverket enda et tilbakeslag. Karmøy har de siste årene mistet 500 industriarbeidsplasser, blant annet som følge av at Hydro faset ut det gamle og lite miljøvennlige Søderberganlegget ved aluminiumsverket sitt på øya.

Annonse
Annonse