JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tar fri én dag i uka

Åtti prosent jobb – og åtti prosent lønn. Fra månedsskiftet er det realiteten for Øyvind Rikoll.18.02.2009
09:32
16.12.2013 08:54

lene.svenning@lo-media.no

De økonomiske nedgangstidene rammer hardt. Det gjør de også på Herføll Bygg i Østfold. De fem Byggmakker-forretningene nedbemannet allerede i fjor høst. Nå strammes skruen ytterligere til. Kjøkken- og interiørkonsulent Øyvind Rikoll og kollegene på avdelingen hans på butikken i Moss reduserer arbeidstiden sin fra 1. mars, med én dag i uka. Ordningen er Øyvind og kollegenes egen idé. Dette gjør de for å berge arbeidsplassene. Slik beholder også bedriften de ansattes kompetanse.

– Alle byggeprosjekter er på vent. Vi har kontraktene og skulle levert i disse dager, men akkurat nå står alt stille. Når markedet snur, er det tilbake i full jobb, forteller han.

Får ikke dagpenger

Formell permittering hadde ikke noe for seg, framholder Rikoll. Siden arbeidstidsforkortelsen utgjør mindre enn 50 prosent av stillingen, vanker det ingen dagpenger fra Nav. LO og NHO mener at reglene må endres, og har bedt regjeringen om å sørge for at arbeidstakerne kan få dagpenger også når de blir permittert én eller to dager i uka. Så langt har organisasjonene ikke blitt hørt. Senest i går tok LO-leder Roar Flåthen til orde for en regelendring.

– Vi vil ha permitteringsregler som er mer tilpasset, og som gir mulighet for rullerende permittering. Vi vil at grensa skal flyttes fra et krav om 50 prosent til i alle fall 40 prosent permittering for å få dagpenger. Det er om å gjøre at flest mulig er i arbeid, sa Flåthen til LOs representantskapsmøte i går.

Beholde kompetansen

I stedet har bedriftenes lønnsplikt under permittering blitt redusert fra ti til fem dager. Dessuten er maksimal permitteringslengde blitt utvidet fra 42 til 52 uker. Vel og bra tiltak, mener Øyvind Rikoll, men det er ikke nok.

– Det er positivt, men jeg synes permitterte burde fått kompensasjon for både én og to dager i uka. Det hadde også bidratt til at de ansatte ikke hadde søkt seg bort, slik at bedriftene kan beholde kompetansen deres, sier han.

Rikoll mener regjeringen også burde ta andre grep. Arbeidsgiveravgiften burde kuttes for små og mellomstore bedrifter.

Sjokkbeskjed

Øyvind Rikoll begynte i Herføllgruppen 1. oktober. Etter 15 år hos Sigdal kjøkken, ble han headhuntet til Østfold-bedriften. Finanskrisa rammet svært ubeleilig. Etter tre uker i ny jobb fikk Rikoll beskjeden: Du må regne med å bli permittert.

– Det var surt. Men jeg kan ikke bruke mye energi på å angre på at jeg byttet jobb, selv om jeg regner med at jeg hadde beholdt jobben i Sigdal. Jeg gjorde det som var riktig for meg da. Ingen forutså dette, sier han til HK-Nytt.

Ned i lønn

Alternativet til arbeidstidsforkortelsen eller delvis permittering var sannsynligvis at Rikoll ble permittert fullt ut. Som sistemann inn i bedriften, stiller Øyvind Rikoll først i køen ut.

Det trengs ikke mer enn tre årsverk på avdelingen akkurat nå. Men Herføllgruppen ønsket å beholde kompetansen hans. Det er han glad for.

Like etter jul ble alle ansatte i Herføllgruppen bedt om å gå ned fem prosent i lønn fram til sommeren. Tre av fire ansatte ble med på ordningen. Ledelsen går også ned i lønn, mens eierne spytter inn mer kapital i bedriften. Klarer bedriften å oppnå vedtatt budsjett, blir pengene tilbakebetalt, med ti prosent rente. Håpet er at ordningen skal bidra til å berge arbeidsplasser.

Samtidig som Øyvind Rikoll reduserer sin arbeidstid, tar jobben hans en annen form. Fra 1. mars skal han være mer ute og forsøke å få nye oppdrag og kunder.

– Det holder ikke å sitte inne og ta seg av ordrene lenger. Klarer vi halvparten av fjorårets budsjett i år, er vi dyktige, sier han.

Må knipe igjen

52-åringen tror at han kommer til å merke lønnsreduksjonen godt. Rikoll regner med at han og kona må droppe unødvendige innkjøp.

– Det går an å kjøpe en kneipp til fem kroner i stedet for til tjuefem. Ikke behøver vi å kjøpe Farris heller, vi kan drikke vann fra krana. Og begynner jeg å sykle på jobben i stedet for å kjøre bil, sparer jeg tre-fire hundre kroner i bensinutgifter. Det er bare sunt å måtte tenke seg litt om, mener han.

Rikoll forteller at rentenedgangen på boliglånet er med på å gjøre familiens økonomiske situasjon behageligere.

Ekstrajobb

HK-medlemmet har sørget for å få seg en ekstrajobb også. Nå skal Øyvind Rikoll jobbe som bartender og nattevakt på et hotell. Rikoll har jobbet ekstra i hotellbransjen siden 1982, og har til og med utdannet seg til bartender.

– Jeg liker å jobbe, og har alltid jobbet litt ekstra når det er noe spesielt jeg og kona har hatt lyst på, sier han.

Rikoll innrømmer at han opplever situasjonen som litt utrygg.

– Jeg følger med på om det er noe annet jeg kan begynne med, det legger jeg ikke skjul på. Men jeg har tro på at jeg fremdeles har jobb her etter sommerferien, sier han.

Skryter av ledelsen

Bedriften har oppført seg anstendig i ei vanskelig tid, understreker Rikoll. Det har verken skortet på involvering eller informasjon. Det bekrefter HK-tillitsvalgt Erna Larsen.

– Det har vært en ryddig prosess, med god informasjon underveis. Selv om folk føler seg litt utrygge, har vi en ledelse som signaliserer at vi skal komme oss over kneika, sier hun.

Larsen forteller at bedriftsledelsen har gitt inntrykk av det er vanskelig å redusere bemanningen mer enn de har gjort. Nå er bedriften mer opptatt av å spare inn på andre vis.

– Så lenge de har det fokuset, føler de ansatte seg sikre på at det som kan gjøres, blir gjort, sier Erna Larsen.

Permittering innebærer at arbeidsgiver midlertidig løser arbeidstaker fra sin arbeidsavtale. Det må foreligge saklig grunn.

Bedriften er forpliktet til så tidlig som mulig å drøfte permittering med tillitsvalgte. Ledelse og tillitsvalgte skal "snu hver stein" for å hindre eller begrense omfanget av nedbemanningen. Før varsel om permittering sendes ut skal det skrives protokoll mellom de lokale parter.

Arbeidsgiver har 14 dagers varslingsfrist ved permittering. Varslingsfristen løper fra den dag drøftinger mellom de lokale parter er gjennomført.

Vikarer og midlertidige tilsatte permitteres først. Hovedregelen er at utvelgelsen skjer etter ansiennitet.

Permitteringsvarsel skal være skriftlig og leveres arbeidstakeren personlig.

Du har rett på dagpenger fra Nav når du er permittert og har fått redusert arbeidstiden din med minst 50 prosent.

De første tre dagene av dagpengeperioden blir ikke utbetalt. Disse dagene kalles ventedager. Dersom du har vært medlem av Handel og Kontor i ett år, får du dekket 60 prosent av dagpengesatsen i de tre ventedagene. Utbetalingen er skattefri.

Arbeidsgiveren har lønnsplikt de første fem dagene under permitteringen. Skyldes permitteringen brann, ulykker eller naturomstendigheter, gjelder ingen arbeidsgiverperiode.

Regjeringen varslet i sin siste krisepakke at permitteringsperioden økes til 52 uker.

Kilder: Nav/HK

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
18.02.2009
09:32
16.12.2013 08:54Mest lest

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

Erlend Angelo

Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Privat

– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?

Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.

Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.

Aslak Bodahl

Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

Jan-Erik Østlie

Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

Colourbox

Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard

Folketrygda

Illustrasjon

Illustrasjon

Anna Granqvist

To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Werner Juvik

Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Privat

Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Privat

Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Ida Bing

Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel

Kommentar:

Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.

Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.

Leif Martin Kirknes

«Takket være firerbanden har regjeringen blitt presset fra skanse til skanse»

Illustrasjon

Illustrasjon

Håvard Sæbø

Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Jan-Erik Østlie

Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

Leif Martin Kirknes

Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger

I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.

I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling

Martin Håndlykken

Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

Jan-Erik Østlie

Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Jan-Erik Østlie

Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes

Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.

Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.

Jan-Erik Østlie

Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti


Flere saker