JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tar fri én dag i uka

Åtti prosent jobb – og åtti prosent lønn. Fra månedsskiftet er det realiteten for Øyvind Rikoll.18.02.2009
09:32
16.12.2013 08:54

lene.svenning@lo-media.no

De økonomiske nedgangstidene rammer hardt. Det gjør de også på Herføll Bygg i Østfold. De fem Byggmakker-forretningene nedbemannet allerede i fjor høst. Nå strammes skruen ytterligere til. Kjøkken- og interiørkonsulent Øyvind Rikoll og kollegene på avdelingen hans på butikken i Moss reduserer arbeidstiden sin fra 1. mars, med én dag i uka. Ordningen er Øyvind og kollegenes egen idé. Dette gjør de for å berge arbeidsplassene. Slik beholder også bedriften de ansattes kompetanse.

– Alle byggeprosjekter er på vent. Vi har kontraktene og skulle levert i disse dager, men akkurat nå står alt stille. Når markedet snur, er det tilbake i full jobb, forteller han.

Får ikke dagpenger

Formell permittering hadde ikke noe for seg, framholder Rikoll. Siden arbeidstidsforkortelsen utgjør mindre enn 50 prosent av stillingen, vanker det ingen dagpenger fra Nav. LO og NHO mener at reglene må endres, og har bedt regjeringen om å sørge for at arbeidstakerne kan få dagpenger også når de blir permittert én eller to dager i uka. Så langt har organisasjonene ikke blitt hørt. Senest i går tok LO-leder Roar Flåthen til orde for en regelendring.

– Vi vil ha permitteringsregler som er mer tilpasset, og som gir mulighet for rullerende permittering. Vi vil at grensa skal flyttes fra et krav om 50 prosent til i alle fall 40 prosent permittering for å få dagpenger. Det er om å gjøre at flest mulig er i arbeid, sa Flåthen til LOs representantskapsmøte i går.

Beholde kompetansen

I stedet har bedriftenes lønnsplikt under permittering blitt redusert fra ti til fem dager. Dessuten er maksimal permitteringslengde blitt utvidet fra 42 til 52 uker. Vel og bra tiltak, mener Øyvind Rikoll, men det er ikke nok.

– Det er positivt, men jeg synes permitterte burde fått kompensasjon for både én og to dager i uka. Det hadde også bidratt til at de ansatte ikke hadde søkt seg bort, slik at bedriftene kan beholde kompetansen deres, sier han.

Rikoll mener regjeringen også burde ta andre grep. Arbeidsgiveravgiften burde kuttes for små og mellomstore bedrifter.

Sjokkbeskjed

Øyvind Rikoll begynte i Herføllgruppen 1. oktober. Etter 15 år hos Sigdal kjøkken, ble han headhuntet til Østfold-bedriften. Finanskrisa rammet svært ubeleilig. Etter tre uker i ny jobb fikk Rikoll beskjeden: Du må regne med å bli permittert.

– Det var surt. Men jeg kan ikke bruke mye energi på å angre på at jeg byttet jobb, selv om jeg regner med at jeg hadde beholdt jobben i Sigdal. Jeg gjorde det som var riktig for meg da. Ingen forutså dette, sier han til HK-Nytt.

Ned i lønn

Alternativet til arbeidstidsforkortelsen eller delvis permittering var sannsynligvis at Rikoll ble permittert fullt ut. Som sistemann inn i bedriften, stiller Øyvind Rikoll først i køen ut.

Det trengs ikke mer enn tre årsverk på avdelingen akkurat nå. Men Herføllgruppen ønsket å beholde kompetansen hans. Det er han glad for.

Like etter jul ble alle ansatte i Herføllgruppen bedt om å gå ned fem prosent i lønn fram til sommeren. Tre av fire ansatte ble med på ordningen. Ledelsen går også ned i lønn, mens eierne spytter inn mer kapital i bedriften. Klarer bedriften å oppnå vedtatt budsjett, blir pengene tilbakebetalt, med ti prosent rente. Håpet er at ordningen skal bidra til å berge arbeidsplasser.

Samtidig som Øyvind Rikoll reduserer sin arbeidstid, tar jobben hans en annen form. Fra 1. mars skal han være mer ute og forsøke å få nye oppdrag og kunder.

– Det holder ikke å sitte inne og ta seg av ordrene lenger. Klarer vi halvparten av fjorårets budsjett i år, er vi dyktige, sier han.

Må knipe igjen

52-åringen tror at han kommer til å merke lønnsreduksjonen godt. Rikoll regner med at han og kona må droppe unødvendige innkjøp.

– Det går an å kjøpe en kneipp til fem kroner i stedet for til tjuefem. Ikke behøver vi å kjøpe Farris heller, vi kan drikke vann fra krana. Og begynner jeg å sykle på jobben i stedet for å kjøre bil, sparer jeg tre-fire hundre kroner i bensinutgifter. Det er bare sunt å måtte tenke seg litt om, mener han.

Rikoll forteller at rentenedgangen på boliglånet er med på å gjøre familiens økonomiske situasjon behageligere.

Ekstrajobb

HK-medlemmet har sørget for å få seg en ekstrajobb også. Nå skal Øyvind Rikoll jobbe som bartender og nattevakt på et hotell. Rikoll har jobbet ekstra i hotellbransjen siden 1982, og har til og med utdannet seg til bartender.

– Jeg liker å jobbe, og har alltid jobbet litt ekstra når det er noe spesielt jeg og kona har hatt lyst på, sier han.

Rikoll innrømmer at han opplever situasjonen som litt utrygg.

– Jeg følger med på om det er noe annet jeg kan begynne med, det legger jeg ikke skjul på. Men jeg har tro på at jeg fremdeles har jobb her etter sommerferien, sier han.

Skryter av ledelsen

Bedriften har oppført seg anstendig i ei vanskelig tid, understreker Rikoll. Det har verken skortet på involvering eller informasjon. Det bekrefter HK-tillitsvalgt Erna Larsen.

– Det har vært en ryddig prosess, med god informasjon underveis. Selv om folk føler seg litt utrygge, har vi en ledelse som signaliserer at vi skal komme oss over kneika, sier hun.

Larsen forteller at bedriftsledelsen har gitt inntrykk av det er vanskelig å redusere bemanningen mer enn de har gjort. Nå er bedriften mer opptatt av å spare inn på andre vis.

– Så lenge de har det fokuset, føler de ansatte seg sikre på at det som kan gjøres, blir gjort, sier Erna Larsen.

Permittering innebærer at arbeidsgiver midlertidig løser arbeidstaker fra sin arbeidsavtale. Det må foreligge saklig grunn.

Bedriften er forpliktet til så tidlig som mulig å drøfte permittering med tillitsvalgte. Ledelse og tillitsvalgte skal "snu hver stein" for å hindre eller begrense omfanget av nedbemanningen. Før varsel om permittering sendes ut skal det skrives protokoll mellom de lokale parter.

Arbeidsgiver har 14 dagers varslingsfrist ved permittering. Varslingsfristen løper fra den dag drøftinger mellom de lokale parter er gjennomført.

Vikarer og midlertidige tilsatte permitteres først. Hovedregelen er at utvelgelsen skjer etter ansiennitet.

Permitteringsvarsel skal være skriftlig og leveres arbeidstakeren personlig.

Du har rett på dagpenger fra Nav når du er permittert og har fått redusert arbeidstiden din med minst 50 prosent.

De første tre dagene av dagpengeperioden blir ikke utbetalt. Disse dagene kalles ventedager. Dersom du har vært medlem av Handel og Kontor i ett år, får du dekket 60 prosent av dagpengesatsen i de tre ventedagene. Utbetalingen er skattefri.

Arbeidsgiveren har lønnsplikt de første fem dagene under permitteringen. Skyldes permitteringen brann, ulykker eller naturomstendigheter, gjelder ingen arbeidsgiverperiode.

Regjeringen varslet i sin siste krisepakke at permitteringsperioden økes til 52 uker.

Kilder: Nav/HK

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
18.02.2009
09:32
16.12.2013 08:54Mest lest

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

Hanna Skotheim

May Lill fortalte om dårlig ledelse på jobben. Det har fått konsekvenser

Håvard Sæbø

Mona (19) fortalte ingen at hun søkte på bygg og anlegg

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

Werner Juvik

Nå kan Gry juble for millionutbetaling: – Jeg har nesten ikke ord

Leif Martin Kirknes

Fjern momsen på strømregninga, foreslår lederen i EL og IT Forbundet

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

Ida Bing

Harald Eia ba seerne innstendig om å fagorganisere seg. Nå får han Nitos hederspris

Omar Jørgensen

SV, Ap og Sp enige om nytt statsbudsjett: Her er noe av det de ble enige om

Colourbox.com

Det blir likevel feriepenger på dagpenger for arbeidsløse og permitterte

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

Håvard Sæbø

AFP-pensjonen kan bli utsatt til 2024. LO-lederen innrømmer at det er komplisert

Håvard Sæbø

Tillitsvald fekk skriftleg åtvaring: – Aldri kjekt å bli herja med

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Jan Inge Haga

Klubbleder Gry jubler for feriepenger på dagpenger: – Vi har ikke så mye fra før av

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Leif Martin Kirknes

Kan en arbeidsgiver trekke deg i lønn, bare for at det står i arbeidsavtalen? Høyesterett avgjør saken snart

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

Tri Nguyen Dinh

Utenlandske eiere tok ut 722 millioner kroner i utbytte fra krisestøttede bedrifter

VIL SPARE STRØM: Organisasjonene i debatt på dagens morgenmøte. Fra venstre Rolf Iver Hagemo, Norsk Varmepumpeforening, Tore Strandskog, Nelfo, Jan Olav Andersen, EL og IT Forbundet og Guro Hauge fra Zero.

VIL SPARE STRØM: Organisasjonene i debatt på dagens morgenmøte. Fra venstre Rolf Iver Hagemo, Norsk Varmepumpeforening, Tore Strandskog, Nelfo, Jan Olav Andersen, EL og IT Forbundet og Guro Hauge fra Zero.

Knut Viggen

Strømsparing i vanlige hjem er beste klimatiltak: – Ubegripelig at ikke politikerne tar tak i det

Jan-Erik Østlie

Øker snittprisen på strøm med 10 øre, vil det koste bedriften Stian jobber i 300 millioner mer i året

ENDRET PRAKSIS: Coop Hordaland vil ikke lenger betale deltidsansatte dobbel lønn for å jobbe de siste tre søndagene før jul. Illustrasjonsbilde.

ENDRET PRAKSIS: Coop Hordaland vil ikke lenger betale deltidsansatte dobbel lønn for å jobbe de siste tre søndagene før jul. Illustrasjonsbilde.

Erlend Angelo

Coop-ansatte får dårligere betalt for søndagsarbeid enn før

AVVISTE ANKEN: Omsorgsarbeiderne gikk til sak mot Stendi (tidligere Aleris) for ulovlige arbeidsforhold. Nå har også Høyesterett sagt sitt.

AVVISTE ANKEN: Omsorgsarbeiderne gikk til sak mot Stendi (tidligere Aleris) for ulovlige arbeidsforhold. Nå har også Høyesterett sagt sitt.

Leif Martin Kirknes

Høyesterett avviser anken fra Stendi: Nå får omsorgsarbeiderne millionerstatning

Colourbox.com

De aller rikeste har en fordel. Derfor øker ulikheten

GRANSKER: Håkon Holmen er utdannet siviløkonom og tidligere major. Han leder laget som nå skal granske hvordan private barnehager bruker de 27 milliarder kroner de får i året fra skattebetalerne og foreldre.

GRANSKER: Håkon Holmen er utdannet siviløkonom og tidligere major. Han leder laget som nå skal granske hvordan private barnehager bruker de 27 milliarder kroner de får i året fra skattebetalerne og foreldre.

Øystein Windstad

Før hjalp majoren bøndene med å passe på dyr på beite. Nå skal han kontrollere de private barnehagene

SSB-rapporten viser at ulikhet er et større samfunnsproblem enn mange hadde trodd, sier SV-leder Audun Lysbakken.

SSB-rapporten viser at ulikhet er et større samfunnsproblem enn mange hadde trodd, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Brian Cliff Olguin

Ulikheten i Norge er 36 prosent høyere enn offisiell statistikk

I 2019 ble drift og vedlikehold skilt ut som et eget selskap i Bane Nor – Spordrift. Nå er de ansatte spente på hva som vil skje videre med konkurranseutsettingen.

I 2019 ble drift og vedlikehold skilt ut som et eget selskap i Bane Nor – Spordrift. Nå er de ansatte spente på hva som vil skje videre med konkurranseutsettingen.

Morten Hansen

Jernbaneansatte kan juble: Nå stopper Støre anbudskonkurransen på drift og vedlikehold


Flere saker