JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tar fri én dag i uka

Åtti prosent jobb – og åtti prosent lønn. Fra månedsskiftet er det realiteten for Øyvind Rikoll.18.02.2009
09:32
16.12.2013 08:54

lene.svenning@lo-media.no

De økonomiske nedgangstidene rammer hardt. Det gjør de også på Herføll Bygg i Østfold. De fem Byggmakker-forretningene nedbemannet allerede i fjor høst. Nå strammes skruen ytterligere til. Kjøkken- og interiørkonsulent Øyvind Rikoll og kollegene på avdelingen hans på butikken i Moss reduserer arbeidstiden sin fra 1. mars, med én dag i uka. Ordningen er Øyvind og kollegenes egen idé. Dette gjør de for å berge arbeidsplassene. Slik beholder også bedriften de ansattes kompetanse.

– Alle byggeprosjekter er på vent. Vi har kontraktene og skulle levert i disse dager, men akkurat nå står alt stille. Når markedet snur, er det tilbake i full jobb, forteller han.

Får ikke dagpenger

Formell permittering hadde ikke noe for seg, framholder Rikoll. Siden arbeidstidsforkortelsen utgjør mindre enn 50 prosent av stillingen, vanker det ingen dagpenger fra Nav. LO og NHO mener at reglene må endres, og har bedt regjeringen om å sørge for at arbeidstakerne kan få dagpenger også når de blir permittert én eller to dager i uka. Så langt har organisasjonene ikke blitt hørt. Senest i går tok LO-leder Roar Flåthen til orde for en regelendring.

– Vi vil ha permitteringsregler som er mer tilpasset, og som gir mulighet for rullerende permittering. Vi vil at grensa skal flyttes fra et krav om 50 prosent til i alle fall 40 prosent permittering for å få dagpenger. Det er om å gjøre at flest mulig er i arbeid, sa Flåthen til LOs representantskapsmøte i går.

Beholde kompetansen

I stedet har bedriftenes lønnsplikt under permittering blitt redusert fra ti til fem dager. Dessuten er maksimal permitteringslengde blitt utvidet fra 42 til 52 uker. Vel og bra tiltak, mener Øyvind Rikoll, men det er ikke nok.

– Det er positivt, men jeg synes permitterte burde fått kompensasjon for både én og to dager i uka. Det hadde også bidratt til at de ansatte ikke hadde søkt seg bort, slik at bedriftene kan beholde kompetansen deres, sier han.

Rikoll mener regjeringen også burde ta andre grep. Arbeidsgiveravgiften burde kuttes for små og mellomstore bedrifter.

Sjokkbeskjed

Øyvind Rikoll begynte i Herføllgruppen 1. oktober. Etter 15 år hos Sigdal kjøkken, ble han headhuntet til Østfold-bedriften. Finanskrisa rammet svært ubeleilig. Etter tre uker i ny jobb fikk Rikoll beskjeden: Du må regne med å bli permittert.

– Det var surt. Men jeg kan ikke bruke mye energi på å angre på at jeg byttet jobb, selv om jeg regner med at jeg hadde beholdt jobben i Sigdal. Jeg gjorde det som var riktig for meg da. Ingen forutså dette, sier han til HK-Nytt.

Ned i lønn

Alternativet til arbeidstidsforkortelsen eller delvis permittering var sannsynligvis at Rikoll ble permittert fullt ut. Som sistemann inn i bedriften, stiller Øyvind Rikoll først i køen ut.

Det trengs ikke mer enn tre årsverk på avdelingen akkurat nå. Men Herføllgruppen ønsket å beholde kompetansen hans. Det er han glad for.

Like etter jul ble alle ansatte i Herføllgruppen bedt om å gå ned fem prosent i lønn fram til sommeren. Tre av fire ansatte ble med på ordningen. Ledelsen går også ned i lønn, mens eierne spytter inn mer kapital i bedriften. Klarer bedriften å oppnå vedtatt budsjett, blir pengene tilbakebetalt, med ti prosent rente. Håpet er at ordningen skal bidra til å berge arbeidsplasser.

Samtidig som Øyvind Rikoll reduserer sin arbeidstid, tar jobben hans en annen form. Fra 1. mars skal han være mer ute og forsøke å få nye oppdrag og kunder.

– Det holder ikke å sitte inne og ta seg av ordrene lenger. Klarer vi halvparten av fjorårets budsjett i år, er vi dyktige, sier han.

Må knipe igjen

52-åringen tror at han kommer til å merke lønnsreduksjonen godt. Rikoll regner med at han og kona må droppe unødvendige innkjøp.

– Det går an å kjøpe en kneipp til fem kroner i stedet for til tjuefem. Ikke behøver vi å kjøpe Farris heller, vi kan drikke vann fra krana. Og begynner jeg å sykle på jobben i stedet for å kjøre bil, sparer jeg tre-fire hundre kroner i bensinutgifter. Det er bare sunt å måtte tenke seg litt om, mener han.

Rikoll forteller at rentenedgangen på boliglånet er med på å gjøre familiens økonomiske situasjon behageligere.

Ekstrajobb

HK-medlemmet har sørget for å få seg en ekstrajobb også. Nå skal Øyvind Rikoll jobbe som bartender og nattevakt på et hotell. Rikoll har jobbet ekstra i hotellbransjen siden 1982, og har til og med utdannet seg til bartender.

– Jeg liker å jobbe, og har alltid jobbet litt ekstra når det er noe spesielt jeg og kona har hatt lyst på, sier han.

Rikoll innrømmer at han opplever situasjonen som litt utrygg.

– Jeg følger med på om det er noe annet jeg kan begynne med, det legger jeg ikke skjul på. Men jeg har tro på at jeg fremdeles har jobb her etter sommerferien, sier han.

Skryter av ledelsen

Bedriften har oppført seg anstendig i ei vanskelig tid, understreker Rikoll. Det har verken skortet på involvering eller informasjon. Det bekrefter HK-tillitsvalgt Erna Larsen.

– Det har vært en ryddig prosess, med god informasjon underveis. Selv om folk føler seg litt utrygge, har vi en ledelse som signaliserer at vi skal komme oss over kneika, sier hun.

Larsen forteller at bedriftsledelsen har gitt inntrykk av det er vanskelig å redusere bemanningen mer enn de har gjort. Nå er bedriften mer opptatt av å spare inn på andre vis.

– Så lenge de har det fokuset, føler de ansatte seg sikre på at det som kan gjøres, blir gjort, sier Erna Larsen.

Permittering innebærer at arbeidsgiver midlertidig løser arbeidstaker fra sin arbeidsavtale. Det må foreligge saklig grunn.

Bedriften er forpliktet til så tidlig som mulig å drøfte permittering med tillitsvalgte. Ledelse og tillitsvalgte skal "snu hver stein" for å hindre eller begrense omfanget av nedbemanningen. Før varsel om permittering sendes ut skal det skrives protokoll mellom de lokale parter.

Arbeidsgiver har 14 dagers varslingsfrist ved permittering. Varslingsfristen løper fra den dag drøftinger mellom de lokale parter er gjennomført.

Vikarer og midlertidige tilsatte permitteres først. Hovedregelen er at utvelgelsen skjer etter ansiennitet.

Permitteringsvarsel skal være skriftlig og leveres arbeidstakeren personlig.

Du har rett på dagpenger fra Nav når du er permittert og har fått redusert arbeidstiden din med minst 50 prosent.

De første tre dagene av dagpengeperioden blir ikke utbetalt. Disse dagene kalles ventedager. Dersom du har vært medlem av Handel og Kontor i ett år, får du dekket 60 prosent av dagpengesatsen i de tre ventedagene. Utbetalingen er skattefri.

Arbeidsgiveren har lønnsplikt de første fem dagene under permitteringen. Skyldes permitteringen brann, ulykker eller naturomstendigheter, gjelder ingen arbeidsgiverperiode.

Regjeringen varslet i sin siste krisepakke at permitteringsperioden økes til 52 uker.

Kilder: Nav/HK

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
18.02.2009
09:32
16.12.2013 08:54Mest lest

Vlantana vil selv ikke innrømme at det finnes noen kobling til firmaet D4DXpress. Men de har ikke klart å fjerne alle spor på lastebilene. Her er kontrasten økt noe på bildet for å fremheve logoen som tidligere sto over frontruten på trekkvognen fra D4DXpress.

Vlantana vil selv ikke innrømme at det finnes noen kobling til firmaet D4DXpress. Men de har ikke klart å fjerne alle spor på lastebilene. Her er kontrasten økt noe på bildet for å fremheve logoen som tidligere sto over frontruten på trekkvognen fra D4DXpress.

Stein inge Stølen

52 underbetalte sjåfører krever millioner i erstatning fra tidligere arbeidsgiver. Nå er selskapet tilbake i Norge under nytt navn

HOTELLIV: Matros Kim Lekva Velve mener den tilfeldige måten norske sjøfolk blir behandlet på er en skam. Her sitter han i hotellkarantene etter fire uker på sjøen.

HOTELLIV: Matros Kim Lekva Velve mener den tilfeldige måten norske sjøfolk blir behandlet på er en skam. Her sitter han i hotellkarantene etter fire uker på sjøen.

Privat

Kim ble satt på karantenehotell - kollegene fikk reise rett hjem: – Dagens regler gir ingen mening

UHELBREDELIG: Sykdommen har tatt godt for seg av musklene i kroppen, men Bjarkeid er fortsatt krystallklar i toppen.

UHELBREDELIG: Sykdommen har tatt godt for seg av musklene i kroppen, men Bjarkeid er fortsatt krystallklar i toppen.

Nina Hanssen

Som fengselsleder kjempet Knut Bjarkeid for de aller sykeste innsatte. Her gir han politikere et siste spark

Christian Larssen måtte bo på sofaen hos sin far i Oslo, etter at UD ga ham beskjed om å forlate jobben i Indonesiai bråhast.

Christian Larssen måtte bo på sofaen hos sin far i Oslo, etter at UD ga ham beskjed om å forlate jobben i Indonesiai bråhast.

Ole Palmstrøm

UD-ansatte sendes hjem på kort varsel: Christian sto uten eget sted å bo

For sesongarbeidere i landbruket er det fastsatt en lovbestemt minstelønn, allmenngjort lønn, på 123,15 kroner i timen. Mange jordbærprodusenter lar arbeiderne jobbe akkord. (Illustrasjonsfoto)

For sesongarbeidere i landbruket er det fastsatt en lovbestemt minstelønn, allmenngjort lønn, på 123,15 kroner i timen. Mange jordbærprodusenter lar arbeiderne jobbe akkord. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Jordbærbonde fikk 250.000 kroner i gebyr. Nå legger han ned produksjonen

VANSKELIG SITUASJON: – Å være 56 år og gå på dagpenger og ta strøjobber som kommer ad hoc er vanskelig, sier Anne Karin Thoresen. Hun er nå tilkallingsvakt på sykehjem. Amina Hendrics (t.v.) jobber oppsigelsestida si på Værnes.

VANSKELIG SITUASJON: – Å være 56 år og gå på dagpenger og ta strøjobber som kommer ad hoc er vanskelig, sier Anne Karin Thoresen. Hun er nå tilkallingsvakt på sykehjem. Amina Hendrics (t.v.) jobber oppsigelsestida si på Værnes.

Line Mette Finnøy

En SAS-ansatt mistet jobben, men vant fram i retten. Nå angrer kollegene på at de ga seg uten kamp

TILLITSVALGT: Josefine Skoglund på Meny Wilbergjordet i Fredrikstad har fått med seg at mange gleder seg til å kunne dra på svenskehandel når grensene åpner igjen. Det kan bety at hun mister flere kolleger.

TILLITSVALGT: Josefine Skoglund på Meny Wilbergjordet i Fredrikstad har fått med seg at mange gleder seg til å kunne dra på svenskehandel når grensene åpner igjen. Det kan bety at hun mister flere kolleger.

Brian Cliff Olguin

Tusenvis kan miste jobben når grensa åpner igjen: – Kjedelig å tenke på å miste gode kolleger

SLUTT: Wizz Air avvikler all innenlands trafikk i Norge. Det er HK glad for.

SLUTT: Wizz Air avvikler all innenlands trafikk i Norge. Det er HK glad for.

Wizz Air

– Vi er glade for at et fagforeningsfiendtlig flyselskap som Wizz Air trekker seg ut av Norge

FORSKJELLS-NORGE: Agenda-sjef Trygve Svensson vil ha økt skatt for de som har mest fra før.

FORSKJELLS-NORGE: Agenda-sjef Trygve Svensson vil ha økt skatt for de som har mest fra før.

Jan-Erik Østlie

Agenda-sjefen vil ha ny arveavgift: – Norge har flere dollarmilliardærer enn USA

Norsk Sykepleierforbund mener at koronasituasjonen gir en ekstra grunn for å gi sykepleierne et lønnsløft.

Norsk Sykepleierforbund mener at koronasituasjonen gir en ekstra grunn for å gi sykepleierne et lønnsløft.

Ole Martin Wold

Mekler nå: Overhengende fare for enda en sykepleierstreik

Jan-Erik Østlie

Solberg: Nordmenn kan reise på harryhandel igjen i juni

Leder i Unio Stat, Guro Lind, (foran) vurderer å avslutte samarbeidet med LO og YS i statsoppgjøret. Leder i LO Stat, Egil André Aas (i bakgrunnen) mener det har vært et godt samarbeid mellom de tre hovedorganisasjonene i statssektoren.

Leder i Unio Stat, Guro Lind, (foran) vurderer å avslutte samarbeidet med LO og YS i statsoppgjøret. Leder i LO Stat, Egil André Aas (i bakgrunnen) mener det har vært et godt samarbeid mellom de tre hovedorganisasjonene i statssektoren.

Ole Palmstrøm

Unio vurderer å bryte samarbeidet med LO og YS i staten

DAGPENGER VS FULL LØNN: For permitterte er det stor forskjell på om arbeidsgiveren må betale full lønn i 14 dager, eller slipper unna med lønn for bare to dager.

DAGPENGER VS FULL LØNN: For permitterte er det stor forskjell på om arbeidsgiveren må betale full lønn i 14 dager, eller slipper unna med lønn for bare to dager.

Ole Palmstrøm

Ansatte har tapt mange tusen på at arbeidsgiver permitterte dem på kort varsel. Nå er reglene presisert

Senterpartiet holder sitt landsmøte denne helgen, her ved partileder Trygve Slagsvold Vedum.

Senterpartiet holder sitt landsmøte denne helgen, her ved partileder Trygve Slagsvold Vedum.

Jan-Erik Østlie

Sju saker kan splitte Sp-landsmøtet i helga. Her er lista

Frp-leder Sylvi Listhaug blir grundig analysert i boka «Listhaugs metode», utgitt av Forlaget Manifest.

Frp-leder Sylvi Listhaug blir grundig analysert i boka «Listhaugs metode», utgitt av Forlaget Manifest.

Tri Nguyen Dinh

– Listhaug er en politisk pyroman. Hun vil sette fyr på hva som helst, mener Magnus Marsdal

Tidligere hjelpepleier og leder av fagforeninga Fagforbundet Pleie og omsorg Oslo, Siri Follerås, reagerer på måten ansatte på Oslos sykehjem følges opp når de er syke.

Tidligere hjelpepleier og leder av fagforeninga Fagforbundet Pleie og omsorg Oslo, Siri Follerås, reagerer på måten ansatte på Oslos sykehjem følges opp når de er syke.

Mimsy Møller

Fagforening mener ansatte på Oslos sykehjem utsettes for forfølgelse: – Blir ikke trodd på at du er syk

– Hvis KS gir mer til Unio enn til de andre, må hele lønnsoppgjøret i kommunesektoren tas på nytt. Derfor tror jeg det er veldig lite sannsynlig at Unio får mer, sier Steinar Holden.

– Hvis KS gir mer til Unio enn til de andre, må hele lønnsoppgjøret i kommunesektoren tas på nytt. Derfor tror jeg det er veldig lite sannsynlig at Unio får mer, sier Steinar Holden.

Martin Guttormsen Slørdal

Eksperter tror ikke Unio får mer, for da må hele oppgjøret starte på nytt

JERNBANE PÅ ANBUD: Jernbanepakke IV vil legge et enormt press på lønns- og arbeidsvilkår for ansatte, tror leder av Norsk Jernbaneforbund, Jane B. Sæthre.

JERNBANE PÅ ANBUD: Jernbanepakke IV vil legge et enormt press på lønns- og arbeidsvilkår for ansatte, tror leder av Norsk Jernbaneforbund, Jane B. Sæthre.

Tri Nguyen Dinh

Stortinget sa ja til EUs jernbanereform: LO har startet jakten på smutthull

Emmie Olivia Kristiansen

Slik øker lønna for ansatte i kommunale tjenester

LÆRE I BEDRIFT: Som lærling jobber du sammen med fagarbeidere. Her Linn Kjeilen (til venstre) og Therese Bjørklund på Goman Lindås. I bakgrunnen Alexis Valdes, rett før hun avsluttet læretida med fagprøven. Kravet til presisjon og produktivitet er større i arbeidslivet enn på skolen. Bildet er fra 2019, tatt i forbindelse med ny oppstart på fabrikken.

LÆRE I BEDRIFT: Som lærling jobber du sammen med fagarbeidere. Her Linn Kjeilen (til venstre) og Therese Bjørklund på Goman Lindås. I bakgrunnen Alexis Valdes, rett før hun avsluttet læretida med fagprøven. Kravet til presisjon og produktivitet er større i arbeidslivet enn på skolen. Bildet er fra 2019, tatt i forbindelse med ny oppstart på fabrikken.

Torgny Hasås

Stortinget slår ring om lærlingeordningen: Avviser regjeringas forslag om å kunne ta fagbrev på skolen


Flere saker