JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tar fri én dag i uka

Åtti prosent jobb – og åtti prosent lønn. Fra månedsskiftet er det realiteten for Øyvind Rikoll.18.02.2009
09:32
16.12.2013 08:54

lene.svenning@lo-media.no

De økonomiske nedgangstidene rammer hardt. Det gjør de også på Herføll Bygg i Østfold. De fem Byggmakker-forretningene nedbemannet allerede i fjor høst. Nå strammes skruen ytterligere til. Kjøkken- og interiørkonsulent Øyvind Rikoll og kollegene på avdelingen hans på butikken i Moss reduserer arbeidstiden sin fra 1. mars, med én dag i uka. Ordningen er Øyvind og kollegenes egen idé. Dette gjør de for å berge arbeidsplassene. Slik beholder også bedriften de ansattes kompetanse.

– Alle byggeprosjekter er på vent. Vi har kontraktene og skulle levert i disse dager, men akkurat nå står alt stille. Når markedet snur, er det tilbake i full jobb, forteller han.

Får ikke dagpenger

Formell permittering hadde ikke noe for seg, framholder Rikoll. Siden arbeidstidsforkortelsen utgjør mindre enn 50 prosent av stillingen, vanker det ingen dagpenger fra Nav. LO og NHO mener at reglene må endres, og har bedt regjeringen om å sørge for at arbeidstakerne kan få dagpenger også når de blir permittert én eller to dager i uka. Så langt har organisasjonene ikke blitt hørt. Senest i går tok LO-leder Roar Flåthen til orde for en regelendring.

– Vi vil ha permitteringsregler som er mer tilpasset, og som gir mulighet for rullerende permittering. Vi vil at grensa skal flyttes fra et krav om 50 prosent til i alle fall 40 prosent permittering for å få dagpenger. Det er om å gjøre at flest mulig er i arbeid, sa Flåthen til LOs representantskapsmøte i går.

Beholde kompetansen

I stedet har bedriftenes lønnsplikt under permittering blitt redusert fra ti til fem dager. Dessuten er maksimal permitteringslengde blitt utvidet fra 42 til 52 uker. Vel og bra tiltak, mener Øyvind Rikoll, men det er ikke nok.

– Det er positivt, men jeg synes permitterte burde fått kompensasjon for både én og to dager i uka. Det hadde også bidratt til at de ansatte ikke hadde søkt seg bort, slik at bedriftene kan beholde kompetansen deres, sier han.

Rikoll mener regjeringen også burde ta andre grep. Arbeidsgiveravgiften burde kuttes for små og mellomstore bedrifter.

Sjokkbeskjed

Øyvind Rikoll begynte i Herføllgruppen 1. oktober. Etter 15 år hos Sigdal kjøkken, ble han headhuntet til Østfold-bedriften. Finanskrisa rammet svært ubeleilig. Etter tre uker i ny jobb fikk Rikoll beskjeden: Du må regne med å bli permittert.

– Det var surt. Men jeg kan ikke bruke mye energi på å angre på at jeg byttet jobb, selv om jeg regner med at jeg hadde beholdt jobben i Sigdal. Jeg gjorde det som var riktig for meg da. Ingen forutså dette, sier han til HK-Nytt.

Ned i lønn

Alternativet til arbeidstidsforkortelsen eller delvis permittering var sannsynligvis at Rikoll ble permittert fullt ut. Som sistemann inn i bedriften, stiller Øyvind Rikoll først i køen ut.

Det trengs ikke mer enn tre årsverk på avdelingen akkurat nå. Men Herføllgruppen ønsket å beholde kompetansen hans. Det er han glad for.

Like etter jul ble alle ansatte i Herføllgruppen bedt om å gå ned fem prosent i lønn fram til sommeren. Tre av fire ansatte ble med på ordningen. Ledelsen går også ned i lønn, mens eierne spytter inn mer kapital i bedriften. Klarer bedriften å oppnå vedtatt budsjett, blir pengene tilbakebetalt, med ti prosent rente. Håpet er at ordningen skal bidra til å berge arbeidsplasser.

Samtidig som Øyvind Rikoll reduserer sin arbeidstid, tar jobben hans en annen form. Fra 1. mars skal han være mer ute og forsøke å få nye oppdrag og kunder.

– Det holder ikke å sitte inne og ta seg av ordrene lenger. Klarer vi halvparten av fjorårets budsjett i år, er vi dyktige, sier han.

Må knipe igjen

52-åringen tror at han kommer til å merke lønnsreduksjonen godt. Rikoll regner med at han og kona må droppe unødvendige innkjøp.

– Det går an å kjøpe en kneipp til fem kroner i stedet for til tjuefem. Ikke behøver vi å kjøpe Farris heller, vi kan drikke vann fra krana. Og begynner jeg å sykle på jobben i stedet for å kjøre bil, sparer jeg tre-fire hundre kroner i bensinutgifter. Det er bare sunt å måtte tenke seg litt om, mener han.

Rikoll forteller at rentenedgangen på boliglånet er med på å gjøre familiens økonomiske situasjon behageligere.

Ekstrajobb

HK-medlemmet har sørget for å få seg en ekstrajobb også. Nå skal Øyvind Rikoll jobbe som bartender og nattevakt på et hotell. Rikoll har jobbet ekstra i hotellbransjen siden 1982, og har til og med utdannet seg til bartender.

– Jeg liker å jobbe, og har alltid jobbet litt ekstra når det er noe spesielt jeg og kona har hatt lyst på, sier han.

Rikoll innrømmer at han opplever situasjonen som litt utrygg.

– Jeg følger med på om det er noe annet jeg kan begynne med, det legger jeg ikke skjul på. Men jeg har tro på at jeg fremdeles har jobb her etter sommerferien, sier han.

Skryter av ledelsen

Bedriften har oppført seg anstendig i ei vanskelig tid, understreker Rikoll. Det har verken skortet på involvering eller informasjon. Det bekrefter HK-tillitsvalgt Erna Larsen.

– Det har vært en ryddig prosess, med god informasjon underveis. Selv om folk føler seg litt utrygge, har vi en ledelse som signaliserer at vi skal komme oss over kneika, sier hun.

Larsen forteller at bedriftsledelsen har gitt inntrykk av det er vanskelig å redusere bemanningen mer enn de har gjort. Nå er bedriften mer opptatt av å spare inn på andre vis.

– Så lenge de har det fokuset, føler de ansatte seg sikre på at det som kan gjøres, blir gjort, sier Erna Larsen.

Permittering innebærer at arbeidsgiver midlertidig løser arbeidstaker fra sin arbeidsavtale. Det må foreligge saklig grunn.

Bedriften er forpliktet til så tidlig som mulig å drøfte permittering med tillitsvalgte. Ledelse og tillitsvalgte skal "snu hver stein" for å hindre eller begrense omfanget av nedbemanningen. Før varsel om permittering sendes ut skal det skrives protokoll mellom de lokale parter.

Arbeidsgiver har 14 dagers varslingsfrist ved permittering. Varslingsfristen løper fra den dag drøftinger mellom de lokale parter er gjennomført.

Vikarer og midlertidige tilsatte permitteres først. Hovedregelen er at utvelgelsen skjer etter ansiennitet.

Permitteringsvarsel skal være skriftlig og leveres arbeidstakeren personlig.

Du har rett på dagpenger fra Nav når du er permittert og har fått redusert arbeidstiden din med minst 50 prosent.

De første tre dagene av dagpengeperioden blir ikke utbetalt. Disse dagene kalles ventedager. Dersom du har vært medlem av Handel og Kontor i ett år, får du dekket 60 prosent av dagpengesatsen i de tre ventedagene. Utbetalingen er skattefri.

Arbeidsgiveren har lønnsplikt de første fem dagene under permitteringen. Skyldes permitteringen brann, ulykker eller naturomstendigheter, gjelder ingen arbeidsgiverperiode.

Regjeringen varslet i sin siste krisepakke at permitteringsperioden økes til 52 uker.

Kilder: Nav/HK

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
18.02.2009
09:32
16.12.2013 08:54Mest lest

FriFagbevegelse har sett kontrakter hvor styrmenn direkte ansatt i Wizz Air har 11.000 kroner i månedslønn. Arbeidstiden er 40 timer i uka.

FriFagbevegelse har sett kontrakter hvor styrmenn direkte ansatt i Wizz Air har 11.000 kroner i månedslønn. Arbeidstiden er 40 timer i uka.

Pete Webber/Flickr (CC BY-SA 2.0)

Wizz Air-lønna: Slik er pilotens kontrakt

AFP-EN RYKER: – Planen var å gå av med AFP, men det kommer bare til å mangle noen måneder på at jeg blir 62 år før jeg må slutte. Jeg får prøve å finne en jobb i en bedrift som har AFP, sier Eva Sæther.

AFP-EN RYKER: – Planen var å gå av med AFP, men det kommer bare til å mangle noen måneder på at jeg blir 62 år før jeg må slutte. Jeg får prøve å finne en jobb i en bedrift som har AFP, sier Eva Sæther.

Håvard Sæbø

Eva (60) mister jobben hun fikk som 18-åring. Nå flyttes suksessfabrikken ut av Norge

SIER IFRA: – Når jeg mener Nav har konkludert feil, har jeg anbefalt at Nav ikke stanser stønad eller at Nav må innvilge stønad. Jeg har da påpekt at økonomisk uforutsigbarhet skaper sterk uro og bekymring, noe som forstyrrer behandling i vesentlig grad, sier lege Paul Kavli.

SIER IFRA: – Når jeg mener Nav har konkludert feil, har jeg anbefalt at Nav ikke stanser stønad eller at Nav må innvilge stønad. Jeg har da påpekt at økonomisk uforutsigbarhet skaper sterk uro og bekymring, noe som forstyrrer behandling i vesentlig grad, sier lege Paul Kavli.

Yngvil Mortensen

Nav anklager lege for å bidra til trygdemisbruk: – Jeg gjør jobben min

Elisabeth Thoresen i AAP-akssjonen får henvendelser fra mange fortvilede medlemmer.

Elisabeth Thoresen i AAP-akssjonen får henvendelser fra mange fortvilede medlemmer.

Nanna Aanes Wolden

Frykter AAP-kuttene har bidratt på selvmordsstatstikken – krever umiddelbar kartlegging

Paul S. Amundsen

På 18 år har vekternes tillegg for natt og helg kun økt med seks kroner

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

Tormod Ytrehus

Under 100 stemmer avgjorde bussoppgjøret. Nå får sjåførene ny lønn

Ti år etter at han falt på jobb og brakk ryggen, inngikk tidligere rørlegger Vidar Sagen i 2018 et forlik med Alpha Insurance, som skulle sikre ham 850.000 kroner i yrkesskadeerstatning. Så gikk det danske forsikringsselskapet konkurs.

Ti år etter at han falt på jobb og brakk ryggen, inngikk tidligere rørlegger Vidar Sagen i 2018 et forlik med Alpha Insurance, som skulle sikre ham 850.000 kroner i yrkesskadeerstatning. Så gikk det danske forsikringsselskapet konkurs.

Håvard Sæbø

Vidar (68) skulle få 850.000 kroner etter ulykken på jobben. Så gikk selskapet konkurs

Marianne Evensen (55) ble i 2017 dømt for trygdesvindel og måtte sone 75 dager i fengsel. I ettertid har Nav konkludert med at de tolket regelverket feil. Nå håper Evensen på å bli frikjent.

Marianne Evensen (55) ble i 2017 dømt for trygdesvindel og måtte sone 75 dager i fengsel. I ettertid har Nav konkludert med at de tolket regelverket feil. Nå håper Evensen på å bli frikjent.

Amanda Iversen Orlich

Trygdeskandalen: Marianne vet ikke om hun blir frikjent før hun dør

TALENT: Sandra Åberg Kristiansen, her under landsstyremøtet i EL og IT Forbundet i juni i fjor. I desember samme år var hun også en av dirigentene på landsstyremøtet i forbundet.

TALENT: Sandra Åberg Kristiansen, her under landsstyremøtet i EL og IT Forbundet i juni i fjor. I desember samme år var hun også en av dirigentene på landsstyremøtet i forbundet.

Leif Martin Kirknes

Sandra (23) kan bli en av Norges mektigste kvinner

FERDIGFORHANDLET: Årets lønnsoppgjør i persontogselskapene og de andre selskapene i jernbanesektoren nærmer seg ferdigforhandlet. Noen steder gjenstår fortsatt resultatet fra uravstemninger før oppgjørene anses som ferdige.

FERDIGFORHANDLET: Årets lønnsoppgjør i persontogselskapene og de andre selskapene i jernbanesektoren nærmer seg ferdigforhandlet. Noen steder gjenstår fortsatt resultatet fra uravstemninger før oppgjørene anses som ferdige.

Ole Palmstrøm

Lite penger i lønnsoppgjøret for jernbaneansatte. Så mye øker lønna

Arkivfoto.

Arkivfoto.

Håvard Sæbø

Nå må medlemmene i hotell og restaurant selv ta stilling til om de vil streike for bedre lønn

Bussjåfør Ørjan Takle tvilte seg til et ja. Kollega Øyvind Selnes stemte nei.

Bussjåfør Ørjan Takle tvilte seg til et ja. Kollega Øyvind Selnes stemte nei.

Håvard Sæbø/Tormod Ytrehus

Bussoppgjøret: Ørjan stemte ja, Øyvind stemte nei. Nå sender begge en advarsel til arbeidsgiverne

NYTT DIREKTIV PÅ TRAPPENE: Direktivet sier at alle arbeidstakere skal ha tilgang til minstelønn, enten gjennom tariffavtale eller gjennom lovfestet minstelønn.

NYTT DIREKTIV PÅ TRAPPENE: Direktivet sier at alle arbeidstakere skal ha tilgang til minstelønn, enten gjennom tariffavtale eller gjennom lovfestet minstelønn.

Ole Palmstrøm

Nå kommer EU-loven om minstelønn

Trygve Slagsvold Vedum

Trygve Slagsvold Vedum

Jan-Erik Østlie

Senterpartiet mest fram på målinger i oktober

Filip er foreløpig ute av bransjen. Om han vil tilbake, er han usikker på.

Filip er foreløpig ute av bransjen. Om han vil tilbake, er han usikker på.

Marie von Krogh

Filip jobbet med å hjelpe folk tilbake i jobb. Til slutt var det han som ikke maktet mer

OPP 3,6 PROSENT: Lastebilsjåførenes minstelønn øker med nesten 3,6 prosent etter at partene meklet seg fram til enighet om ny tariffavtale. Her Ole Einar Adamsrød i Fellesforbundet.

OPP 3,6 PROSENT: Lastebilsjåførenes minstelønn øker med nesten 3,6 prosent etter at partene meklet seg fram til enighet om ny tariffavtale. Her Ole Einar Adamsrød i Fellesforbundet.

Roy Ervin Solstad

Lastebilsjåfører får ny lønn: – Var nok maksimalt av det vi kunne klare å få til

Leif Martin Kirknes

Regjeringen strammer inn: Utenlandske arbeidere fra røde land får ikke lenger unntak

Ole Palmstrøm

Både kunder og ansatte i villrede: – Hæ? Skal Trondheim postkontor legges ned?

TIL HØYESTERETT: Motstanderne av EUs jernbanepakke IV øyner nytt håp etter at Frp sluttet seg til SVs forslag om å be Høyesterett vurdere reformen.

TIL HØYESTERETT: Motstanderne av EUs jernbanepakke IV øyner nytt håp etter at Frp sluttet seg til SVs forslag om å be Høyesterett vurdere reformen.

Morten Hansen

Frp snudde og stemte med venstresida: Dette skjer videre når Høyesterett skal vurdere EUs jernbanereform

Natalia Zubillaga, NTL UiO.

Natalia Zubillaga, NTL UiO.

Jan-Erik Østlie

De lavest lønte i staten kommer dårligst ut to år på rad. Det provoserer de tillitsvalgte


Flere saker