JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kutte, kutte, spare, spare

Landets avishus skjærer til beinet etter dramatisk fall i annonseinntektene. Bare i 2009 skal det kuttes utgifter for minst halvannen milliard.

Svikt i annonseinntektene er hoveddrivkraften bak spareprogrammene som nå lanseres på løpende bånd i norske avishus. Aftenposten alene opplevde at annonseomsetningen var 37 % lavere i januar/februar i år, sammenliknet med samme periode i fjor.

A-pressen

Her begynte man å svinge sparekniven allerede i 2006. Da ble det bestemt å redusere bemanningen med 100 årsverk.

For 2009 var planen å redusere utgiftene med 150 millioner kroner, men da konsernsjef Even Nordstrøm la fram 2008-regnskapet i forrige uke, ble spareplanene oppjustert til 220 millioner kroner. Nå er planen å slanke vekk 120 årsverk i løpet av 2009.

Ifølge Nordstrøm vil en vesentlig del av nedbemanningen skje i Russland. I de norske A-presseavisene har det til nå ikke vært snakk om annet enn såkalt naturlig avgang. Blir det snakk om å ta i bruk sterkere lut i løpet av året er det ventet at Nettavisen, som fikk et underskudd på 63 millioner kroner i fjor, står utsatt til.

Schibsted

Landets største mediekonsern måtte bokføre et underskudd på to milliarder kroner i fjorårets siste kvartal. Hovedgrunnen var at konsernet måtte skrive ned sine verdier med til sammen 1,5 milliarder som følge av finanskrisa. Men også driften gikk med et underskudd på 100 millioner kroner i siste kvartal i fjor. Årsresultatet har falt fra et overskudd på en milliard i 2007 til minus 684 millioner i fjor.

Konsernet satser nå på å redusere kostnadene med en milliard kroner i 2009. De to store Osloavisene, Aftenposten og VG, har fått beskjed om å bedre lønnsomheten med henholdsvis 150 og 100 millioner i år.

Aftenposten har allerede kuttet utgiftene med 40 millioner ved å trappe ned aftenutgaven fra fem til tre utgaver i uka. Ingen tør ennå spå om de resterende 110 millionene lar seg innvinne uten å gå til oppsigelser.

I VG vil løssalgsprisen, som ble satt opp i fjor høst, bidra noe til forbedringen.

– Innsparingene skjer ellers i form av redusert sidetall, billigere avispapir og at ubesatte stillinger ikke fylles opp. I tillegg tilbys alle over 62 år AFP med gavepensjon. De som velger det, blir heller ikke erstattet, sier leder av redaksjonsklubben, Anne-Lise von der Fehr til fagbladet Journalisten.

Media Norge

Også flere av de andre avisene som, sammen med Schibsted, inngår i det ferske Media Norge-konsernet står foran nedskjæringer. Konserntillitsvalgt Rune Valderhaug sa før helga til Journalisten at han frykter at oppsigelser kan tvinge seg fram også i Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad.

For vel ei uke siden ble de ansatte i Stavanger aftenblad informert om at avisa må spare 50 millioner kroner i år. I første omgang betyr det at alle som enten er i AFP-alder, eller når dit i løpet av 2011, får tilbud om å gå av med AFP og gavepensjon.

I Bergens Tidende fikk de ansatte på fredag beskjed om at staben skal slankes med 65 - 85 ansatte innen 2012 – i tillegg til de 65 som allerede har takket ja til sluttpakker.

Fædrelandsvennen i Kristiansand er foreløpig ikke er så hardt rammet av den økonomiske krisa.

Polaris

Polaris Media, der Adresseavisa i Trondheim og Harstad Tidende Gruppen er de sentrale deltakerne, kjøpte nylig Edda Medias virksomheter i Møre og Romsdal. Men det betyr ikke at alt er bare velstand i denne mediegruppen. Adressa opplevde at overskudd ble nesten halvert i tredje kvartal i fjor.

Edda Media

Konsernet eier 47 norske lokalaviser og kontrolleres av britiske David Montgomery og hans Mecom Media. Allerede i fjor høst fikk Edda-Avisene beskjed om at det må kuttes 80 stillinger i konsernet. Foreløpig har det ikke kommet signaler om nye kutt.

Dagens Næringsliv

Også her ble livreima strammet inn allerede i fjor høst – tross gunstig opplagsutvikling.. Da varslet eierselskapet, Norges Handels og Sjøfarts Tidende at kostnadene må reduseres med 80 millioner kroner.

Dagbladet

Avisa har vært i konstant krise de siste årene. Alt i 2007 ble det satt i gang et spareprogram som skal redusere utgiftene med 150 millioner kroner. Onsdag skal ledelsen i Berner Gruppen, som eier Dagbladet, møte de ansatte. Det er ventet at nye innsparinger da vil bli kunngjort.

(Artikkelen er i hovedsak bygd på fagbladet Journalistens fortløpende dekning av situasjonen i norsk presse).

Annonse
Annonse