JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha LO med på lovveien

Spørsmålet om vi trenger en lov som regulerer franchisedrift vil bli diskutert på LO-kongressen i mai. På tirsdag inviterer HK til konferanse om temaet.

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Handel og Kontor har i flere år engasjert seg for å få bedre reguleringer av franchise som driftsform i handelen. Nå vil de ha LO med seg i arbeidet for å stable en lov på beina.

Større åpenhet

HK har sendt inn et forslag til LO-kongressen der de krever at det etableres en egen franchiselov. Forbundet mener dette vil sikre de ansattes rettigheter i kjeder som driver etter franchisemodellen. HK vil at loven blant annet skal pålegge franchiseforetakene registreringsplikt i Brønnøysund-registrene. Det vil gi en reell oversikt over omfanget av denne driftsformen, samt større innsyn og åpenhet omkring franchisedriften, mener forbundet.

Stramme rammer

Franchise som driftsform brer om seg. Det har HK fått dokumentert blant annet gjennom De Facto-rapporten ”Makt uten ansvar – ansvar uten makt” fra 2007. I rapporten anslås det at rundt 80.000 arbeidstakere er ansatt i franchisebedrifter. Handel og Kontor mener driftsformen i dag undergraver lønns- og arbeidsvilkår som fagbevegelsen kjemper for.

Det er kravene til inntjening i den enkelte butikk som bekymrer HK. Forbundet påpeker at franchisegiveren sitter på den hele og fulle makt over økonomiske forhold, mens franchisetakeren bærer ansvaret for den daglige driften. Det er stramme rammer de har å forholde seg til, og det går ut over de ansatte, mener HK.

Ikke tariffavtaler

En hovedbekymring hos HK er at franchise er et stort hinder for å få opprettet tariffavtaler. Rapporten fra De Facto viser at svært få franchisedrevne bedrifter har avtale. De Facto har sammenlignet butikker der HK har medlemmer, og funnet ut at det er tariffavtale ved 70 prosent av de egendrevne butikkene, men bare i 39 prosent av de franchisedrevne.

HK har tidligere forsøkt å få til avtale direkte med franchisegivere. Dette er blitt avvist, blant annet av Reitan-gruppen som er en av de største aktørene i denne bransjen. Tariffavtaler må dermed inngås på den enkelte bedrift, men på grunn av de store inntjeningskravene, har ikke franchisetakerne (butikksjefene) ”råd” til det.

Erfaringer fra Sverige

Førstkommende tirsdag arrangerer Handel og Kontor en franchisekonferanse i Oslo. En av hovedinnlederne er Jannika Fahlander fra HKs søsterforbund Handels i Sverige. Der har de gjennom systematisk kartlegging, dokumentasjon og jobbing mot arbeidsgivere klart å få til en kollektivavtale med nettopp Reitan servicehandel. Den gjelder alle 7-Elevens utsalgssteder i Sverige, som utelukkende er drevet på franchisebasis.

I tillegg vil representanter fra De Facto, LO, HSH, NHO, Arbeiderpartiet, SV, Senterpartiet og Norges Franchise Forening delta med innlegg til debatt på konferansen.

Annonse
Annonse