JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Tollpost ga blaffen i ansiennitet

I løpet av vinteren har 140 ansatte måttet gå fra Tollpost Globe, de fleste med sluttpakke i hånda. De tillitsvalgte er svært kritiske til nedbemanningsprosessen.

lene.svenning@lo-media.no

Finanskrisa nådde Tollpost Globe raskt. Allerede i november satte bedriften i gang med nedbemanninger. Tidlig ble det klart at mange måtte gå.

Et omstillingsutvalg med representanter fra både ledelsen og de tillitsvalgte ble nedsatt. Kriteriene for utvelgelse ble avklart, ifølge de tillitsvalgte skulle ansiennitet være det viktigste kriteriet. Men det har ikke blitt fulgt, hevder Mariann Andersen, HK-tillitsvalgt for de kontoransatte i region Oslo og i administrasjonen.

Ikke en gang til

– Bedriften har ikke brydd seg om ansiennitetsprinsippet, men plukket ut folk de har villet bli kvitt, sier hun til HK-Nytt.

Ifølge Andersen har folk som har vært ansatt i mange år blitt tilbudt og takket ja til sluttpakker, mens ansatte med kortere ansiennitet ikke har blitt berørt av nedbemanningsprosessen.

De tillitsvalgte har gitt beskjed til bedriften om at de ikke vil akseptere en slik framgangsmåte ved en eventuell ny nedbemanningsprosess.

Egenrådig

Dag Tønder, leder i transportarbeiderklubben på Tollpost Globe, slutter seg til HK-klubbens kritikk.

– De brukte sluttpakkene for å kvitte seg med enkelte. På kontorsida brukte de ikke ansiennitetsprinsippet, mens det gikk ganske greit på terminalene, sier han.

Tønder er ikke imponert over ledelsens håndtering av nedbemanningsprosessen.

– Framgangsmåten vi ble enige om i omstillingsutvalget har ikke blitt fulgt. Bedriften har opptrådt egenrådig, mener klubblederen.

Tønder forteller at NTF-klubben i flere tilfeller protesterte på bedriftens utvelgelser, og at sakene ble løst.

Presset til å gå

Mariann Andersen mener folk har følt seg presset til å takke ja til sluttpakker. Alternativet var oppsigelse.

– Vi ville tatt saken for tre av disse hvis de hadde blitt oppsagt, og jeg er sikker på at vi hadde vunnet fram med at det hadde vært usaklig oppsigelse fordi ansiennitet ikke ble fulgt. Men mange følte seg presset til sluttpakker, forteller hun.

– Problemet er at det er en tøff prosess å gå til sak mot arbeidsgiveren. Selv om de hadde oss i ryggen, følte de vel at de sto veldig alene. Men dette var et valg de selv måtte ta, sier hun.

– Mange har følt seg uønsket av bedriften, da er det ikke så rart at de tar sluttpakke, supplerer Tønder.

Bitter

Odd Harald Suhr er en av dem som ble rammet av nedbemanningen på Tollpost Globe. HK-medlemmet jobbet i Tollpost på Alnabru i Oslo i ti år, de siste par årene som driftskoordinator. Før jul aksepterte han sluttpakken bedriften tilbød ham. Pakken innebærer at han får lønn i seks måneder etter oppsigelsestiden på fem måneder, såfremt han ikke får en ny jobb. Underveis deltar Odd Harald Suhr på jobbsøkerkurs hos Personalhuset, påspandert av Tollpost Globe.

Mariann Andersen mener Suhr med sin lange ansiennitet er en av dem som hun og HK ville ytt hjelp til om han hadde takket nei til sluttpakken og heller fått oppsigelse. Men valget var hans.

– Jeg torde ikke annet, sluttpakken ga meg i alle fall noen måneders økonomisk trygghet. Men det var et vanskelig valg. Jeg var den siste som fikk tilbudet. Hadde vi vært flere i samme situasjon hadde jeg kanskje vurdert det annerledes, forteller han.

Odd Harald Suhr sier han følte seg presset til å takke ja til tilbudet.

Uten rettigheter

Nå lyser Tollpost Globe ut flere ledige stillinger. Mens oppsagte ansatte har fortrinnsrett til ledige jobber på arbeidsplassen i ett år, har de som har tatt sluttpakke frasagt seg retten til både gjeninntredelse og søksmål mot bedriften. Surt, mener tillitsvalgt Andersen.

Odd Harald Suhr har søkt en av de ledige jobbene på Tollpost, men har fått avslag.

– Jeg mistenker at det har vært en liten vaskeprosess på gang, sier han.

Suhr er skuffet over sin tidligere arbeidsgiver, men ønsker å gå videre i livet.

– Jeg har blitt tråkket på en gang, og vil ikke bli det igjen. Nå må jeg få Tollpost ut av hodet. Jeg tenker på det som har skjedd hver dag, men forsøker å skyve det ifra meg sier han.

Avviser kritikk

Personaldirektør Terje Stuve i Tollpost Globe mener kritikken fra de tillitsvalgte er usaklig, og viser til omstillingsutvalgets retningslinjer for nedbemanningsprosessen.

– For godsekspeditørene ble vi enige om å følge ansiennitetsprinspippet, mens egnethet og kompetanse skulle gå foran ansiennitet i de øvrige stillingene. Etterpå har tydeligvis den HK-tillitsvalgte skjønt at hun burde sørge for at ansiennitet var viktigere i utvelgelsen, sier han.

Stuve benekter at bedriften har forsøkt å kvitte seg med ansatte de ikke ville ha.

Annonse
Annonse